Tiliaceae

Tilia americana 'Nova'

Deze cultivar bereikt een hoogte van maximaal 25 m en een breedte van circa 20 m. Jonge bomen hebben een gladde grijze bast, bij oude exemplaren is deze regelmatig ondiep gegroefd. Jonge twijgen zijn… Lees meer

Belangrijke eigenschappen
Hoogte: 20 - 25 m, snelgroeiend
Kroon: breed eirond, halfopen kroon
Blad: breed eivormig, bladvoet scheef hartvormig, donkergroen, 10 - 20 cm
Bloemen: hangende tuilen met 6 - 15 bloemen, lichtgeel, eind juli , geurende bloemen
Hoogstam boom Kalkrijke grond Kleigrond Lemige grond Verdraagd geen verharding Bestand tegen vorst (WH 1 t/m 6) Schaduwdragend Bestand tegen wind Breed eirond 1ste grootte, boom hoger dan 12m Halfopen kroon Groen Geel Juli Snelgroeiend Opvallende bloei Drachtboom voor bijen Waardboom voor vlinders Niet giftig (gewoonlijk) Geurende bloemen
Tilia-americana-nova
Tilia Americana Nova Iv

Tilia americana 'Nova'

Deze cultivar bereikt een hoogte van maximaal 25 m en een breedte van circa 20 m. Jonge bomen hebben een gladde grijze bast, bij oude exemplaren is deze regelmatig ondiep gegroefd. Jonge twijgen zijn glad, olijfgroen en aan de zonzijde en top vaak roodbruin. Het blad is opvallend groot en heeft een abrupt toegespitste bladtop. De bladvoet is scheef hartvormig en de bladrand is grof gezaagd. Aan de bovenzijde is het blad donkergroen, de onderzijde is lichter. Vanaf juli verschijnen de tuilen met geurende lichtgele bloemen. Afzonderlijke bloemen hebben een doorsnede van circa 1,2 cm. Het schutblad is circa 11 cm lang. 'Nova' heeft een smallere en regelmatigere kroonvorm dan de soort en is daardoor beter toepasbaar als laanboom. Evenals de soort is 'Nova' gevoelig voor luis en de daaruit voortkomende honing- en roetdauw.
Specificaties
Hoogte:
20 - 25 m, snelgroeiend
Kroon:
breed eirond, halfopen kroon
Schors en takken:
grijsbruin, ondiep gegroefd, jonge twijgen olijfgroen
Blad:
breed eivormig, bladvoet scheef hartvormig, donkergroen, 10 - 20 cm
Bloemen:
hangende tuilen met 6 - 15 bloemen, lichtgeel, eind juli , geurende bloemen
Vruchten:
rond tot elliptisch, grijzig, licht viltig behaard, Ø ± 0,9 cm
Stekels/doorns
Geen
Giftigheid:
gewoonlijk niet giftig voor mensen, (grote) huisdieren en vee
Grondsoort:
weinig eisend, niet op te droge grond
Blad:
breed eivormig, bladvoet scheef hartvormig, donkergroen, 10 - 20 cm
Verharding:
verdraagt geen verharding
Winterhardheid:
5b (-26,0 tot -23,4 °C)
Windbestendigheid:
goed
Overige bestendigheden:
bestand tegen vorst (WH 1 t/m 6), bestand tegen wind
Faunaboom:
bestand tegen vorst (WH 1 t/m 6), bestand tegen wind, waardboom voor vlinders
Toepassing:
lanen en brede straten, parken, begraafplaatsen, industriegebied, grote tuinen
Vorm:
hoogstam boom
Oorsprong:
Nederland, vóór 1955
Veelgestelde vragen

Een boom weegt al snel enkele tientallen tot honderden kilo’s. Het bezorgen en lossen van (grote) bomen is specialistisch werk en daarom werken we met eigen chauffeurs en speciaal door ons geselecteerde transportbedrijven. Het is ook mogelijk om uw bestelling zelf af te halen op de kwekerij. U kunt dit aangeven tijdens het bestellen van uw bomen. Zodra de boom klaarstaat om afgehaald te worden, ontvangt u van ons bericht. De bomen worden gelost naast de vrachtwagen. Is de plantlocatie eenvoudig te bereiken dan is het in overleg met de chauffeur mogelijk om de bomen naast het plantgat te lossen. Dit wordt ter plekke beoordeeld door onze chauffeur.

In veel gevallen combineren wij de webshopbestellingen en plannen een logische rijroute. Zo kunnen we voorkomen dat de transportkosten onnodig hoog worden en sparen we het milieu.
Er is tijdens het bestellen van bomen de mogelijkheid om een voorkeur op te geven. We proberen daar rekening mee te houden. Wij communiceren altijd vooraf de exacte leverdatum. Mocht de voorgestelde datum of tijd niet uitkomen, neemt dan direct contact met onze logistieke afdeling op zodat we gezamenlijk naar een alternatief kunnen kijken. Bij de keuze voor directe levering, streven wij ernaar om bestellingen binnen 7 werkdagen te bezorgen.

Voor particulieren bestellingen via de webshop houden wij onderstaande bezorgkosten aan. Voor groenprofessionals staan de bezorgkosten apart vermeld op de offerte en kunnen afwijken van onderstaande tarieven.

Bezorging particulieren Nederland (exclusief Waddeneilanden):
Orderbedrag > 1000 euro: geen transportkosten
Orderbedrag < 1000 euro: 49,95 euro transportkosten
Orderbedrag < 300 euro: 99,95 euro transportkosten>

Bezorging particulier België:
Orderbedrag > 1000 euro: geen transportkosten
Orderbedrag < 1000 euro: berekening vindt plaats o.b.v uw regio:
Regio Antwerpen, Limburg, Vlaams-Brabant:
99,95 euro verzendkosten
Regio West- en Oost-Vlaanderen:
149,95 euro verzendkosten
Wallonië :
199,95 euro verzendkosten

Bomen zijn levende organismen. Wij kweken deze met veel zorg en aandacht en wij kunnen garanderen dat de bomen van goede kwaliteit zijn. Omdat wij echter niet kunnen controleren of de bomen op de juiste manier worden geplant en de juiste verzorging krijgen, kunnen wij helaas geen garantie geven op de aangroei van bomen. Eventueel is deze garantie, tegen een percentage van het totaalbedrag, wel bij te kopen. Neem voor meer informatie contact op met onze verkoopafdeling.

Een boom t/m maat 18-20 is met de hand te planten. Bij heesters ligt de grens op ongeveer maat 250-300. Een boom/heester, inclusief kluit weegt al snel meer dan 125 kg. Om een boom/heester op een juiste en zorgvuldige manier in het plantgat te krijgen, raden wij aan om bij bomen vanaf maat 20-25 of maat 300-350 (heesters) hulp van een groenprofessional in te schakelen. Zij beschikken over de juiste werktuigen om de boom zorgvuldig en goed in het plantgat te krijgen.