Ulmaceae

Ulmus laevis Fladderiep

Een grote boom met een open, opgaande, breed ovale kroon die uiteindelijk rond zal worden. De Fladderiep kan een hoogte van meer dan 30 m bereiken en wordt net zo breed. De eenjarige twijgen zijn brui… Lees meer

Belangrijke eigenschappen
Hoogte: 30 - 35 m, snelgroeiend
Kroon: ovaal tot rond, open kroon
Blad: omgekeerd eirond, asymmetrisch, glanzend donkergroen, 6 - 12 cm
Bloemen: in dichte bundels, rood, maart/april
Hoogstam boom Meerstammige boom Kalkrijke grond Lemige grond Veengrond Zandgrond Verdraagd verharding Bestand tegen vorst (WH 1 t/m 6) Bestand tegen lange overstromingen Bestand tegen korte overstromingen Ovaal 1ste grootte, boom hoger dan 12m Open kroon Groen Oranje/rood Maart Snelgroeiend Opvallende bloei Waardboom voor vlinders Niet giftig (gewoonlijk) Toekomstboom
Ulmus-laevis
Ulmus Laevis 1
Ulmus Laevis-1
Ulmus Laevis 2

Ulmus laevis

Een grote boom met een open, opgaande, breed ovale kroon die uiteindelijk rond zal worden. De Fladderiep kan een hoogte van meer dan 30 m bereiken en wordt net zo breed. De eenjarige twijgen zijn bruingroen en behaard en de oude bast is grijs en fijn gegroefd. De stamvoet heeft duidelijke wortelaanlopen. Het glanzend donkergroene blad is opvallend asymmetrisch, maar, de herfstkleuren zijn niet erg spectaculair: meestal iets geel. De bloemen zijn rood en ook de vruchten zijn vaak iets rood aangelopen. Deze in Europa inheemse soort kreeg tot voor kort weinig aandacht, totdat bleek dat Ulmus laevis slechts sporadisch wordt aangetast door iepziekte. De boom is niet zo zeer resistent, maar de iepenspintkever, die verantwoordelijk is voor de verspreiding van de ziekte, lijkt de boom te mijden. Een fraaie, imposante boom voor parken en landschappelijke beplantingen.
Specificaties
Hoogte:
30 - 35 m, snelgroeiend
Kroon:
ovaal tot rond, open kroon
Schors en takken:
twijgen bruingroen, behaard, bast grijs, licht gegroefd
Blad:
omgekeerd eirond, asymmetrisch, glanzend donkergroen, 6 - 12 cm
Bloemen:
in dichte bundels, rood, maart/april
Vruchten:
platte gevleugelde nootjes aan steeltjes, eirond, groen tot roodachtig
Stekels/doorns
Geen
Giftigheid:
gewoonlijk niet giftig voor mensen, (grote) huisdieren en vee
Grondsoort:
voedselrijk, vochtig en luchtig, verdraagt kalkrijke bodem
Blad:
omgekeerd eirond, asymmetrisch, glanzend donkergroen, 6 - 12 cm
Bodemvochtigheid:
bestand tegen lange overstroming, bestand tegen korte overstroming
Verharding:
verdraagt verharding
Winterhardheid:
5 (-28,8 tot -23,4 °C)
Windbestendigheid:
redelijk
Overige bestendigheden:
bestand tegen vorst (WH 1 t/m 6)
Faunaboom:
bestand tegen vorst (WH 1 t/m 6), waardboom voor vlinders
Toepassing:
lanen en brede straten, parken, begraafplaatsen, boomsingel
Vorm:
hoogstam boom, meerstammige boom
Oorsprong:
Europa, Kaukasus
Veelgestelde vragen

Een boom weegt al snel enkele tientallen tot honderden kilo’s. Het bezorgen en lossen van (grote) bomen is specialistisch werk en daarom werken we met eigen chauffeurs en speciaal door ons geselecteerde transportbedrijven. Het is ook mogelijk om uw bestelling zelf af te halen op de kwekerij. U kunt dit aangeven tijdens het bestellen van uw bomen. Zodra de boom klaarstaat om afgehaald te worden, ontvangt u van ons bericht. De bomen worden gelost naast de vrachtwagen. Is de plantlocatie eenvoudig te bereiken dan is het in overleg met de chauffeur mogelijk om de bomen naast het plantgat te lossen. Dit wordt ter plekke beoordeeld door onze chauffeur.

In veel gevallen combineren wij de webshopbestellingen en plannen een logische rijroute. Zo kunnen we voorkomen dat de transportkosten onnodig hoog worden en sparen we het milieu.
Er is tijdens het bestellen van bomen de mogelijkheid om een voorkeur op te geven. We proberen daar rekening mee te houden. Wij communiceren altijd vooraf de exacte leverdatum. Mocht de voorgestelde datum of tijd niet uitkomen, neemt dan direct contact met onze logistieke afdeling op zodat we gezamenlijk naar een alternatief kunnen kijken. Bij de keuze voor directe levering, streven wij ernaar om bestellingen binnen 7 werkdagen te bezorgen.

Voor particulieren bestellingen via de webshop houden wij onderstaande bezorgkosten aan. Voor groenprofessionals staan de bezorgkosten apart vermeld op de offerte en kunnen afwijken van onderstaande tarieven.

Bezorging particulieren Nederland (exclusief Waddeneilanden):
Orderbedrag > 1000 euro: geen transportkosten
Orderbedrag < 1000 euro: 49,95 euro transportkosten
Orderbedrag < 300 euro: 99,95 euro transportkosten>

Bezorging particulier België:
Orderbedrag > 1000 euro: geen transportkosten
Orderbedrag < 1000 euro: berekening vindt plaats o.b.v uw regio:
Regio Antwerpen, Limburg, Vlaams-Brabant:
99,95 euro verzendkosten
Regio West- en Oost-Vlaanderen:
149,95 euro verzendkosten
Wallonië :
199,95 euro verzendkosten

Bomen zijn levende organismen. Wij kweken deze met veel zorg en aandacht en wij kunnen garanderen dat de bomen van goede kwaliteit zijn. Omdat wij echter niet kunnen controleren of de bomen op de juiste manier worden geplant en de juiste verzorging krijgen, kunnen wij helaas geen garantie geven op de aangroei van bomen. Eventueel is deze garantie, tegen een percentage van het totaalbedrag, wel bij te kopen. Neem voor meer informatie contact op met onze verkoopafdeling.

Een boom t/m maat 18-20 is met de hand te planten. Bij heesters ligt de grens op ongeveer maat 250-300. Een boom/heester, inclusief kluit weegt al snel meer dan 125 kg. Om een boom/heester op een juiste en zorgvuldige manier in het plantgat te krijgen, raden wij aan om bij bomen vanaf maat 20-25 of maat 300-350 (heesters) hulp van een groenprofessional in te schakelen. Zij beschikken over de juiste werktuigen om de boom zorgvuldig en goed in het plantgat te krijgen.