Fagaceae

Quercus imbricaria

Jonge exemplaren van deze fraai gevormde boom hebben aanvankelijk een piramidale kroonvorm, later wordt deze bijna rond. De stam blijft vele jaren glad, slechts bij oude exemplaren wordt de schors iet… Lees meer

Belangrijke eigenschappen
Hoogte: 15 - 25 m
Kroon: rond, halfopen kroon
Blad: langwerpig-ovaal, donkergroen, gaafrandig, 7 - 17 cm
Bloemen: goudkleurige ? katjes, mei
Herfstkleur: geel, purper
Hoogstam boom Meerstammige boom Kalkrijke grond Kleigrond Lemige grond Zandgrond Verdraagd halfverharding Bestand tegen strooizout Bestand tegen vorst (WH 1 t/m 6) Kan op droge grond 1ste grootte, boom hoger dan 12m Halfopen kroon Groen Geel Gemiddelde groeisnelheid Alle herfstkleuren Waardboom voor vlinders Niet giftig (gewoonlijk)
Quercus Imbricaria
Quercus Imbricaria-1
Quercus Imbricaria 2-1
Quercus Imbricaria 2
Quercus Imbricaria 3
Quercus-imbricaria
Quercus Imbricaria 1

Quercus imbricaria

Jonge exemplaren van deze fraai gevormde boom hebben aanvankelijk een piramidale kroonvorm, later wordt deze bijna rond. De stam blijft vele jaren glad, slechts bij oude exemplaren wordt de schors iets ruw en gegroefd. Jonge twijgen zijn kaal en lichtbruin. Het blad is langwerpig-ovaal, 7 - 17 cm lang en 2,5 - 5 cm breed. Het is gaafrandig met een licht gegolfde bladrand. Aan de bovenzijde glanzend donkergroen, aan de onderzijde lichtgroen en grijzig behaard. Opvallend is de bruinrode middennerf. In de herfst kleurt het blad geelbruin. De eikels staan alleen of in paren en worden voor de helft door het napje omsloten. Dit napje is dicht bezet met kleine aanliggende roodbruine schubben. Q. imbricaria is een van de mooiste eiken voor aanplant in parken, vooral opvallend door de bijzondere bladvorm. Vroeger werden uit de stam van Quercus imbricaria dakpannen gezaagd. In de soortnaam is het Latijnse woord voor 'regenbui' (imber) terug te vinden.
Specificaties
Hoogte:
15 - 25 m
Kroon:
rond, halfopen kroon
Schors en takken:
grijs tot grijsbruin, glad, jonge twijgen lichtbruin
Blad:
langwerpig-ovaal, donkergroen, gaafrandig, 7 - 17 cm
Herfstkleur:
geel, purper
Bloemen:
goudkleurige ? katjes, mei
Vruchten:
afgeplat bolvormige eikels, 1 - 1,5 cm
Stekels/doorns
Geen
Giftigheid:
gewoonlijk niet giftig voor mensen, (grote) huisdieren en vee
Grondsoort:
vruchtbaar, licht zuur en liefst droog
Blad:
langwerpig-ovaal, donkergroen, gaafrandig, 7 - 17 cm
Bodemvochtigheid:
kan op droge grond
Verharding:
verdraagt halfverharding
Winterhardheid:
5b (-26,0 tot -23,4 °C)
Windbestendigheid:
redelijk
Overige bestendigheden:
bestand tegen vorst (WH 1 t/m 6), bestand tegen strooizout
Faunaboom:
bestand tegen vorst (WH 1 t/m 6), bestand tegen strooizout, waardboom voor vlinders
Toepassing:
parken, pleinen, boombakken, begraafplaatsen, daktuinen, industriegebied, grote tuinen
Vorm:
hoogstam boom, meerstammige boom
Oorsprong:
oosten en midden van de USA
Veelgestelde vragen

Een boom weegt al snel enkele tientallen tot honderden kilo’s. Het bezorgen en lossen van (grote) bomen is specialistisch werk en daarom werken we met eigen chauffeurs en speciaal door ons geselecteerde transportbedrijven. Het is ook mogelijk om uw bestelling zelf af te halen op de kwekerij. U kunt dit aangeven tijdens het bestellen van uw bomen. Zodra de boom klaarstaat om afgehaald te worden, ontvangt u van ons bericht. De bomen worden gelost naast de vrachtwagen. Is de plantlocatie eenvoudig te bereiken dan is het in overleg met de chauffeur mogelijk om de bomen naast het plantgat te lossen. Dit wordt ter plekke beoordeeld door onze chauffeur.

In veel gevallen combineren wij de webshopbestellingen en plannen een logische rijroute. Zo kunnen we voorkomen dat de transportkosten onnodig hoog worden en sparen we het milieu.
Er is tijdens het bestellen van bomen de mogelijkheid om een voorkeur op te geven. We proberen daar rekening mee te houden. Wij communiceren altijd vooraf de exacte leverdatum. Mocht de voorgestelde datum of tijd niet uitkomen, neemt dan direct contact met onze logistieke afdeling op zodat we gezamenlijk naar een alternatief kunnen kijken. Bij de keuze voor directe levering, streven wij ernaar om bestellingen binnen 7 werkdagen te bezorgen.

Voor particulieren bestellingen via de webshop houden wij onderstaande bezorgkosten aan. Voor groenprofessionals staan de bezorgkosten apart vermeld op de offerte en kunnen afwijken van onderstaande tarieven.

Bezorging particulieren Nederland (exclusief Waddeneilanden):
Orderbedrag > 1000 euro: geen transportkosten
Orderbedrag < 1000 euro: 49,95 euro transportkosten
Orderbedrag < 300 euro: 99,95 euro transportkosten>

Bezorging particulier België:
Orderbedrag > 1000 euro: geen transportkosten
Orderbedrag < 1000 euro: berekening vindt plaats o.b.v uw regio:
Regio Antwerpen, Limburg, Vlaams-Brabant:
99,95 euro verzendkosten
Regio West- en Oost-Vlaanderen:
149,95 euro verzendkosten
Wallonië :
199,95 euro verzendkosten

Bomen zijn levende organismen. Wij kweken deze met veel zorg en aandacht en wij kunnen garanderen dat de bomen van goede kwaliteit zijn. Omdat wij echter niet kunnen controleren of de bomen op de juiste manier worden geplant en de juiste verzorging krijgen, kunnen wij helaas geen garantie geven op de aangroei van bomen. Eventueel is deze garantie, tegen een percentage van het totaalbedrag, wel bij te kopen. Neem voor meer informatie contact op met onze verkoopafdeling.

Een boom t/m maat 18-20 is met de hand te planten. Bij heesters ligt de grens op ongeveer maat 250-300. Een boom/heester, inclusief kluit weegt al snel meer dan 125 kg. Om een boom/heester op een juiste en zorgvuldige manier in het plantgat te krijgen, raden wij aan om bij bomen vanaf maat 20-25 of maat 300-350 (heesters) hulp van een groenprofessional in te schakelen. Zij beschikken over de juiste werktuigen om de boom zorgvuldig en goed in het plantgat te krijgen.