Aceraceae

Acer saccharum Suikeresdoorn

Middelgrote tot grote boom met een dichte, ovaalronde kroon. In Amerika staan exemplaren van 40 m hoogte. Hier wordt de boom ook gebruikt voor suikerproductie. Hij wordt zelden breder dan 10 m. De spi… Lees meer

Belangrijke eigenschappen
Hoogte: 15 - 20 (40) m
Kroon: rond tot ovaal, dichte kroon, grillig groeiend
Blad: 3/5-lobbig, heldergroen, 8 - 15 cm
Bloemen: geelgroen, hangende pluimen, april
Herfstkleur: oranje, rood
Hoogstam boom Zure grond Kleigrond Lemige grond Voedselarme grond Veengrond Zandgrond Verdraagd geen verharding Bestand tegen vorst (WH 1 t/m 6) Schaduwdragend 1ste grootte, boom hoger dan 12m Dichte kroon Groen Geelgroen Gemiddelde groeisnelheid Alle herfstkleuren Drachtboom voor bijen Waardboom voor vlinders Niet giftig (gewoonlijk) Grillig groeiend Speelboom
Acer-saccharum
Acer Saccharum 3
Acer Saccharum-3
Acer Saccharum 1
Acer-saccharum-s-25-30-dib-2

Acer saccharum

Middelgrote tot grote boom met een dichte, ovaalronde kroon. In Amerika staan exemplaren van 40 m hoogte. Hier wordt de boom ook gebruikt voor suikerproductie. Hij wordt zelden breder dan 10 m. De spitse knoppen zijn bruin gekleurd. Het lange en brede blad is heldergroen en verkleurt in de herfst in oranje en rode tinten. Zowel de groeiwijze als de bladvorm lijken op die van A. platanoides. Verschil is dat gekneusd blad van A. saccharum geen melksap maar helder vocht produceert. De bloeiwijze verschijnt gelijktijdig met het uitlopen van het blad. De wortelgroei is oppervlakkig met veel vertakkingen. Hoewel de suikeresdoorn op vele grondsoorten goed gedijt, is een te natte bodem ongeschikt voor een gezonde groei. De boom verdraagt geen stilstaand water. Is gevoelig voor strooizout. Verdraagt verharding slecht.
Specificaties
Hoogte:
15 - 20 (40) m
Kroon:
rond tot ovaal, dichte kroon, grillig groeiend
Schors en takken:
grijze bast, groenbruine twijgen
Blad:
3/5-lobbig, heldergroen, 8 - 15 cm
Herfstkleur:
oranje, rood
Bloemen:
geelgroen, hangende pluimen, april
Vruchten:
kaal, breed gevleugeld, 2 - 2,5 cm lang
Stekels/doorns
Geen
Giftigheid:
gewoonlijk niet giftig voor mensen, (grote) huisdieren en vee
Grondsoort:
geringe bodemeisen, niet te nat
Blad:
3/5-lobbig, heldergroen, 8 - 15 cm
Verharding:
verdraagt geen verharding
Winterhardheid:
4 (-34,4 tot -28,9 °C)
Windbestendigheid:
slecht
Overige bestendigheden:
bestand tegen vorst (WH 1 t/m 6)
Faunaboom:
bestand tegen vorst (WH 1 t/m 6), waardboom voor vlinders
Toepassing:
lanen en brede straten, parken, begraafplaatsen, grote tuinen
Vorm:
hoogstam boom
Oorsprong:
oostelijk deel van de Verenigde Staten, Canada
Veelgestelde vragen

Een boom weegt al snel enkele tientallen tot honderden kilo’s. Het bezorgen en lossen van (grote) bomen is specialistisch werk en daarom werken we met eigen chauffeurs en speciaal door ons geselecteerde transportbedrijven. Het is ook mogelijk om uw bestelling zelf af te halen op de kwekerij. U kunt dit aangeven tijdens het bestellen van uw bomen. Zodra de boom klaarstaat om afgehaald te worden, ontvangt u van ons bericht. De bomen worden gelost naast de vrachtwagen. Is de plantlocatie eenvoudig te bereiken dan is het in overleg met de chauffeur mogelijk om de bomen naast het plantgat te lossen. Dit wordt ter plekke beoordeeld door onze chauffeur.

In veel gevallen combineren wij de webshopbestellingen en plannen een logische rijroute. Zo kunnen we voorkomen dat de transportkosten onnodig hoog worden en sparen we het milieu.
Er is tijdens het bestellen van bomen de mogelijkheid om een voorkeur op te geven. We proberen daar rekening mee te houden. Wij communiceren altijd vooraf de exacte leverdatum. Mocht de voorgestelde datum of tijd niet uitkomen, neemt dan direct contact met onze logistieke afdeling op zodat we gezamenlijk naar een alternatief kunnen kijken. Bij de keuze voor directe levering, streven wij ernaar om bestellingen binnen 7 werkdagen te bezorgen.

Voor particulieren bestellingen via de webshop houden wij onderstaande bezorgkosten aan. Voor groenprofessionals staan de bezorgkosten apart vermeld op de offerte en kunnen afwijken van onderstaande tarieven.

Bezorging particulieren Nederland (exclusief Waddeneilanden):
Orderbedrag > 1000 euro: geen transportkosten
Orderbedrag < 1000 euro: 49,95 euro transportkosten
Orderbedrag < 300 euro: 99,95 euro transportkosten>

Bezorging particulier België:
Orderbedrag > 1000 euro: geen transportkosten
Orderbedrag < 1000 euro: berekening vindt plaats o.b.v uw regio:
Regio Antwerpen, Limburg, Vlaams-Brabant:
99,95 euro verzendkosten
Regio West- en Oost-Vlaanderen:
149,95 euro verzendkosten
Wallonië :
199,95 euro verzendkosten

Bomen zijn levende organismen. Wij kweken deze met veel zorg en aandacht en wij kunnen garanderen dat de bomen van goede kwaliteit zijn. Omdat wij echter niet kunnen controleren of de bomen op de juiste manier worden geplant en de juiste verzorging krijgen, kunnen wij helaas geen garantie geven op de aangroei van bomen. Eventueel is deze garantie, tegen een percentage van het totaalbedrag, wel bij te kopen. Neem voor meer informatie contact op met onze verkoopafdeling.

Een boom t/m maat 18-20 is met de hand te planten. Bij heesters ligt de grens op ongeveer maat 250-300. Een boom/heester, inclusief kluit weegt al snel meer dan 125 kg. Om een boom/heester op een juiste en zorgvuldige manier in het plantgat te krijgen, raden wij aan om bij bomen vanaf maat 20-25 of maat 300-350 (heesters) hulp van een groenprofessional in te schakelen. Zij beschikken over de juiste werktuigen om de boom zorgvuldig en goed in het plantgat te krijgen.