Tiliaceae

Tilia tomentosa Zilverlinde

Forse boom met een zware rechte stam. Bij jonge bomen groeit de stam tot bovenin kaarsrecht met een stugge opgaande vertakking. Later ontstaan er enkele recht opgaande stamtakken waardoor de boom bred… Lees meer

Belangrijke eigenschappen
Hoogte: 20 - 25 (30) m
Kroon: breed kegelvormig tot rond, halfopen kroon
Blad: rond tot hartvormig, donkergroen, onderzijde witviltig, 4 - 13 cm
Bloemen: in hangende tuilen, 4 tot 7 (10) bijeen, bleekgeel, juli , geurende bloemen
Herfstkleur: geel
Hoogstam boom Meerstammige boom Kleigrond Lemige grond Veengrond Zandgrond Verdraagd verharding Lichtminnend Bestand tegen vorst (WH 1 t/m 6) Kan op droge grond Breed Piramidiaal 1ste grootte, boom hoger dan 12m Halfopen kroon Groen Grijsgroen Geel Juli Gemiddelde groeisnelheid Opvallende bloei Alle herfstkleuren Drachtboom voor bijen Waardboom voor vlinders Niet giftig (gewoonlijk) Geurende bloemen Speelboom Toekomstboom
Tilia Tomentosa 4
Tilia Tomentosa 5
Tilia Tomentosa Meerstam

Tilia tomentosa

Forse boom met een zware rechte stam. Bij jonge bomen groeit de stam tot bovenin kaarsrecht met een stugge opgaande vertakking. Later ontstaan er enkele recht opgaande stamtakken waardoor de boom breder wordt. Jonge twijgen zijn groengrijs en viltig behaard maar worden spoedig kaal en groen. Het blad is min of meer rond, mat donkergroen met een opvallende dichte witviltige onderzijde. De bladtop is kort toegespitst, de voet hartvormig. De bladrand is scherp gezaagd. In de herfst kleurt het blad geel. Het blijft lang aan de boom. In juli verschijnen de hangende tuilen met sterk geurende bloemen. Het kortgesteelde schutblad is circa 5 cm lang. T. tomentosa werd veel toegepast als stadsboom maar tegenwoordig zijn er meerdere cultivars met een regelmatigere groeiwijze. Is vanwege het viltige blad vrij ongevoelig voor luis.
Specificaties
Hoogte:
20 - 25 (30) m
Kroon:
breed kegelvormig tot rond, halfopen kroon
Schors en takken:
lichtgrijs, glad, later licht gegroefd, twijgen groengrijs, viltig
Blad:
rond tot hartvormig, donkergroen, onderzijde witviltig, 4 - 13 cm
Herfstkleur:
geel
Bloemen:
in hangende tuilen, 4 tot 7 (10) bijeen, bleekgeel, juli , geurende bloemen
Vruchten:
groengrijs, Ø circa 0,8 cm, viltig behaard
Stekels/doorns
Geen
Giftigheid:
gewoonlijk niet giftig voor mensen, (grote) huisdieren en vee
Grondsoort:
alle, verdraagt droogte
Blad:
rond tot hartvormig, donkergroen, onderzijde witviltig, 4 - 13 cm
Bodemvochtigheid:
kan op droge grond
Verharding:
verdraagt verharding
Winterhardheid:
6a (-23,3 tot -20,6 °C)
Windbestendigheid:
verdraagt (zee)wind
Overige bestendigheden:
bestand tegen vorst (WH 1 t/m 6)
Faunaboom:
bestand tegen vorst (WH 1 t/m 6), waardboom voor vlinders
Toepassing:
lanen en brede straten, parken, pleinen, boombakken, begraafplaatsen, daktuinen, kustgebieden, industriegebied, grote tuinen, boomsingel
Vorm:
hoogstam boom, meerstammige boom
Oorsprong:
Zuidoost-Europa, Klein-Azië
Synoniemen:
Tilia argentea
Toepassingen en inspiratie
Kustgebieden
Veelgestelde vragen

Een boom weegt al snel enkele tientallen tot honderden kilo’s. Het bezorgen en lossen van (grote) bomen is specialistisch werk en daarom werken we met eigen chauffeurs en speciaal door ons geselecteerde transportbedrijven. Het is ook mogelijk om uw bestelling zelf af te halen op de kwekerij. U kunt dit aangeven tijdens het bestellen van uw bomen. Zodra de boom klaarstaat om afgehaald te worden, ontvangt u van ons bericht. De bomen worden gelost naast de vrachtwagen. Is de plantlocatie eenvoudig te bereiken dan is het in overleg met de chauffeur mogelijk om de bomen naast het plantgat te lossen. Dit wordt ter plekke beoordeeld door onze chauffeur.

In veel gevallen combineren wij de webshopbestellingen en plannen een logische rijroute. Zo kunnen we voorkomen dat de transportkosten onnodig hoog worden en sparen we het milieu.
Er is tijdens het bestellen van bomen de mogelijkheid om een voorkeur op te geven. We proberen daar rekening mee te houden. Wij communiceren altijd vooraf de exacte leverdatum. Mocht de voorgestelde datum of tijd niet uitkomen, neemt dan direct contact met onze logistieke afdeling op zodat we gezamenlijk naar een alternatief kunnen kijken. Bij de keuze voor directe levering, streven wij ernaar om bestellingen binnen 7 werkdagen te bezorgen.

Voor particulieren bestellingen via de webshop houden wij onderstaande bezorgkosten aan. Voor groenprofessionals staan de bezorgkosten apart vermeld op de offerte en kunnen afwijken van onderstaande tarieven.

Bezorging particulieren Nederland (exclusief Waddeneilanden):
Orderbedrag > 1000 euro: geen transportkosten
Orderbedrag < 1000 euro: 49,95 euro transportkosten
Orderbedrag < 300 euro: 99,95 euro transportkosten>

Bezorging particulier België:
Orderbedrag > 1000 euro: geen transportkosten
Orderbedrag < 1000 euro: berekening vindt plaats o.b.v uw regio:
Regio Antwerpen, Limburg, Vlaams-Brabant:
99,95 euro verzendkosten
Regio West- en Oost-Vlaanderen:
149,95 euro verzendkosten
Wallonië :
199,95 euro verzendkosten

Bomen zijn levende organismen. Wij kweken deze met veel zorg en aandacht en wij kunnen garanderen dat de bomen van goede kwaliteit zijn. Omdat wij echter niet kunnen controleren of de bomen op de juiste manier worden geplant en de juiste verzorging krijgen, kunnen wij helaas geen garantie geven op de aangroei van bomen. Eventueel is deze garantie, tegen een percentage van het totaalbedrag, wel bij te kopen. Neem voor meer informatie contact op met onze verkoopafdeling.

Een boom t/m maat 18-20 is met de hand te planten. Bij heesters ligt de grens op ongeveer maat 250-300. Een boom/heester, inclusief kluit weegt al snel meer dan 125 kg. Om een boom/heester op een juiste en zorgvuldige manier in het plantgat te krijgen, raden wij aan om bij bomen vanaf maat 20-25 of maat 300-350 (heesters) hulp van een groenprofessional in te schakelen. Zij beschikken over de juiste werktuigen om de boom zorgvuldig en goed in het plantgat te krijgen.