Stations: bomen die sporen nalaten

Stations zijn voor treinreizigers een cruciale schakel in de reis van deur tot deur. De komst van de Hogesnelheidslijn (HSL) en de stijging van het aantal reizigers was voor de Nederlandse overheid  aanleiding om een aantal grote stations een kwaliteitsimpuls te geven en grondig te verbouwen. Daarbij is de behoefte van de reiziger veranderd. De reiziger wil graag prettig en comfortabel verblijven op het station en de ruimte  om het station moet daarbij aansluiten.

Bomen creëren gewenste atmosfeer

Van den Berk bomen mochten een rol vervullen in de ‘Nieuwe Sleutelprojecten’ rondom de stations van Rotterdam Centraal, Breda en Arnhem. In eerder gerenoveerde stationsgebieden zoals Amsterdam Arena, Apeldoorn en Antwerpen leveren onze bomen al jaren hun bijdrage aan de buitenruimte. Ieder gebied heeft een heel eigen sfeer gekregen en bomen kunnen deze benadrukken of zelfs grotendeels creëren, zoals bv. de Pinus sylvestris voor station Apeldoorn.

Brenda Swinkels

Hoofd verkoop

brenda@vdberk.nl
+31 (0413) 480 487
+31 (0)6 5115 6108
LinkedIn

Neem contact op
20180419 112603 Large
Amsterdam Arena Metasequoia Glyptostroboides 1
Amsterdam Arena Metasequoia Glyptostroboides 2
Antwerpen Centraal Gleditsia Triacanthos Skyline
Bomen-voor-stations-1
Bomen-voor-stations-3
Dsc 0343 Large
Station Enschede 7

Meer variëteit voor aantrekkelijk beeld

In de meeste gevallen werd in nauwe samenwerking met de verantwoordelijke architecten de soortkeuze bepaald. Afhankelijk van het gewenste beeld en de uitstraling, werden de bomen in de kwekerij uitgemerkt. Er is een duidelijk tendens waar te nemen in de keuze van beplanting. Over het algemeen wordt er voor meer diversiteit en een breder assortiment gekozen. Ook in stedelijk gebied gaat het allang niet meer om uitsluitend hoogstam bomen. In het verlangen naar een gevarieerder beeld  krijgen ook meerstammigen en struikvormen een plaats en is er meer oog voor sierwaarden, zoals bomen met een rijke bloei of krachtige herfstkleur.