Ulmaceae

Celtis occidentalis Westerse netelboom, Zwepenboom

Een boom met een onregelmatig groeiende kroonvorm die van oorsprong in Noord -Amerika voorkomt. Op enkele plaatsen komen daar exemplaren voor die boven de 20 m, soms 30 m, uitkomen. Hij vertakt zich v… Lees meer

Belangrijke eigenschappen
Hoogte: 8 - 15 (30) m
Kroon: rond, onregelmatig, halfopen kroon, grillig groeiend
Blad: langwerpig eirond, groen, 7 - 15 cm
Bloemen: onopvallend, groen, april/mei
Herfstkleur: geel
Hoogstam boom Meerstammige boom Kleigrond Lemige grond Voedselarme grond Zandgrond Verdraagd verharding Bestand tegen vorst (WH 1 t/m 6) Kan op droge grond 1ste grootte, boom hoger dan 12m Halfopen kroon Groen Groen Gemiddelde groeisnelheid Alle herfstkleuren Drachtboom voor bijen Waardboom voor vlinders Niet giftig (gewoonlijk) Grillig groeiend Alle soorten Speelboom Toekomstboom
Celtis Occidentalis
Celtis-occidentalis-s-45-50-ha
Celtis Occidentalis 4
Celtis-occidentalis
Celtis Occidentalis 3
Celtis Occidentalis 2
Celtis Occidentalis 1
Celtis-occidentalis-s-50-60-ha

Celtis occidentalis

Een boom met een onregelmatig groeiende kroonvorm die van oorsprong in Noord -Amerika voorkomt. Op enkele plaatsen komen daar exemplaren voor die boven de 20 m, soms 30 m, uitkomen. Hij vertakt zich vrij laag zodat soms een meerstammige boom ontstaat met veel, sterk afhangende twijgen. De stam is grillig met diepe inkepingen en veel oneffenheden. Het blad is langwerpig eirond, lang toegespitst en glanzend groen. De onderzijde is doffer. De bovenste helft van de bladrand is scherp gezaagd en beide zijden van het blad voelen ruw aan. In de herfst verkleurt het opvallend goudgeel. Na de onopvallende bloei verschijnen kleine steenvruchten die van oranje naar purperzwart kleuren. Deze kunnen de gehele winter aan de boom blijven hangen. Het hout is waardevol en de jonge, buigzame twijgen werden vroeger als zweep gebruikt.
Specificaties
Hoogte:
8 - 15 (30) m
Kroon:
rond, onregelmatig, halfopen kroon, grillig groeiend
Schors en takken:
grijs, met onregelmatige kurklijsten
Blad:
langwerpig eirond, groen, 7 - 15 cm
Herfstkleur:
geel
Bloemen:
onopvallend, groen, april/mei
Vruchten:
ronde steenvrucht, purperzwart, Ø circa 1 cm
Stekels/doorns
Geen
Giftigheid:
gewoonlijk niet giftig voor mensen, (grote) huisdieren en vee
Grondsoort:
geringe bodemeisen
Blad:
langwerpig eirond, groen, 7 - 15 cm
Bodemvochtigheid:
kan op droge grond
Verharding:
verdraagt verharding
Winterhardheid:
4 (-34,4 tot -28,9 °C)
Windbestendigheid:
enigszins gevoelig
Overige bestendigheden:
bestand tegen vorst (WH 1 t/m 6)
Faunaboom:
bestand tegen vorst (WH 1 t/m 6), waardboom voor vlinders
Toepassing:
lanen en brede straten, parken, pleinen, begraafplaatsen, industriegebied, grote tuinen
Vorm:
hoogstam boom, meerstammige boom
Oorsprong:
midden en oostelijk deel van de USA
Veelgestelde vragen

Een boom weegt al snel enkele tientallen tot honderden kilo’s. Het bezorgen en lossen van (grote) bomen is specialistisch werk en daarom werken we met eigen chauffeurs en speciaal door ons geselecteerde transportbedrijven. Het is ook mogelijk om uw bestelling zelf af te halen op de kwekerij. U kunt dit aangeven tijdens het bestellen van uw bomen. Zodra de boom klaarstaat om afgehaald te worden, ontvangt u van ons bericht. De bomen worden gelost naast de vrachtwagen. Is de plantlocatie eenvoudig te bereiken dan is het in overleg met de chauffeur mogelijk om de bomen naast het plantgat te lossen. Dit wordt ter plekke beoordeeld door onze chauffeur.

In veel gevallen combineren wij de webshopbestellingen en plannen een logische rijroute. Zo kunnen we voorkomen dat de transportkosten onnodig hoog worden en sparen we het milieu.
Er is tijdens het bestellen van bomen de mogelijkheid om een voorkeur op te geven. We proberen daar rekening mee te houden. Wij communiceren altijd vooraf de exacte leverdatum. Mocht de voorgestelde datum of tijd niet uitkomen, neemt dan direct contact met onze logistieke afdeling op zodat we gezamenlijk naar een alternatief kunnen kijken. Bij de keuze voor directe levering, streven wij ernaar om bestellingen binnen 7 werkdagen te bezorgen.

Voor particulieren bestellingen via de webshop houden wij onderstaande bezorgkosten aan. Voor groenprofessionals staan de bezorgkosten apart vermeld op de offerte en kunnen afwijken van onderstaande tarieven.

Bezorging particulieren Nederland (exclusief Waddeneilanden):
Orderbedrag > 1000 euro: geen transportkosten
Orderbedrag < 1000 euro: 49,95 euro transportkosten
Orderbedrag < 300 euro: 99,95 euro transportkosten>

Bezorging particulier België:
Orderbedrag > 1000 euro: geen transportkosten
Orderbedrag < 1000 euro: berekening vindt plaats o.b.v uw regio:
Regio Antwerpen, Limburg, Vlaams-Brabant:
99,95 euro verzendkosten
Regio West- en Oost-Vlaanderen:
149,95 euro verzendkosten
Wallonië :
199,95 euro verzendkosten

Bomen zijn levende organismen. Wij kweken deze met veel zorg en aandacht en wij kunnen garanderen dat de bomen van goede kwaliteit zijn. Omdat wij echter niet kunnen controleren of de bomen op de juiste manier worden geplant en de juiste verzorging krijgen, kunnen wij helaas geen garantie geven op de aangroei van bomen. Eventueel is deze garantie, tegen een percentage van het totaalbedrag, wel bij te kopen. Neem voor meer informatie contact op met onze verkoopafdeling.

Een boom t/m maat 18-20 is met de hand te planten. Bij heesters ligt de grens op ongeveer maat 250-300. Een boom/heester, inclusief kluit weegt al snel meer dan 125 kg. Om een boom/heester op een juiste en zorgvuldige manier in het plantgat te krijgen, raden wij aan om bij bomen vanaf maat 20-25 of maat 300-350 (heesters) hulp van een groenprofessional in te schakelen. Zij beschikken over de juiste werktuigen om de boom zorgvuldig en goed in het plantgat te krijgen.