Rosaceae

Sorbus aucuparia Gewone lijsterbes

In bijna geheel Europa in het wild voorkomende boom met een breed eironde kroon. In de eerste jaren is de kroon nog tamelijk smal, later wordt deze breder. Door de overvloedige vruchtdracht gaan de ta… Lees meer

Belangrijke eigenschappen
Hoogte: 10 - 15 m
Kroon: breed eirond, halfopen kroon
Blad: oneven geveerd, tot 20 cm lang, 9 - 17 (21) blaadjes, mat donkergroen, geveerd blad
Bloemen: in tuilen, Ø circa 14 cm, wit, mei/juni
Herfstkleur: geel, oranje, rood
Hoogstam boom Meerstammige boom Zure grond Lemige grond Veengrond Zandgrond Verdraagd geen verharding Bestand tegen vorst (WH 1 t/m 6) Schaduwdragend Kan op droge grond Bestand tegen korte overstromingen Bestand tegen wind Breed eirond 1ste grootte, boom hoger dan 12m Halfopen kroon Groen Wit Mei Vroege uitloop Gemiddelde groeisnelheid Opvallende bloei Geveerd blad Alle herfstkleuren Drachtboom voor bijen Waardboom voor vlinders Voedselboom voor vogels Niet giftig (gewoonlijk) Alle soorten
Sorbus Aucuparia Woodside Forest
Sorbus-aucuparia
Sorbus Aucuparia-2
Sorbus Aucuparia 1-1
Sorbus Aucuparia 2

Sorbus aucuparia

In bijna geheel Europa in het wild voorkomende boom met een breed eironde kroon. In de eerste jaren is de kroon nog tamelijk smal, later wordt deze breder. Door de overvloedige vruchtdracht gaan de takken meer overhangen waardoor de kroonvorm uiteindelijk bijna rond wordt. De gladde stam is lichtgrijs en bladdert op latere leeftijd wat af. De jonge twijgen zijn lichtbruin en voorzien van veel lenticellen. Het oneven geveerde blad is opgebouwd uit 9 - 17 (21) langwerpige blaadjes die een grof gezaagde bladrand hebben. De herfstkleur is geel tot oranjerood. Gelijktijdig met de herfstverkleuring verschijnen oranjerode tot rode vruchten. Vanwege de geringe bodemeisen komt deze boom op velerlei plaatsen voor, veelal in bossen en houtwallen waar de vruchten veel vogels aantrekken. Groeit nog op droge arme grond.
Specificaties
Hoogte:
10 - 15 m
Kroon:
breed eirond, halfopen kroon
Schors en takken:
lichtgrijze, gladde schors, later iets afschilferend, twijgen bruin
Blad:
oneven geveerd, tot 20 cm lang, 9 - 17 (21) blaadjes, mat donkergroen, geveerd blad
Herfstkleur:
geel, oranje, rood
Bloemen:
in tuilen, Ø circa 14 cm, wit, mei/juni
Vruchten:
oranjerood tot rood, Ø circa 1 cm
Stekels/doorns
Geen
Giftigheid:
gewoonlijk niet giftig voor mensen, (grote) huisdieren en vee
Grondsoort:
weinig eisend, kan op arme gronden
Blad:
oneven geveerd, tot 20 cm lang, 9 - 17 (21) blaadjes, mat donkergroen, geveerd blad
Bodemvochtigheid:
kan op droge grond, bestand tegen lange overstroming
Verharding:
verdraagt geen verharding
Winterhardheid:
4 (-34,4 tot -28,9 °C)
Windbestendigheid:
goed
Overige bestendigheden:
bestand tegen vorst (WH 1 t/m 6), bestand tegen wind
Faunaboom:
bestand tegen vorst (WH 1 t/m 6), bestand tegen wind, voedselboom voor vogels
Toepassing:
lanen en brede straten, pleinen, boombakken, begraafplaatsen, daktuinen, grote tuinen
Vorm:
hoogstam boom, meerstammige boom
Oorsprong:
Europa, Klein-Azië, Noord-Afrika
Veelgestelde vragen

Een boom weegt al snel enkele tientallen tot honderden kilo’s. Het bezorgen en lossen van (grote) bomen is specialistisch werk en daarom werken we met eigen chauffeurs en speciaal door ons geselecteerde transportbedrijven. Het is ook mogelijk om uw bestelling zelf af te halen op de kwekerij. U kunt dit aangeven tijdens het bestellen van uw bomen. Zodra de boom klaarstaat om afgehaald te worden, ontvangt u van ons bericht. De bomen worden gelost naast de vrachtwagen. Is de plantlocatie eenvoudig te bereiken dan is het in overleg met de chauffeur mogelijk om de bomen naast het plantgat te lossen. Dit wordt ter plekke beoordeeld door onze chauffeur.

In veel gevallen combineren wij de webshopbestellingen en plannen een logische rijroute. Zo kunnen we voorkomen dat de transportkosten onnodig hoog worden en sparen we het milieu.
Er is tijdens het bestellen van bomen de mogelijkheid om een voorkeur op te geven. We proberen daar rekening mee te houden. Wij communiceren altijd vooraf de exacte leverdatum. Mocht de voorgestelde datum of tijd niet uitkomen, neemt dan direct contact met onze logistieke afdeling op zodat we gezamenlijk naar een alternatief kunnen kijken. Bij de keuze voor directe levering, streven wij ernaar om bestellingen binnen 7 werkdagen te bezorgen.

Voor particulieren bestellingen via de webshop houden wij onderstaande bezorgkosten aan. Voor groenprofessionals staan de bezorgkosten apart vermeld op de offerte en kunnen afwijken van onderstaande tarieven.

Bezorging particulieren Nederland (exclusief Waddeneilanden):
Orderbedrag > 1000 euro: geen transportkosten
Orderbedrag < 1000 euro: 49,95 euro transportkosten
Orderbedrag < 300 euro: 99,95 euro transportkosten>

Bezorging particulier België:
Orderbedrag > 1000 euro: geen transportkosten
Orderbedrag < 1000 euro: berekening vindt plaats o.b.v uw regio:
Regio Antwerpen, Limburg, Vlaams-Brabant:
99,95 euro verzendkosten
Regio West- en Oost-Vlaanderen:
149,95 euro verzendkosten
Wallonië :
199,95 euro verzendkosten

Bomen zijn levende organismen. Wij kweken deze met veel zorg en aandacht en wij kunnen garanderen dat de bomen van goede kwaliteit zijn. Omdat wij echter niet kunnen controleren of de bomen op de juiste manier worden geplant en de juiste verzorging krijgen, kunnen wij helaas geen garantie geven op de aangroei van bomen. Eventueel is deze garantie, tegen een percentage van het totaalbedrag, wel bij te kopen. Neem voor meer informatie contact op met onze verkoopafdeling.

Een boom t/m maat 18-20 is met de hand te planten. Bij heesters ligt de grens op ongeveer maat 250-300. Een boom/heester, inclusief kluit weegt al snel meer dan 125 kg. Om een boom/heester op een juiste en zorgvuldige manier in het plantgat te krijgen, raden wij aan om bij bomen vanaf maat 20-25 of maat 300-350 (heesters) hulp van een groenprofessional in te schakelen. Zij beschikken over de juiste werktuigen om de boom zorgvuldig en goed in het plantgat te krijgen.