Wonderwoods - Utrecht

In 2021-2023 zullen in het hart van Utrecht twee groene torens oprijzen. Wonderwoods, gelegen direct naast het centraal station, wordt de nieuwe groene oase in de stad, waarin bomen en andere beplanting de hoofdrol spelen. Dit project is het antwoord van projectontwikkelaar G&S Vastgoed op de huidige stedenbouwkundige uitdagingen en het veranderende klimaat. Wonderwoods gaat op bijzondere wijze bijdragen aan de vergroeningen en de biodiversiteit, en daarmee de leefbaarheid, in de stad. Het ‘Bosco Verticale’ in Milaan van Stefano Boeri stond model voor het concept. Toch is het wezenlijk anders omdat Wonderwoods bestaat uit twee gebouwen, met ieder een eigen identiteit.

Toren I is een ontwerp van Roberto Meyer van het Nederlandse bureau MVSA Architects. De toren wordt ongeveer 70 meter hoog en heeft veel groen aan binnenzijde, wat naar buiten toe doorloopt op het dakpark. Het krijgt een sfeer van serres en kassen, met wintertuinen en met natuurlijk verlichte atriums achter glas.
Stefano Boeri  ontwierp Toren II. Deze wordt ongeveer 100 meter hoog en krijgt net als de toren in Milaan heel veel bomen, struiken en vaste planten aan de buitenzijde. Het gaat om in totaal 360 bomen en 9.640 struiken en bloeiende planten. Dat is vergelijkbaar met ongeveer een hectare bos.

Brenda Swinkels

Hoofd verkoop

brenda@vdberk.nl
+31 (0413) 480 487
+31 (0)6 5115 6108
LinkedIn

Neem contact op
48 S1 Cam001 Small
48 S1 Cam002 2 Small
48 S1 Cam003 1 Small
56 S3 Cam005 Small
Cam7 Small

Arcadis Landschapsarchitectuur is verantwoordelijk voor het ontwerp van het dakpark en zij hebben Van den Berk Boomkwekerijen al in een vroeg stadium bij het project betrokken. Brenda Swinkels is toegevoegd aan het groenprojectteam om te adviseren over de bomen en struiken. Gezamenlijk is gekozen voor een sterk, zeer divers assortiment hoogstam en meerstammige bomen, geïnspireerd op de beplanting van Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug. Hiermee sluit Wonderwoods aan op de natuur die de stad omringd en wordt de biodiversiteit optimaal ondersteund.

In het assortiment zijn veel bloeiende soorten te vinden waaronder Amelanchier, Sorbus, Crataegus, Prunus en Cornus. De gele kornoelje bloeit al zeer vroeg in het jaar en is een voorbode van de lente. Een waardevolle soort voor bijen tijdens hun eerste vlucht. De andere soorten bloeien in de daarop volgende maanden, zodat er voor insecten altijd iets te halen valt en tegelijkertijd een interessant, gevarieerd beeld ontstaat. De den in het assortiment is een directe link naar de bossen aan de oostzijde van Utrecht en een mooi wintergroen element. De meidoorn, lijsterbes en het krentenboompje zorgen in het najaar voor bessen die erg in trek zijn bij vogels. Diverse soorten bomen en struiken zullen in het najaar, voordat het blad valt, ook een mooie herfstkleur laten zien.
Wonderwoods zal daardoor het hele jaar door van uiterlijk veranderen. Het worden levende gebouwen, die daarmee ook ander leven aantrekken, en dat maakt dit project zo bijzonder.

Beeld: Vero Digital