Fagaceae

Quercus nigra Zwarte eik

Een grote boom met een regelmatige ronde kroon. In de natuur kan de boom een hoogte van meer dan 30 m bereiken, maar in cultuur zelden hoger dan circa 24 m. De jonge twijgen zijn opvallend bruinrood. … Lees meer

Belangrijke eigenschappen
Hoogte: 15 - 20 m
Kroon: rond, halfopen kroon
Blad: omgekeerd eirond tot smal langwerpig, gaafrandig tot ondiep gelobd, glanzend groen, 5 - 11 cm
Bloemen: goudgele ? katjes, mei
Hoogstam boom Meerstammige boom Kalkrijke grond Lemige grond Veengrond Zandgrond Verdraagd geen verharding Bestand tegen strooizout Bestand tegen vorst (WH 1 t/m 6) Kan op natte grond Bestand tegen wind 1ste grootte, boom hoger dan 12m Halfopen kroon Groen Geel Gemiddelde groeisnelheid Niet giftig (gewoonlijk)
Quercus Nigra-1
Quercus Nigra 1-1
Quercus Nigra 3
Quercus Nigra 1
Quercus Nigra 2
Quercus-nigra

Quercus nigra

Een grote boom met een regelmatige ronde kroon. In de natuur kan de boom een hoogte van meer dan 30 m bereiken, maar in cultuur zelden hoger dan circa 24 m. De jonge twijgen zijn opvallend bruinrood. De oude bast is donkergrijs en iets gegroefd met kleine, platte plaatjes. Erg variabel van bladvorm, van omgekeerd eirond tot smal langwerpig, afhankelijk van de leeftijd. De bladranden variëren van gaafrandig tot 3-5-lobbig, waarbij de lobben aan de bovenste helft van het blad staan. Het glanzend groene blad geeft de boom een gezonde uitstraling. De breed ovale eikels zijn 1 tot 1,5 cm groot en even breed. Ze zijn alleen aan de basis door het napje omsloten. Het napje is bezet met viltig behaarde roodbruine schubben. Q. nigra is halfwintergroen maar in Noordwest-Europa gewoonlijk bladverliezend. De boom verdraagt veel warmte en houdt van een vrij vochtige maar goed doorlatende, voedzame bodem.
Specificaties
Hoogte:
15 - 20 m
Kroon:
rond, halfopen kroon
Schors en takken:
twijgen bruinrood, later grijsbruin, bast donkergrijs, iets gegroefd
Blad:
omgekeerd eirond tot smal langwerpig, gaafrandig tot ondiep gelobd, glanzend groen, 5 - 11 cm
Bloemen:
goudgele ? katjes, mei
Vruchten:
breed ovaal, 1 - 1,5 cm, 1 - 2 bijeen, napje met viltig behaarde roodbruine schubben
Stekels/doorns
Geen
Giftigheid:
gewoonlijk niet giftig voor mensen, (grote) huisdieren en vee
Grondsoort:
weinig eisend
Blad:
omgekeerd eirond tot smal langwerpig, gaafrandig tot ondiep gelobd, glanzend groen, 5 - 11 cm
Bodemvochtigheid:
kan op natte grond
Verharding:
verdraagt geen verharding
Winterhardheid:
6 (-23,3 tot -17,8 °C)
Windbestendigheid:
goed
Overige bestendigheden:
bestand tegen vorst (WH 1 t/m 6), bestand tegen wind, bestand tegen strooizout
Toepassing:
lanen en brede straten, parken, begraafplaatsen, industriegebied, grote tuinen
Vorm:
hoogstam boom, meerstammige boom
Oorsprong:
Zuidoosten van de Verenigde Staten
Veelgestelde vragen

Een boom weegt al snel enkele tientallen tot honderden kilo’s. Het bezorgen en lossen van (grote) bomen is specialistisch werk en daarom werken we met eigen chauffeurs en speciaal door ons geselecteerde transportbedrijven. Het is ook mogelijk om uw bestelling zelf af te halen op de kwekerij. U kunt dit aangeven tijdens het bestellen van uw bomen. Zodra de boom klaarstaat om afgehaald te worden, ontvangt u van ons bericht. De bomen worden gelost naast de vrachtwagen. Is de plantlocatie eenvoudig te bereiken dan is het in overleg met de chauffeur mogelijk om de bomen naast het plantgat te lossen. Dit wordt ter plekke beoordeeld door onze chauffeur.

In veel gevallen combineren wij de webshopbestellingen en plannen een logische rijroute. Zo kunnen we voorkomen dat de transportkosten onnodig hoog worden en sparen we het milieu.
Er is tijdens het bestellen van bomen de mogelijkheid om een voorkeur op te geven. We proberen daar rekening mee te houden. Wij communiceren altijd vooraf de exacte leverdatum. Mocht de voorgestelde datum of tijd niet uitkomen, neemt dan direct contact met onze logistieke afdeling op zodat we gezamenlijk naar een alternatief kunnen kijken. Bij de keuze voor directe levering, streven wij ernaar om bestellingen binnen 7 werkdagen te bezorgen.

Voor particulieren bestellingen via de webshop houden wij onderstaande bezorgkosten aan. Voor groenprofessionals staan de bezorgkosten apart vermeld op de offerte en kunnen afwijken van onderstaande tarieven.

Bezorging particulieren Nederland (exclusief Waddeneilanden):
Orderbedrag > 1000 euro: geen transportkosten
Orderbedrag < 1000 euro: 49,95 euro transportkosten
Orderbedrag < 300 euro: 99,95 euro transportkosten>

Bezorging particulier België:
Orderbedrag > 1000 euro: geen transportkosten
Orderbedrag < 1000 euro: berekening vindt plaats o.b.v uw regio:
Regio Antwerpen, Limburg, Vlaams-Brabant:
99,95 euro verzendkosten
Regio West- en Oost-Vlaanderen:
149,95 euro verzendkosten
Wallonië :
199,95 euro verzendkosten

Bomen zijn levende organismen. Wij kweken deze met veel zorg en aandacht en wij kunnen garanderen dat de bomen van goede kwaliteit zijn. Omdat wij echter niet kunnen controleren of de bomen op de juiste manier worden geplant en de juiste verzorging krijgen, kunnen wij helaas geen garantie geven op de aangroei van bomen. Eventueel is deze garantie, tegen een percentage van het totaalbedrag, wel bij te kopen. Neem voor meer informatie contact op met onze verkoopafdeling.

Een boom t/m maat 18-20 is met de hand te planten. Bij heesters ligt de grens op ongeveer maat 250-300. Een boom/heester, inclusief kluit weegt al snel meer dan 125 kg. Om een boom/heester op een juiste en zorgvuldige manier in het plantgat te krijgen, raden wij aan om bij bomen vanaf maat 20-25 of maat 300-350 (heesters) hulp van een groenprofessional in te schakelen. Zij beschikken over de juiste werktuigen om de boom zorgvuldig en goed in het plantgat te krijgen.