Fagaceae

Quercus ilex Steeneik

Sinds de oudheid al in cultuur in de landen rond de Middellandse Zee waar deze wintergroene boom tot circa 25 m hoogte uit kan groeien. Ook in het zuiden van Engeland komen grote exemplaren voor. In … Lees meer

Belangrijke eigenschappen
Hoogte: 20 (25) m
Kroon: eirond, later rond, dichte kroon, grillig groeiend
Blad: eirond tot lancetvormig, glimmend donkergroen, 2 - 8 cm, groenblijvend
Bloemen: bleek goudgele ? katjes, 4 - 7 cm, mei
Hoogstam boom Meerstammige boom Kalkrijke grond Kleigrond Lemige grond Zandgrond Verdraagd halfverharding Bestand tegen strooizout Kan op droge grond 1ste grootte, boom hoger dan 12m Dichte kroon Groen Grijsgroen Geel Gemiddelde groeisnelheid Waardboom voor vlinders Niet giftig (gewoonlijk) Grillig groeiend Speelboom
Quercus Ilex
Quercus Ilex 3
Quercus Ilex-1
Quercus Ilex 2
Quercus Ilex 1
Quercus-ilex

Quercus ilex

Sinds de oudheid al in cultuur in de landen rond de Middellandse Zee waar deze wintergroene boom tot circa 25 m hoogte uit kan groeien. Ook in het zuiden van Engeland komen grote exemplaren voor. In koudere gebieden groeit de iets vorstgevoelige Q. ilex uit tot grote struik of kleine boom, afhankelijk van de standplaats. De stam is aanvankelijk donkergrijs en glad, later ondiep gegroefd. Jonge twijgen zijn geelviltig. Oude takken buigen sterk door waardoor een brede ronde kroon ontstaat. Het leerachtige blad is scherp hulstachtig getand, bij oude exemplaren vaak gaafrandig. In een mild klimaat bloeit de boom zeer rijk met bleek goudgele katjes die mooi afsteken tegen het donkergroene loof. Q. ilex verlangt een beschutte standplaats, vooral jonge exemplaren zijn gevoelig voor vorst. Resistent tegen zeewind.
Specificaties
Hoogte:
20 (25) m
Kroon:
eirond, later rond, dichte kroon, grillig groeiend
Schors en takken:
donkergrijs, glad, later ondiep gegroefd, jonge twijgen geelviltig
Blad:
eirond tot lancetvormig, glimmend donkergroen, 2 - 8 cm, groenblijvend
Bloemen:
bleek goudgele ? katjes, 4 - 7 cm, mei
Vruchten:
lang eivormige eikels, 1 - 3 bijeen, 1 - 2 cm groot
Stekels/doorns
Geen
Giftigheid:
gewoonlijk niet giftig voor mensen, (grote) huisdieren en vee
Grondsoort:
droog en kalkrijk
Blad:
eirond tot lancetvormig, glimmend donkergroen, 2 - 8 cm, groenblijvend
Bodemvochtigheid:
kan op droge grond
Verharding:
verdraagt halfverharding
Winterhardheid:
8a (-12,2 tot -9,5 °C)
Windbestendigheid:
bestand tegen zeewind
Overige bestendigheden:
bestand tegen strooizout
Faunaboom:
bestand tegen strooizout, waardboom voor vlinders
Toepassing:
parken, boombakken, begraafplaatsen, daktuinen, kustgebieden, industriegebied, grote tuinen
Vorm:
hoogstam boom, meerstammige boom
Oorsprong:
het Middellandse Zeegebied
Toepassingen en inspiratie
Groenblijvende bomen en struiken
Veelgestelde vragen

Een boom weegt al snel enkele tientallen tot honderden kilo’s. Het bezorgen en lossen van (grote) bomen is specialistisch werk en daarom werken we met eigen chauffeurs en speciaal door ons geselecteerde transportbedrijven. Het is ook mogelijk om uw bestelling zelf af te halen op de kwekerij. U kunt dit aangeven tijdens het bestellen van uw bomen. Zodra de boom klaarstaat om afgehaald te worden, ontvangt u van ons bericht. De bomen worden gelost naast de vrachtwagen. Is de plantlocatie eenvoudig te bereiken dan is het in overleg met de chauffeur mogelijk om de bomen naast het plantgat te lossen. Dit wordt ter plekke beoordeeld door onze chauffeur.

In veel gevallen combineren wij de webshopbestellingen en plannen een logische rijroute. Zo kunnen we voorkomen dat de transportkosten onnodig hoog worden en sparen we het milieu.
Er is tijdens het bestellen van bomen de mogelijkheid om een voorkeur op te geven. We proberen daar rekening mee te houden. Wij communiceren altijd vooraf de exacte leverdatum. Mocht de voorgestelde datum of tijd niet uitkomen, neemt dan direct contact met onze logistieke afdeling op zodat we gezamenlijk naar een alternatief kunnen kijken. Bij de keuze voor directe levering, streven wij ernaar om bestellingen binnen 7 werkdagen te bezorgen.

Voor particulieren bestellingen via de webshop houden wij onderstaande bezorgkosten aan. Voor groenprofessionals staan de bezorgkosten apart vermeld op de offerte en kunnen afwijken van onderstaande tarieven.

Bezorging particulieren Nederland (exclusief Waddeneilanden):
Orderbedrag > 1000 euro: geen transportkosten
Orderbedrag < 1000 euro: 49,95 euro transportkosten
Orderbedrag < 300 euro: 99,95 euro transportkosten>

Bezorging particulier België:
Orderbedrag > 1000 euro: geen transportkosten
Orderbedrag < 1000 euro: berekening vindt plaats o.b.v uw regio:
Regio Antwerpen, Limburg, Vlaams-Brabant:
99,95 euro verzendkosten
Regio West- en Oost-Vlaanderen:
149,95 euro verzendkosten
Wallonië :
199,95 euro verzendkosten

Bomen zijn levende organismen. Wij kweken deze met veel zorg en aandacht en wij kunnen garanderen dat de bomen van goede kwaliteit zijn. Omdat wij echter niet kunnen controleren of de bomen op de juiste manier worden geplant en de juiste verzorging krijgen, kunnen wij helaas geen garantie geven op de aangroei van bomen. Eventueel is deze garantie, tegen een percentage van het totaalbedrag, wel bij te kopen. Neem voor meer informatie contact op met onze verkoopafdeling.

Een boom t/m maat 18-20 is met de hand te planten. Bij heesters ligt de grens op ongeveer maat 250-300. Een boom/heester, inclusief kluit weegt al snel meer dan 125 kg. Om een boom/heester op een juiste en zorgvuldige manier in het plantgat te krijgen, raden wij aan om bij bomen vanaf maat 20-25 of maat 300-350 (heesters) hulp van een groenprofessional in te schakelen. Zij beschikken over de juiste werktuigen om de boom zorgvuldig en goed in het plantgat te krijgen.