Header - treevolution - corylus colurna

Corylus colurna TREEVOLUTION® ‘VDB Obelisk’ PBR

Deze boomhazelaar valt op door de zeer slank piramidale kroonvorm en is door dhr. P.C.M. van den Berk gevonden in een bestaande bomengroep in Schijndel. Hij herkende in de kroonvorm direct een goede laanboom. De moederboom is uitgeruild tegen een andere dikke Corylus colurna en op de kwekerij uitgeplant om te vermeerderen. Dat bleek niet gemakkelijk. Uiteindelijk was er één vermeerderaar die er in slaagde de boom te enten. Sindsdien heeft de boom een vaste plek in het assortiment van Van den Berk Boomkwekerijen.

Klimaatboom

Corylus colurna ‘VDB Obelisk’ is een uitstekende klimaatboom. Het is een sterke en weinig ziektegevoelige boom die goed tegen droogte kan. De boom stelt weinig eisen aan de bodem en ook verharding wordt goed verdragen. Door de regelmatige zuilvormige kroon, die tot ongeveer 6 meter breed wordt, is de boom ook geschikt voor smallere straten. De boom geeft zeer weinig vruchten, dus veroorzaakt op dat gebied weinig overlast. Door het diepgaande wortelgestel heeft de boom een goede verankering. De zachte beharing van het blad is heel effectief bij het afvangen van fijnstof. Al deze eigenschappen maken het een zeer goede boom voor een stedelijke omgeving.

Deze boomhazelaar is daarbij ook sierlijk. De stam krijgt op jeugdige leeftijd al zijn ruwe kurkachtige schors. Ook de takken zijn voorzien van een zachte kurkbast. Het blad is breed eivormig tot eirond met een dubbel gezaagde bladrand. De bladvoet is opvallend hartvormig. De bloeiwijze wordt gevormd door mannelijke katjes die sierlijk afhangen en onopvallende, purperrode vrouwelijke bloempjes. Deze verschijnen al voor de winter.

 

Corylus bladdetail
Corylus - barst
Corylus hoogstamboom

Kenmerken

Hoogte: 10 – 12 m
Kroon: zuilvormig
Schors en takken: grijsbruin met kurk
Blad: breed eivormig, basis hartvormig, donkergroen, 8-12 cm
Bloemen: ♂ katjes, geelbruin, tot 10 cm lang, februari/maart
Vrucht: zeer weinig
Toepassing: lanen en straten
Grondsoort: weinig eisend, liefst kalkrijke zandgrond
Windbestendigheid: zeer goed
Winterhardheidszone: 5 (-28,8 tot -23,4 °C)
Synoniem: Corylus colurna ‘Scholten’s Obelisk’

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief