Pinaceae

Cedrus deodara Himalayaceder

Snelgroeiende boom met een goed doorgaande kop en afstaande takken en twijgen die aan het eind afhangen. Hierdoor ontstaat een vooral op jonge leeftijd decoratieve kroonvorm die eerst nog breed pirami… Lees meer

Belangrijke eigenschappen
Hoogte: 15 - 20 (30) m in herkomstgebied 50 - 70 m, snelgroeiend
Kroon: breed piramidaal in jeugd, later breed afgeplat schermvormig, dichte kroon
Blad: naalden, in bundels, donker blauwgroen, 2,5 - 5 cm, groenblijvend
Bloemen: onopvallend , geurende bloemen
Hoogstam conifeer Hoogstam boom Solitaire conifeer Zure grond Kleigrond Lemige grond Veengrond Zandgrond Verdraagd geen verharding Lichtminnend Breed Piramidiaal 1ste grootte, boom hoger dan 12m Dichte kroon Blauwgroen Groen Groen Vroege uitloop Snelgroeiend Niet giftig (gewoonlijk) Geurende bloemen
Cedrus
Cedrus-deodara
Cedrus Deodara 1
Cedrus Deodara 2
Cedrus Deodara 3
Cedrus Deodara 1-1
Cedrus Deodara-1

Cedrus deodara

Snelgroeiende boom met een goed doorgaande kop en afstaande takken en twijgen die aan het eind afhangen. Hierdoor ontstaat een vooral op jonge leeftijd decoratieve kroonvorm die eerst nog breed piramidaal is maar later sterk afgeplat uitgroeit. In zijn natuurlijk groeigebied van de Himalaya kan hij 60 - 70 m hoog worden. In Engeland wordt circa 30 m hoogte bereikt terwijl op het continent maximaal 20 m hoogte gehaald wordt. De naalden staan in groepjes tot 30 bij elkaar gebundeld. Ze zijn iets gekromd, donker blauwgroen en langer dan bij andere Cedersoorten. De eivormige opstaande kegels staan alleen of in paren en hebben een ronde top. Vooral jonge aanplant is vorstgevoelig waardoor een windvrije en zonnige plek noodzakelijk is. Cedrus deodara gedijt niet goed op gronden met een hoge pH.
Specificaties
Hoogte:
15 - 20 (30) m in herkomstgebied 50 - 70 m, snelgroeiend
Kroon:
breed piramidaal in jeugd, later breed afgeplat schermvormig, dichte kroon
Schors en takken:
eerst grijs en glad, later ruw wordend
Blad:
naalden, in bundels, donker blauwgroen, 2,5 - 5 cm, groenblijvend
Bloemen:
onopvallend , geurende bloemen
Vruchten:
roodbruine kegel, 8 - 12 cm, 1 tot 2 bij elkaar
Stekels/doorns
Geen
Giftigheid:
gewoonlijk niet giftig voor mensen, (grote) huisdieren en vee
Grondsoort:
voedselrijke goeddoorlatende, zure bodems
Blad:
naalden, in bundels, donker blauwgroen, 2,5 - 5 cm, groenblijvend
Verharding:
verdraagt geen verharding
Winterhardheid:
7b (-14,9 tot -12,3 °C)
Windbestendigheid:
matig
Toepassing:
lanen en brede straten, parken, begraafplaatsen, industriegebied, grote tuinen
Vorm:
hoogstam boom, hoogstam conifeer, solitaire conifeer
Oorsprong:
Himalaya-gebergte
Veelgestelde vragen

Een boom weegt al snel enkele tientallen tot honderden kilo’s. Het bezorgen en lossen van (grote) bomen is specialistisch werk en daarom werken we met eigen chauffeurs en speciaal door ons geselecteerde transportbedrijven. Het is ook mogelijk om uw bestelling zelf af te halen op de kwekerij. U kunt dit aangeven tijdens het bestellen van uw bomen. Zodra de boom klaarstaat om afgehaald te worden, ontvangt u van ons bericht. De bomen worden gelost naast de vrachtwagen. Is de plantlocatie eenvoudig te bereiken dan is het in overleg met de chauffeur mogelijk om de bomen naast het plantgat te lossen. Dit wordt ter plekke beoordeeld door onze chauffeur.

In veel gevallen combineren wij de webshopbestellingen en plannen een logische rijroute. Zo kunnen we voorkomen dat de transportkosten onnodig hoog worden en sparen we het milieu.
Er is tijdens het bestellen van bomen de mogelijkheid om een voorkeur op te geven. We proberen daar rekening mee te houden. Wij communiceren altijd vooraf de exacte leverdatum. Mocht de voorgestelde datum of tijd niet uitkomen, neemt dan direct contact met onze logistieke afdeling op zodat we gezamenlijk naar een alternatief kunnen kijken. Bij de keuze voor directe levering, streven wij ernaar om bestellingen binnen 7 werkdagen te bezorgen.

Voor particulieren bestellingen via de webshop houden wij onderstaande bezorgkosten aan. Voor groenprofessionals staan de bezorgkosten apart vermeld op de offerte en kunnen afwijken van onderstaande tarieven.

Bezorging particulieren Nederland (exclusief Waddeneilanden):
Orderbedrag > 1000 euro: geen transportkosten
Orderbedrag < 1000 euro: 49,95 euro transportkosten
Orderbedrag < 300 euro: 99,95 euro transportkosten>

Bezorging particulier België:
Orderbedrag > 1000 euro: geen transportkosten
Orderbedrag < 1000 euro: berekening vindt plaats o.b.v uw regio:
Regio Antwerpen, Limburg, Vlaams-Brabant:
99,95 euro verzendkosten
Regio West- en Oost-Vlaanderen:
149,95 euro verzendkosten
Wallonië :
199,95 euro verzendkosten

Bomen zijn levende organismen. Wij kweken deze met veel zorg en aandacht en wij kunnen garanderen dat de bomen van goede kwaliteit zijn. Omdat wij echter niet kunnen controleren of de bomen op de juiste manier worden geplant en de juiste verzorging krijgen, kunnen wij helaas geen garantie geven op de aangroei van bomen. Eventueel is deze garantie, tegen een percentage van het totaalbedrag, wel bij te kopen. Neem voor meer informatie contact op met onze verkoopafdeling.

Een boom t/m maat 18-20 is met de hand te planten. Bij heesters ligt de grens op ongeveer maat 250-300. Een boom/heester, inclusief kluit weegt al snel meer dan 125 kg. Om een boom/heester op een juiste en zorgvuldige manier in het plantgat te krijgen, raden wij aan om bij bomen vanaf maat 20-25 of maat 300-350 (heesters) hulp van een groenprofessional in te schakelen. Zij beschikken over de juiste werktuigen om de boom zorgvuldig en goed in het plantgat te krijgen.