Ulmaceae

Celtis australis Oosterse netelboom, Europese netelboom

Een weinig toegepaste boom met een ronde tot schermvormige kroon. Volwassen exemplaren kunnen hoger dan 20 m worden, de boom groeit met sierlijk overhangende takken. De bast is grijs en glad, op later… Lees meer

Belangrijke eigenschappen
Hoogte: 10 - 15 (20) m
Kroon: rond tot schermvormig, halfopen kroon
Blad: langwerpig ovaal tot eirond, donkergroen, 9 - 15 cm
Bloemen: onopvallend, groen, april/mei
Hoogstam boom Meerstammige boom Kleigrond Lemige grond Voedselarme grond Zandgrond Verdraagd verharding Bestand tegen vorst (WH 1 t/m 6) Kan op droge grond 1ste grootte, boom hoger dan 12m Halfopen kroon Groen Groen Gemiddelde groeisnelheid Alle soorten Drachtboom voor bijen Waardboom voor vlinders Niet giftig (gewoonlijk) Alle soorten Toekomstboom
Celtis Australis
Celtis-australis-s-40-45-ha-2
Celtis-australis

Celtis australis

Een weinig toegepaste boom met een ronde tot schermvormige kroon. Volwassen exemplaren kunnen hoger dan 20 m worden, de boom groeit met sierlijk overhangende takken. De bast is grijs en glad, op latere leeftijd in kleine plaatjes afbladderend. Het langwerpig ovale tot eironde blad is scherp gezaagd en zeer lang toegespitst. De bovenzijde is donkergroen, de onderzijde grijsgroen. Het voelt aan beide zijden ruw aan. Na de onopvallende bloei volgen besvormige steenvruchten die donkerrood tot bijna zwart zijn en zoet smaken. Ze hangen aan ± 2 cm lange, behaarde stelen. Het hout is waardevol en de jonge, buigzame twijgen werden vroeger als zweep gebruikt. Vandaar dat de boom ook 'zwepenboom' genoemd wordt. Een sierlijke boom die weinig gevoelig is voor luchtverontreiniging. Jonge twijgen kunnen vorstschade oplopen.
Specificaties
Hoogte:
10 - 15 (20) m
Kroon:
rond tot schermvormig, halfopen kroon
Schors en takken:
grijs, glad, later afbladderend
Blad:
langwerpig ovaal tot eirond, donkergroen, 9 - 15 cm
Bloemen:
onopvallend, groen, april/mei
Vruchten:
ronde steenvrucht, zwartrood, Ø circa 1cm
Stekels/doorns
Geen
Giftigheid:
gewoonlijk niet giftig voor mensen, (grote) huisdieren en vee
Grondsoort:
goed doorlatende bodem, verdraagt droogte
Blad:
langwerpig ovaal tot eirond, donkergroen, 9 - 15 cm
Bodemvochtigheid:
kan op droge grond
Verharding:
verdraagt verharding
Winterhardheid:
6b (-20,5 tot -17,8 °C)
Windbestendigheid:
enigszins gevoelig
Overige bestendigheden:
bestand tegen vorst (WH 1 t/m 6)
Faunaboom:
bestand tegen vorst (WH 1 t/m 6), waardboom voor vlinders
Toepassing:
lanen en brede straten, parken, pleinen, begraafplaatsen, industriegebied, grote tuinen
Vorm:
hoogstam boom, meerstammige boom
Oorsprong:
Zuid-Europa, Noord-Afrika, West-Afrika
Toepassingen en inspiratie
Lanen en brede straten Bomen voor de toekomst
Veelgestelde vragen

Een boom weegt al snel enkele tientallen tot honderden kilo’s. Het bezorgen en lossen van (grote) bomen is specialistisch werk en daarom werken we met eigen chauffeurs en speciaal door ons geselecteerde transportbedrijven. Het is ook mogelijk om uw bestelling zelf af te halen op de kwekerij. U kunt dit aangeven tijdens het bestellen van uw bomen. Zodra de boom klaarstaat om afgehaald te worden, ontvangt u van ons bericht. De bomen worden gelost naast de vrachtwagen. Is de plantlocatie eenvoudig te bereiken dan is het in overleg met de chauffeur mogelijk om de bomen naast het plantgat te lossen. Dit wordt ter plekke beoordeeld door onze chauffeur.

In veel gevallen combineren wij de webshopbestellingen en plannen een logische rijroute. Zo kunnen we voorkomen dat de transportkosten onnodig hoog worden en sparen we het milieu.
Er is tijdens het bestellen van bomen de mogelijkheid om een voorkeur op te geven. We proberen daar rekening mee te houden. Wij communiceren altijd vooraf de exacte leverdatum. Mocht de voorgestelde datum of tijd niet uitkomen, neemt dan direct contact met onze logistieke afdeling op zodat we gezamenlijk naar een alternatief kunnen kijken. Bij de keuze voor directe levering, streven wij ernaar om bestellingen binnen 7 werkdagen te bezorgen.

Voor particulieren bestellingen via de webshop houden wij onderstaande bezorgkosten aan. Voor groenprofessionals staan de bezorgkosten apart vermeld op de offerte en kunnen afwijken van onderstaande tarieven.

Bezorging particulieren Nederland (exclusief Waddeneilanden):
Orderbedrag > 1000 euro: geen transportkosten
Orderbedrag < 1000 euro: 49,95 euro transportkosten
Orderbedrag < 300 euro: 99,95 euro transportkosten>

Bezorging particulier België:
Orderbedrag > 1000 euro: geen transportkosten
Orderbedrag < 1000 euro: berekening vindt plaats o.b.v uw regio:
Regio Antwerpen, Limburg, Vlaams-Brabant:
99,95 euro verzendkosten
Regio West- en Oost-Vlaanderen:
149,95 euro verzendkosten
Wallonië :
199,95 euro verzendkosten

Bomen zijn levende organismen. Wij kweken deze met veel zorg en aandacht en wij kunnen garanderen dat de bomen van goede kwaliteit zijn. Omdat wij echter niet kunnen controleren of de bomen op de juiste manier worden geplant en de juiste verzorging krijgen, kunnen wij helaas geen garantie geven op de aangroei van bomen. Eventueel is deze garantie, tegen een percentage van het totaalbedrag, wel bij te kopen. Neem voor meer informatie contact op met onze verkoopafdeling.

Een boom t/m maat 18-20 is met de hand te planten. Bij heesters ligt de grens op ongeveer maat 250-300. Een boom/heester, inclusief kluit weegt al snel meer dan 125 kg. Om een boom/heester op een juiste en zorgvuldige manier in het plantgat te krijgen, raden wij aan om bij bomen vanaf maat 20-25 of maat 300-350 (heesters) hulp van een groenprofessional in te schakelen. Zij beschikken over de juiste werktuigen om de boom zorgvuldig en goed in het plantgat te krijgen.