Pinaceae

Larix decidua Europese lariks

Bladverliezende conifeer met een rechte stam en een regelmatige groeiwijze met horizontaal afstaande takken. Eerst is de kroon nog smal maar later wordt hij breed piramidaal. Het is een snelle groeier… Lees meer

Belangrijke eigenschappen
Hoogte: 25 - 35 (45) m, snelgroeiend
Kroon: in jeugd smal piramidaal, later breed piramidaal, open kroon, grillig groeiend
Blad: naalden in bundels tot 40 stuks, frisgroen, 1 - 3,5 cm
Bloemen: onopvallend, eivormig, ? 1 - 1,5 cm roodbruin, ? 0,5 - 1 cm gelig, april
Herfstkleur: geel
Hoogstam conifeer Hoogstam boom Beveerde boom Meerstammige boom Solitaire conifeer Kalkrijke grond Kleigrond Lemige grond Zandgrond Verdraagd geen verharding Lichtminnend Bestand tegen vorst (WH 1 t/m 6) Bestand tegen wind Breed Piramidiaal 1ste grootte, boom hoger dan 12m Open kroon Groen Geel Vroege uitloop Snelgroeiend Alle herfstkleuren Niet giftig (gewoonlijk) Grillig groeiend Speelboom
Larix Decidua-1
Larix Decidua 1
Larix Decidua 2

Larix decidua

Bladverliezende conifeer met een rechte stam en een regelmatige groeiwijze met horizontaal afstaande takken. Eerst is de kroon nog smal maar later wordt hij breed piramidaal. Het is een snelle groeier die 30 m of soms hoger wordt. Breedte circa 15 m. De schors is donker roodbruin, geschubd en tot circa 10 cm dik. De jonge twijgen zijn kaal, geelachtig en sterk afhangend. Op kortloten bevinden zich de naalden die in bundels van 30 - 40 bijeen staan. Ze zijn, vooral in het voorjaar, frisgroen en kleuren laat in de herfst goudgeel. De kegels bevatten 40 - 50 zaadschubben die geen omgebogen rand hebben. Dit in tegenstelling tot L. kaempferi. Verlangt een vrije standplaats in de zon. Van nature voorkomend in het Alpengebied en inmiddels veel in bosbouwgebieden toegepast.
Specificaties
Hoogte:
25 - 35 (45) m, snelgroeiend
Kroon:
in jeugd smal piramidaal, later breed piramidaal, open kroon, grillig groeiend
Schors en takken:
donker grijzig roodbruin, geschubd, twijgen geelachtig en kaal
Blad:
naalden in bundels tot 40 stuks, frisgroen, 1 - 3,5 cm
Herfstkleur:
geel
Bloemen:
onopvallend, eivormig, ? 1 - 1,5 cm roodbruin, ? 0,5 - 1 cm gelig, april
Vruchten:
eivormige kegel, 2 - 5 cm, eerst donkerrood later donkerbruin
Stekels/doorns
Geen
Giftigheid:
gewoonlijk niet giftig voor mensen, (grote) huisdieren en vee
Grondsoort:
alle, behalve zure grond
Blad:
naalden in bundels tot 40 stuks, frisgroen, 1 - 3,5 cm
Verharding:
verdraagt geen verharding
Winterhardheid:
3 (-40,0 tot -24,5 °C)
Windbestendigheid:
zeer goed
Overige bestendigheden:
bestand tegen vorst (WH 1 t/m 6), bestand tegen wind
Toepassing:
parken, pleinen, begraafplaatsen, grote tuinen, boomsingel
Vorm:
hoogstam boom, beveerde boom, meerstammige boom, hoogstam conifeer, solitaire conifeer
Oorsprong:
Europa
Synoniemen:
Larix europaea
Veelgestelde vragen

Een boom weegt al snel enkele tientallen tot honderden kilo’s. Het bezorgen en lossen van (grote) bomen is specialistisch werk en daarom werken we met eigen chauffeurs en speciaal door ons geselecteerde transportbedrijven. Het is ook mogelijk om uw bestelling zelf af te halen op de kwekerij. U kunt dit aangeven tijdens het bestellen van uw bomen. Zodra de boom klaarstaat om afgehaald te worden, ontvangt u van ons bericht. De bomen worden gelost naast de vrachtwagen. Is de plantlocatie eenvoudig te bereiken dan is het in overleg met de chauffeur mogelijk om de bomen naast het plantgat te lossen. Dit wordt ter plekke beoordeeld door onze chauffeur.

In veel gevallen combineren wij de webshopbestellingen en plannen een logische rijroute. Zo kunnen we voorkomen dat de transportkosten onnodig hoog worden en sparen we het milieu.
Er is tijdens het bestellen van bomen de mogelijkheid om een voorkeur op te geven. We proberen daar rekening mee te houden. Wij communiceren altijd vooraf de exacte leverdatum. Mocht de voorgestelde datum of tijd niet uitkomen, neemt dan direct contact met onze logistieke afdeling op zodat we gezamenlijk naar een alternatief kunnen kijken. Bij de keuze voor directe levering, streven wij ernaar om bestellingen binnen 7 werkdagen te bezorgen.

Voor particulieren bestellingen via de webshop houden wij onderstaande bezorgkosten aan. Voor groenprofessionals staan de bezorgkosten apart vermeld op de offerte en kunnen afwijken van onderstaande tarieven.

Bezorging particulieren Nederland (exclusief Waddeneilanden):
Orderbedrag > 1000 euro: geen transportkosten
Orderbedrag < 1000 euro: 49,95 euro transportkosten
Orderbedrag < 300 euro: 99,95 euro transportkosten>

Bezorging particulier België:
Orderbedrag > 1000 euro: geen transportkosten
Orderbedrag < 1000 euro: berekening vindt plaats o.b.v uw regio:
Regio Antwerpen, Limburg, Vlaams-Brabant:
99,95 euro verzendkosten
Regio West- en Oost-Vlaanderen:
149,95 euro verzendkosten
Wallonië :
199,95 euro verzendkosten

Bomen zijn levende organismen. Wij kweken deze met veel zorg en aandacht en wij kunnen garanderen dat de bomen van goede kwaliteit zijn. Omdat wij echter niet kunnen controleren of de bomen op de juiste manier worden geplant en de juiste verzorging krijgen, kunnen wij helaas geen garantie geven op de aangroei van bomen. Eventueel is deze garantie, tegen een percentage van het totaalbedrag, wel bij te kopen. Neem voor meer informatie contact op met onze verkoopafdeling.

Een boom t/m maat 18-20 is met de hand te planten. Bij heesters ligt de grens op ongeveer maat 250-300. Een boom/heester, inclusief kluit weegt al snel meer dan 125 kg. Om een boom/heester op een juiste en zorgvuldige manier in het plantgat te krijgen, raden wij aan om bij bomen vanaf maat 20-25 of maat 300-350 (heesters) hulp van een groenprofessional in te schakelen. Zij beschikken over de juiste werktuigen om de boom zorgvuldig en goed in het plantgat te krijgen.