Rosaceae

Sorbus aria Meelbes

Inheems in Midden- en Zuid-Europa waar deze boom veelal op drogere, kalkrijke grond voorkomt. Het is een opvallende lijsterbes vanwege het tamelijk grote en ovale blad dat aan de onderzijde blijvend w… Lees meer

Belangrijke eigenschappen
Hoogte: 12 - 15 m
Kroon: breed kegelvormig tot breed ovaal, halfopen kroon
Blad: breed ovaal tot bijna rond, groen, onderzijde witviltig, 8 - 14 cm
Bloemen: in circa 10 cm brede tuilen, wit, mei, na de bladontwikkeling
Hoogstam boom Kalkrijke grond Lemige grond Zandgrond Verdraagd geen verharding Bestand tegen vorst (WH 1 t/m 6) Bestand tegen wind Breed Piramidiaal 1ste grootte, boom hoger dan 12m Halfopen kroon Groen Wit Mei Vroege uitloop Gemiddelde groeisnelheid Opvallende bloei Drachtboom voor bijen Voedselboom voor vogels Niet giftig (gewoonlijk) Alle soorten
Sorbus-aria
Sorbus Aria 1
Sorbus Aria-1
Sorbus Astrid

Sorbus aria

Inheems in Midden- en Zuid-Europa waar deze boom veelal op drogere, kalkrijke grond voorkomt. Het is een opvallende lijsterbes vanwege het tamelijk grote en ovale blad dat aan de onderzijde blijvend witviltig is. De boom groeit langzaam en vertakt laag waardoor de gladde stam kort blijft. Jonge twijgen zijn opvallend grijsviltig, later kleuren ze bruingroen. Ook de bladknoppen en het ontluikende blad zijn grijs en zacht behaard. Later verkleurt de bovenkant van het blad donkergroen doordat de beharing afvalt. In de herfst blijven de bladeren lang aan de boom en verkleuren ze gedeeltelijk geel. Het is een rijk bloeiende boom met circa 10 cm brede tuilen die in mei na de bladontwikkeling verschijnen. In de herfst volgen de oranjerode, eetbare maar melige bessen. De wortelgroei is diepgaand met een duidelijke penwortel.
Specificaties
Hoogte:
12 - 15 m
Kroon:
breed kegelvormig tot breed ovaal, halfopen kroon
Schors en takken:
grijs, glad, later licht gegroefd, jonge twijgen grijsviltig
Blad:
breed ovaal tot bijna rond, groen, onderzijde witviltig, 8 - 14 cm
Bloemen:
in circa 10 cm brede tuilen, wit, mei, na de bladontwikkeling
Vruchten:
oranjerood, Ø circa 1,2 cm, rond-ovaal
Stekels/doorns
Geen
Giftigheid:
gewoonlijk niet giftig voor mensen, (grote) huisdieren en vee
Grondsoort:
weinig eisend, liefst kalkrijk en niet nat
Blad:
breed ovaal tot bijna rond, groen, onderzijde witviltig, 8 - 14 cm
Verharding:
verdraagt geen verharding
Winterhardheid:
5a (-28,8 tot -26,1 °C)
Windbestendigheid:
redelijk tot goed
Overige bestendigheden:
bestand tegen vorst (WH 1 t/m 6), bestand tegen wind
Faunaboom:
bestand tegen vorst (WH 1 t/m 6), bestand tegen wind, voedselboom voor vogels
Toepassing:
lanen en brede straten, pleinen, boombakken, begraafplaatsen, daktuinen, grote tuinen
Vorm:
hoogstam boom
Oorsprong:
Midden- en Zuid-Europa, Noord-Afrika
Toepassingen en inspiratie
Bomen voor in een landelijke tuin
Veelgestelde vragen

Een boom weegt al snel enkele tientallen tot honderden kilo’s. Het bezorgen en lossen van (grote) bomen is specialistisch werk en daarom werken we met eigen chauffeurs en speciaal door ons geselecteerde transportbedrijven. Het is ook mogelijk om uw bestelling zelf af te halen op de kwekerij. U kunt dit aangeven tijdens het bestellen van uw bomen. Zodra de boom klaarstaat om afgehaald te worden, ontvangt u van ons bericht. De bomen worden gelost naast de vrachtwagen. Is de plantlocatie eenvoudig te bereiken dan is het in overleg met de chauffeur mogelijk om de bomen naast het plantgat te lossen. Dit wordt ter plekke beoordeeld door onze chauffeur.

In veel gevallen combineren wij de webshopbestellingen en plannen een logische rijroute. Zo kunnen we voorkomen dat de transportkosten onnodig hoog worden en sparen we het milieu.
Er is tijdens het bestellen van bomen de mogelijkheid om een voorkeur op te geven. We proberen daar rekening mee te houden. Wij communiceren altijd vooraf de exacte leverdatum. Mocht de voorgestelde datum of tijd niet uitkomen, neemt dan direct contact met onze logistieke afdeling op zodat we gezamenlijk naar een alternatief kunnen kijken. Bij de keuze voor directe levering, streven wij ernaar om bestellingen binnen 7 werkdagen te bezorgen.

Voor particulieren bestellingen via de webshop houden wij onderstaande bezorgkosten aan. Voor groenprofessionals staan de bezorgkosten apart vermeld op de offerte en kunnen afwijken van onderstaande tarieven.

Bezorging particulieren Nederland (exclusief Waddeneilanden):
Orderbedrag > 1000 euro: geen transportkosten
Orderbedrag < 1000 euro: 49,95 euro transportkosten
Orderbedrag < 300 euro: 99,95 euro transportkosten>

Bezorging particulier België:
Orderbedrag > 1000 euro: geen transportkosten
Orderbedrag < 1000 euro: berekening vindt plaats o.b.v uw regio:
Regio Antwerpen, Limburg, Vlaams-Brabant:
99,95 euro verzendkosten
Regio West- en Oost-Vlaanderen:
149,95 euro verzendkosten
Wallonië :
199,95 euro verzendkosten

Bomen zijn levende organismen. Wij kweken deze met veel zorg en aandacht en wij kunnen garanderen dat de bomen van goede kwaliteit zijn. Omdat wij echter niet kunnen controleren of de bomen op de juiste manier worden geplant en de juiste verzorging krijgen, kunnen wij helaas geen garantie geven op de aangroei van bomen. Eventueel is deze garantie, tegen een percentage van het totaalbedrag, wel bij te kopen. Neem voor meer informatie contact op met onze verkoopafdeling.

Een boom t/m maat 18-20 is met de hand te planten. Bij heesters ligt de grens op ongeveer maat 250-300. Een boom/heester, inclusief kluit weegt al snel meer dan 125 kg. Om een boom/heester op een juiste en zorgvuldige manier in het plantgat te krijgen, raden wij aan om bij bomen vanaf maat 20-25 of maat 300-350 (heesters) hulp van een groenprofessional in te schakelen. Zij beschikken over de juiste werktuigen om de boom zorgvuldig en goed in het plantgat te krijgen.