Pinaceae

Larix kaempferi Japanse lariks

Bladverliezende conifeer met een spitse, breed kegelvormige en zeer open kroon en een horizontaal afstaande vertakking. De onderste takken gaan vaak iets doorhangen. Breedte circa 10 - 15 m. Jonge exe… Lees meer

Belangrijke eigenschappen
Hoogte: 25 - 30 m, snelgroeiend
Kroon: breed kegelvormig, open kroon, grillig groeiend
Blad: naalden, in bundels tot 50 bijeen, blauw- tot donkergroen, 2 - 3,5 cm
Bloemen: onopvallend, eivormig, ? 1 - 1,5 cm roodbruin, ? 0,5 - 1 cm gelig, april
Herfstkleur: geel
Hoogstam conifeer Hoogstam boom Beveerde boom Meerstammige boom Solitaire conifeer Kalkrijke grond Kleigrond Lemige grond Zandgrond Verdraagd geen verharding Lichtminnend Bestand tegen vorst (WH 1 t/m 6) Bestand tegen wind Breed Piramidiaal 1ste grootte, boom hoger dan 12m Open kroon Groen Geel Vroege uitloop Snelgroeiend Alle herfstkleuren Niet giftig (gewoonlijk) Grillig groeiend Speelboom
Larix Kaempferi 3
Larix Kaempferi 4
Larix Kaempferi 2
Larix Kaempferi 1-1
Larix-kaempferi

Larix kaempferi

Bladverliezende conifeer met een spitse, breed kegelvormige en zeer open kroon en een horizontaal afstaande vertakking. De onderste takken gaan vaak iets doorhangen. Breedte circa 10 - 15 m. Jonge exemplaren groeien zeer snel, later neemt die snelheid af. De schors is rood tot grijsbruin, dik en geschubd en in smalle stroken afschilferend. Meestal zijn de twijgen roodbruin en licht behaard, soms berijpt. De knoppen staan op kortloten en de zachte naalden staan in bundels met 40 tot 50 bijeen. Ze zijn aan beide zijden blauwachtig groen tot donkergroen en kleuren laat in de herfst goudgeel. Ondanks zijn Japanse afkomst wordt deze soort in Europa meer toegepast dan de Europese lariks. De boom wordt ook landschappelijk toegepast en leent zich prima als haagplant.
Specificaties
Hoogte:
25 - 30 m, snelgroeiend
Kroon:
breed kegelvormig, open kroon, grillig groeiend
Schors en takken:
rood tot grijs, dikke geschubde schors, afschilferend
Blad:
naalden, in bundels tot 50 bijeen, blauw- tot donkergroen, 2 - 3,5 cm
Herfstkleur:
geel
Bloemen:
onopvallend, eivormig, ? 1 - 1,5 cm roodbruin, ? 0,5 - 1 cm gelig, april
Vruchten:
ovale tot ronde kegel, 2 - 3 cm, geelbruin
Stekels/doorns
Geen
Giftigheid:
gewoonlijk niet giftig voor mensen, (grote) huisdieren en vee
Grondsoort:
alle, behalve zure grond
Blad:
naalden, in bundels tot 50 bijeen, blauw- tot donkergroen, 2 - 3,5 cm
Verharding:
verdraagt geen verharding
Winterhardheid:
5a (-28,8 tot -26,1 °C)
Windbestendigheid:
goed, ook zeewind
Overige bestendigheden:
bestand tegen vorst (WH 1 t/m 6), bestand tegen wind
Toepassing:
parken, pleinen, begraafplaatsen, kustgebieden, industriegebied, grote tuinen, boomsingel
Vorm:
hoogstam boom, beveerde boom, meerstammige boom, hoogstam conifeer, solitaire conifeer
Oorsprong:
Japan
Synoniemen:
Larix leptolepis
Toepassingen en inspiratie
Kustgebieden
Veelgestelde vragen

Een boom weegt al snel enkele tientallen tot honderden kilo’s. Het bezorgen en lossen van (grote) bomen is specialistisch werk en daarom werken we met eigen chauffeurs en speciaal door ons geselecteerde transportbedrijven. Het is ook mogelijk om uw bestelling zelf af te halen op de kwekerij. U kunt dit aangeven tijdens het bestellen van uw bomen. Zodra de boom klaarstaat om afgehaald te worden, ontvangt u van ons bericht. De bomen worden gelost naast de vrachtwagen. Is de plantlocatie eenvoudig te bereiken dan is het in overleg met de chauffeur mogelijk om de bomen naast het plantgat te lossen. Dit wordt ter plekke beoordeeld door onze chauffeur.

In veel gevallen combineren wij de webshopbestellingen en plannen een logische rijroute. Zo kunnen we voorkomen dat de transportkosten onnodig hoog worden en sparen we het milieu.
Er is tijdens het bestellen van bomen de mogelijkheid om een voorkeur op te geven. We proberen daar rekening mee te houden. Wij communiceren altijd vooraf de exacte leverdatum. Mocht de voorgestelde datum of tijd niet uitkomen, neemt dan direct contact met onze logistieke afdeling op zodat we gezamenlijk naar een alternatief kunnen kijken. Bij de keuze voor directe levering, streven wij ernaar om bestellingen binnen 7 werkdagen te bezorgen.

Voor particulieren bestellingen via de webshop houden wij onderstaande bezorgkosten aan. Voor groenprofessionals staan de bezorgkosten apart vermeld op de offerte en kunnen afwijken van onderstaande tarieven.

Bezorging particulieren Nederland (exclusief Waddeneilanden):
Orderbedrag > 1000 euro: geen transportkosten
Orderbedrag < 1000 euro: 49,95 euro transportkosten
Orderbedrag < 300 euro: 99,95 euro transportkosten>

Bezorging particulier België:
Orderbedrag > 1000 euro: geen transportkosten
Orderbedrag < 1000 euro: berekening vindt plaats o.b.v uw regio:
Regio Antwerpen, Limburg, Vlaams-Brabant:
99,95 euro verzendkosten
Regio West- en Oost-Vlaanderen:
149,95 euro verzendkosten
Wallonië :
199,95 euro verzendkosten

Bomen zijn levende organismen. Wij kweken deze met veel zorg en aandacht en wij kunnen garanderen dat de bomen van goede kwaliteit zijn. Omdat wij echter niet kunnen controleren of de bomen op de juiste manier worden geplant en de juiste verzorging krijgen, kunnen wij helaas geen garantie geven op de aangroei van bomen. Eventueel is deze garantie, tegen een percentage van het totaalbedrag, wel bij te kopen. Neem voor meer informatie contact op met onze verkoopafdeling.

Een boom t/m maat 18-20 is met de hand te planten. Bij heesters ligt de grens op ongeveer maat 250-300. Een boom/heester, inclusief kluit weegt al snel meer dan 125 kg. Om een boom/heester op een juiste en zorgvuldige manier in het plantgat te krijgen, raden wij aan om bij bomen vanaf maat 20-25 of maat 300-350 (heesters) hulp van een groenprofessional in te schakelen. Zij beschikken over de juiste werktuigen om de boom zorgvuldig en goed in het plantgat te krijgen.