Aceraceae

Acer platanoides Noorse esdoorn

Een krachtige, groot uitgroeiende esdoorn. Vormt een dichte kroon met wijd uitstaande takken. De knoppen zijn roodviolet gekleurd, een belangrijk verschil met A. pseudoplatanus die groene knoppen heef… Lees meer

Belangrijke eigenschappen
Hoogte: 20 - 30 m, snelgroeiend
Kroon: breed eirond tot rond, compact, dichte kroon
Blad: 5/7-lobbig, groen, circa 20 cm, in herfst goudgeel
Bloemen: geelgroen, in tuilen, april, vóór bladontwikkeling , geurende bloemen
Hoogstam boom Meerstammige boom Kleigrond Lemige grond Zandgrond Verdraagd halfverharding Bestand tegen vorst (WH 1 t/m 6) Schaduwdragend Bestand tegen korte overstromingen Breed eirond 1ste grootte, boom hoger dan 12m Dichte kroon Groen Geelgroen Snelgroeiend Drachtboom voor bijen Waardboom voor vlinders Niet giftig (gewoonlijk) Geurende bloemen Speelboom
Acer Platanoides 1
Acer Platanoides 4
Acer Platanoides
Acer Platanoides 3
Acer Platanoides 2
Acer-platanoides

Acer platanoides

Een krachtige, groot uitgroeiende esdoorn. Vormt een dichte kroon met wijd uitstaande takken. De knoppen zijn roodviolet gekleurd, een belangrijk verschil met A. pseudoplatanus die groene knoppen heeft. Het grote, tegenoverstaande blad heeft een grof getande bladrand. De bladsteel bevat melksap, een belangrijk verschil met A. pseudoplatanus. In de herfst verkleurt het blad soms opvallend goudgeel. De groengele bloemen verschijnen vóór de bladontwikkeling. De vleugels van de nootvruchten staan in een grote hoek ten opzichte van elkaar. Bij A. pseudoplatanus is dit een rechte tot scherpe hoek. Krachtig wortelgestel met veel fijne wortels. Concurrerend met elke onderbeplanting. Groeit niet goed op plaatsen met stagnerend grondwater of op veengrond. Gesloten verharding wordt niet goed verdragen. Zeer sterke boom, overal toepasbaar.
Specificaties
Hoogte:
20 - 30 m, snelgroeiend
Kroon:
breed eirond tot rond, compact, dichte kroon
Schors en takken:
schors donkergrijs, takken lichtbruin
Blad:
5/7-lobbig, groen, circa 20 cm, in herfst goudgeel
Bloemen:
geelgroen, in tuilen, april, vóór bladontwikkeling , geurende bloemen
Vruchten:
gevleugelde nootvrucht (samara), 3,5 - 4,5 cm lang
Stekels/doorns
Geen
Giftigheid:
gewoonlijk niet giftig voor mensen, (grote) huisdieren en vee
Grondsoort:
alle, behalve veengrond
Blad:
5/7-lobbig, groen, circa 20 cm, in herfst goudgeel
Bodemvochtigheid:
bestand tegen lange overstroming
Verharding:
verdraagt halfverharding
Winterhardheid:
4 (-34,4 tot -28,9 °C)
Windbestendigheid:
weinig gevoelig, niet zeewindbestendig
Overige bestendigheden:
bestand tegen vorst (WH 1 t/m 6)
Faunaboom:
bestand tegen vorst (WH 1 t/m 6), waardboom voor vlinders
Toepassing:
lanen en brede straten, parken, pleinen, begraafplaatsen, grote tuinen, boomsingel
Vorm:
hoogstam boom, meerstammige boom
Oorsprong:
Europa, Zuid-Scandinavië tot West-Azië
Toepassingen en inspiratie
Esdoorn, een veelzijdige boomsoort
Veelgestelde vragen

Een boom weegt al snel enkele tientallen tot honderden kilo’s. Het bezorgen en lossen van (grote) bomen is specialistisch werk en daarom werken we met eigen chauffeurs en speciaal door ons geselecteerde transportbedrijven. Het is ook mogelijk om uw bestelling zelf af te halen op de kwekerij. U kunt dit aangeven tijdens het bestellen van uw bomen. Zodra de boom klaarstaat om afgehaald te worden, ontvangt u van ons bericht. De bomen worden gelost naast de vrachtwagen. Is de plantlocatie eenvoudig te bereiken dan is het in overleg met de chauffeur mogelijk om de bomen naast het plantgat te lossen. Dit wordt ter plekke beoordeeld door onze chauffeur.

In veel gevallen combineren wij de webshopbestellingen en plannen een logische rijroute. Zo kunnen we voorkomen dat de transportkosten onnodig hoog worden en sparen we het milieu.
Er is tijdens het bestellen van bomen de mogelijkheid om een voorkeur op te geven. We proberen daar rekening mee te houden. Wij communiceren altijd vooraf de exacte leverdatum. Mocht de voorgestelde datum of tijd niet uitkomen, neemt dan direct contact met onze logistieke afdeling op zodat we gezamenlijk naar een alternatief kunnen kijken. Bij de keuze voor directe levering, streven wij ernaar om bestellingen binnen 7 werkdagen te bezorgen.

Voor particulieren bestellingen via de webshop houden wij onderstaande bezorgkosten aan. Voor groenprofessionals staan de bezorgkosten apart vermeld op de offerte en kunnen afwijken van onderstaande tarieven.

Bezorging particulieren Nederland (exclusief Waddeneilanden):
Orderbedrag > 1000 euro: geen transportkosten
Orderbedrag < 1000 euro: 49,95 euro transportkosten
Orderbedrag < 300 euro: 99,95 euro transportkosten>

Bezorging particulier België:
Orderbedrag > 1000 euro: geen transportkosten
Orderbedrag < 1000 euro: berekening vindt plaats o.b.v uw regio:
Regio Antwerpen, Limburg, Vlaams-Brabant:
99,95 euro verzendkosten
Regio West- en Oost-Vlaanderen:
149,95 euro verzendkosten
Wallonië :
199,95 euro verzendkosten

Bomen zijn levende organismen. Wij kweken deze met veel zorg en aandacht en wij kunnen garanderen dat de bomen van goede kwaliteit zijn. Omdat wij echter niet kunnen controleren of de bomen op de juiste manier worden geplant en de juiste verzorging krijgen, kunnen wij helaas geen garantie geven op de aangroei van bomen. Eventueel is deze garantie, tegen een percentage van het totaalbedrag, wel bij te kopen. Neem voor meer informatie contact op met onze verkoopafdeling.

Een boom t/m maat 18-20 is met de hand te planten. Bij heesters ligt de grens op ongeveer maat 250-300. Een boom/heester, inclusief kluit weegt al snel meer dan 125 kg. Om een boom/heester op een juiste en zorgvuldige manier in het plantgat te krijgen, raden wij aan om bij bomen vanaf maat 20-25 of maat 300-350 (heesters) hulp van een groenprofessional in te schakelen. Zij beschikken over de juiste werktuigen om de boom zorgvuldig en goed in het plantgat te krijgen.