Fagaceae

Quercus alba Witte eik

De witte eik is de meest algemene boom in het oosten en midden van de Verenigde Staten en vormt daar grote bossen. Het is een grote boom met een aanvankelijk breed eironde maar uiteindelijk ronde kroo… Lees meer

Belangrijke eigenschappen
Hoogte: 20 - 30 m
Kroon: rond, dichte kroon
Blad: langwerpig-omgekeerd eirond, gelobd, iets glanzend donkergroen, 10 - 20 cm
Bloemen: geelgroene ? katjes, 5 - 10 cm, mei
Herfstkleur: geel, oranje, rood
Hoogstam boom Beveerde boom Meerstammige boom Zure grond Kleigrond Lemige grond Veengrond Zandgrond Verdraagd geen verharding Bestand tegen strooizout Bestand tegen vorst (WH 1 t/m 6) Bestand tegen wind 1ste grootte, boom hoger dan 12m Dichte kroon Groen Geelgroen Gemiddelde groeisnelheid Alle soorten Alle herfstkleuren Niet giftig (gewoonlijk) Speelboom
Quercus Alba 1
Quercus-alba
Quercus Alba - Bildnr 21389
Quercus Alba 2
Quercus Alba
Quercus Alba 3

Quercus alba

De witte eik is de meest algemene boom in het oosten en midden van de Verenigde Staten en vormt daar grote bossen. Het is een grote boom met een aanvankelijk breed eironde maar uiteindelijk ronde kroon tot circa 30 m hoog en breed. De lichtbruine bast bladdert in platte platen af. Naarmate de boom ouder wordt is de stam steeds dieper gegroefd. De bladeren zijn langwerpig-omgekeerd eirond met een lang wigvormige voet. De 3 tot 6 paar ondiepe tot diepe lobben zijn vrij smal. Jonge bladeren zijn behaard en later kaal. ’s Zomers is het blad iets glanzend donkergroen aan de bovenzijde en blauwgroen en kort behaard aan de onderzijde. In de herfst kleurt het oranje tot wijnrood of bruinrood. De boom groeit relatief langzaam en heeft veel ruimte nodig. Het is een belangrijke houtproducent in de Verenigde Staten. Groeit op vrijwel iedere bodem mits deze diep doorwortelbaar, vochthoudend en goed doorlatend is.
Specificaties
Hoogte:
20 - 30 m
Kroon:
rond, dichte kroon
Schors en takken:
bast licht grijsbruin, in platte platen afbladderend, later diep gegroefd
Blad:
langwerpig-omgekeerd eirond, gelobd, iets glanzend donkergroen, 10 - 20 cm
Herfstkleur:
geel, oranje, rood
Bloemen:
geelgroene ? katjes, 5 - 10 cm, mei
Vruchten:
langwerpig-ovaal, 1 - 2,5 cm, alleenstaand of in paren, napje met wrattige schubben
Stekels/doorns
Geen
Giftigheid:
gewoonlijk niet giftig voor mensen, (grote) huisdieren en vee
Grondsoort:
alle, mits diep doorwortelbaar, vochthoudend en goed gedraineerd
Blad:
langwerpig-omgekeerd eirond, gelobd, iets glanzend donkergroen, 10 - 20 cm
Verharding:
verdraagt geen verharding
Winterhardheid:
5 (-28,8 tot -23,4 °C)
Windbestendigheid:
goed
Overige bestendigheden:
bestand tegen vorst (WH 1 t/m 6), bestand tegen wind, bestand tegen strooizout
Toepassing:
lanen en brede straten, parken, begraafplaatsen, industriegebied, grote tuinen, boomsingel
Vorm:
hoogstam boom, beveerde boom, meerstammige boom
Oorsprong:
Oosten en midden van de Verenigde Staten, Noordoost Canada
Veelgestelde vragen

Een boom weegt al snel enkele tientallen tot honderden kilo’s. Het bezorgen en lossen van (grote) bomen is specialistisch werk en daarom werken we met eigen chauffeurs en speciaal door ons geselecteerde transportbedrijven. Het is ook mogelijk om uw bestelling zelf af te halen op de kwekerij. U kunt dit aangeven tijdens het bestellen van uw bomen. Zodra de boom klaarstaat om afgehaald te worden, ontvangt u van ons bericht. De bomen worden gelost naast de vrachtwagen. Is de plantlocatie eenvoudig te bereiken dan is het in overleg met de chauffeur mogelijk om de bomen naast het plantgat te lossen. Dit wordt ter plekke beoordeeld door onze chauffeur.

In veel gevallen combineren wij de webshopbestellingen en plannen een logische rijroute. Zo kunnen we voorkomen dat de transportkosten onnodig hoog worden en sparen we het milieu.
Er is tijdens het bestellen van bomen de mogelijkheid om een voorkeur op te geven. We proberen daar rekening mee te houden. Wij communiceren altijd vooraf de exacte leverdatum. Mocht de voorgestelde datum of tijd niet uitkomen, neemt dan direct contact met onze logistieke afdeling op zodat we gezamenlijk naar een alternatief kunnen kijken. Bij de keuze voor directe levering, streven wij ernaar om bestellingen binnen 7 werkdagen te bezorgen.

Voor particulieren bestellingen via de webshop houden wij onderstaande bezorgkosten aan. Voor groenprofessionals staan de bezorgkosten apart vermeld op de offerte en kunnen afwijken van onderstaande tarieven.

Bezorging particulieren Nederland (exclusief Waddeneilanden):
Orderbedrag > 1000 euro: geen transportkosten
Orderbedrag < 1000 euro: 49,95 euro transportkosten
Orderbedrag < 300 euro: 99,95 euro transportkosten>

Bezorging particulier België:
Orderbedrag > 1000 euro: geen transportkosten
Orderbedrag < 1000 euro: berekening vindt plaats o.b.v uw regio:
Regio Antwerpen, Limburg, Vlaams-Brabant:
99,95 euro verzendkosten
Regio West- en Oost-Vlaanderen:
149,95 euro verzendkosten
Wallonië :
199,95 euro verzendkosten

Bomen zijn levende organismen. Wij kweken deze met veel zorg en aandacht en wij kunnen garanderen dat de bomen van goede kwaliteit zijn. Omdat wij echter niet kunnen controleren of de bomen op de juiste manier worden geplant en de juiste verzorging krijgen, kunnen wij helaas geen garantie geven op de aangroei van bomen. Eventueel is deze garantie, tegen een percentage van het totaalbedrag, wel bij te kopen. Neem voor meer informatie contact op met onze verkoopafdeling.

Een boom t/m maat 18-20 is met de hand te planten. Bij heesters ligt de grens op ongeveer maat 250-300. Een boom/heester, inclusief kluit weegt al snel meer dan 125 kg. Om een boom/heester op een juiste en zorgvuldige manier in het plantgat te krijgen, raden wij aan om bij bomen vanaf maat 20-25 of maat 300-350 (heesters) hulp van een groenprofessional in te schakelen. Zij beschikken over de juiste werktuigen om de boom zorgvuldig en goed in het plantgat te krijgen.