Tiliaceae

Tilia americana 'Neglect'

Ietwat op T. americana gelijkende grote boom met een eironde tot breed eironde kroon. De sierlijk gevormde, breed eironde bladeren hebben een hartvormige voet die soms iets scheef is. De bladtop is to… Lees meer

Belangrijke eigenschappen
Hoogte: 25 - 30 m
Kroon: eirond tot breed eirond, halfopen kroon
Blad: breed eirond met hartvormige voet, donkergroen, 15 - 22 cm
Bloemen: in hangende tuilen, lichtgeel, juli
Hoogstam boom Kleigrond Lemige grond Veengrond Zandgrond Verdraagd halfverharding Bestand tegen vorst (WH 1 t/m 6) Bestand tegen wind Eirond/Eivormig 1ste grootte, boom hoger dan 12m Halfopen kroon Groen Wit Geel Juli Gemiddelde groeisnelheid Opvallende bloei Drachtboom voor bijen Waardboom voor vlinders Niet giftig (gewoonlijk)
Tilia Americana Neglect-1
Tilia Americana Neglect
Tilia-americana-neglect

Tilia americana 'Neglect'

Ietwat op T. americana gelijkende grote boom met een eironde tot breed eironde kroon. De sierlijk gevormde, breed eironde bladeren hebben een hartvormige voet die soms iets scheef is. De bladtop is toegespitst. Het blad is met een lengte van 15 tot 22 cm opvallend groot. Bij uitlopen is het blad iets bronskleurig getint. Het volwassen blad is glanzend donkergroen aan de bovenzijde. Aan de onderzijde is het lichter met kleine toefjes lichtbruine beharing in de nerfoksels. In juli verschijnen de geurende roomkleurige bloemen in hangende tuilen. Ze worden gevolgd door kortviltig behaarde ronde vruchten. Werd door Van den Berk als T. neglecta in cultuur genomen. Deze naam bleek synoniem aan T. americana terwijl de boom daarvan afwijkt. Daarom is ervoor gekozen de boom een nieuwe cultivarnaam te geven: Tilia americana ‘Neglect’.
Specificaties
Hoogte:
25 - 30 m
Kroon:
eirond tot breed eirond, halfopen kroon
Schors en takken:
twijgen olijfgroen, bast bruingrijs, licht gegroefd
Blad:
breed eirond met hartvormige voet, donkergroen, 15 - 22 cm
Bloemen:
in hangende tuilen, lichtgeel, juli
Vruchten:
rond, Ø circa 0,9 cm, kortviltig behaard
Stekels/doorns
Geen
Giftigheid:
gewoonlijk niet giftig voor mensen, (grote) huisdieren en vee
Grondsoort:
weinig eisend, niet op te droge grond
Blad:
breed eirond met hartvormige voet, donkergroen, 15 - 22 cm
Verharding:
verdraagt halfverharding
Winterhardheid:
5b (-26,0 tot -23,4 °C)
Windbestendigheid:
goed
Overige bestendigheden:
bestand tegen vorst (WH 1 t/m 6), bestand tegen wind
Faunaboom:
bestand tegen vorst (WH 1 t/m 6), bestand tegen wind, waardboom voor vlinders
Toepassing:
lanen en brede straten, parken, begraafplaatsen, industriegebied, grote tuinen
Vorm:
hoogstam boom
Oorsprong:
Van den Berk Boomkwekerijen, Sint-Oedenrode, Nederland, circa 1990
Synoniemen:
Tilia neglecta
Toepassingen en inspiratie
Druipvrije tilia's
Veelgestelde vragen

Een boom weegt al snel enkele tientallen tot honderden kilo’s. Het bezorgen en lossen van (grote) bomen is specialistisch werk en daarom werken we met eigen chauffeurs en speciaal door ons geselecteerde transportbedrijven. Het is ook mogelijk om uw bestelling zelf af te halen op de kwekerij. U kunt dit aangeven tijdens het bestellen van uw bomen. Zodra de boom klaarstaat om afgehaald te worden, ontvangt u van ons bericht. De bomen worden gelost naast de vrachtwagen. Is de plantlocatie eenvoudig te bereiken dan is het in overleg met de chauffeur mogelijk om de bomen naast het plantgat te lossen. Dit wordt ter plekke beoordeeld door onze chauffeur.

In veel gevallen combineren wij de webshopbestellingen en plannen een logische rijroute. Zo kunnen we voorkomen dat de transportkosten onnodig hoog worden en sparen we het milieu.
Er is tijdens het bestellen van bomen de mogelijkheid om een voorkeur op te geven. We proberen daar rekening mee te houden. Wij communiceren altijd vooraf de exacte leverdatum. Mocht de voorgestelde datum of tijd niet uitkomen, neemt dan direct contact met onze logistieke afdeling op zodat we gezamenlijk naar een alternatief kunnen kijken. Bij de keuze voor directe levering, streven wij ernaar om bestellingen binnen 7 werkdagen te bezorgen.

Voor particulieren bestellingen via de webshop houden wij onderstaande bezorgkosten aan. Voor groenprofessionals staan de bezorgkosten apart vermeld op de offerte en kunnen afwijken van onderstaande tarieven.

Bezorging particulieren Nederland (exclusief Waddeneilanden):
Orderbedrag > 1000 euro: geen transportkosten
Orderbedrag < 1000 euro: 49,95 euro transportkosten
Orderbedrag < 300 euro: 99,95 euro transportkosten>

Bezorging particulier België:
Orderbedrag > 1000 euro: geen transportkosten
Orderbedrag < 1000 euro: berekening vindt plaats o.b.v uw regio:
Regio Antwerpen, Limburg, Vlaams-Brabant:
99,95 euro verzendkosten
Regio West- en Oost-Vlaanderen:
149,95 euro verzendkosten
Wallonië :
199,95 euro verzendkosten

Bomen zijn levende organismen. Wij kweken deze met veel zorg en aandacht en wij kunnen garanderen dat de bomen van goede kwaliteit zijn. Omdat wij echter niet kunnen controleren of de bomen op de juiste manier worden geplant en de juiste verzorging krijgen, kunnen wij helaas geen garantie geven op de aangroei van bomen. Eventueel is deze garantie, tegen een percentage van het totaalbedrag, wel bij te kopen. Neem voor meer informatie contact op met onze verkoopafdeling.

Een boom t/m maat 18-20 is met de hand te planten. Bij heesters ligt de grens op ongeveer maat 250-300. Een boom/heester, inclusief kluit weegt al snel meer dan 125 kg. Om een boom/heester op een juiste en zorgvuldige manier in het plantgat te krijgen, raden wij aan om bij bomen vanaf maat 20-25 of maat 300-350 (heesters) hulp van een groenprofessional in te schakelen. Zij beschikken over de juiste werktuigen om de boom zorgvuldig en goed in het plantgat te krijgen.