Taxaceae

Taxus baccata 'Fastigiata' Ierse Taxus

Een zuilvormig groeiende Taxus die in zijn jeugd zeer smal blijft maar later breder uitgroeit. Eerst groeien de takken recht omhoog, later buigen ze iets door. Aan de opgaande takken staan korte, gedr… Lees meer

Belangrijke eigenschappen
Hoogte: 5 - 10 m
Kroon: zuilvormig, later breder, dichte kroon
Blad: naalden, spiraalsgewijs, donkergroen, 1,5 - 3 cm, groenblijvend
Bloemen: onopvallend, groen, vrouwelijke kloon
Meerstammige boom Solitaire conifeer Zure grond Kalkrijke grond Kleigrond Lemige grond Zandgrond Verdraagd geen verharding Bestand tegen vorst (WH 1 t/m 6) Schaduwdragend Bestand tegen wind Zuilvormig 1ste grootte, boom hoger dan 12m Dichte kroon Groen Geel Gemiddelde groeisnelheid Drachtboom voor bijen Voedselboom voor vogels Giftige onderdelen
Taxus Baccata Fastigiata
Taxus Baccata Fastigiata 2
Taxus Baccata Fastigiata 1
Taxus-baccata-fastigiata

Taxus baccata 'Fastigiata'

Een zuilvormig groeiende Taxus die in zijn jeugd zeer smal blijft maar later breder uitgroeit. Eerst groeien de takken recht omhoog, later buigen ze iets door. Aan de opgaande takken staan korte, gedrongen zijtakken. Het is een langzame groeier die een dicht gesloten kroon vormt. Hoogte 5 - 10 m, breedte 1,5 - 2,5 (5) m. Jonge twijgen zijn groen. De naalden staan spiraalsgewijs en zijn zeer donkergroen. Bij deze vrouwelijke kloon is de bloei niet erg opvallend. De vruchten daarentegen zijn dat wel, de zaden worden voor 4/5 omgeven door een ovaal vlezig rood omhulsel van 0,6 - 0,7 cm lang. 'Fastigiata' heeft een rijke vruchtdracht. De cultivar 'Fastigiata Robusta' blijft beduidend smaller en heeft donkerder groene naalden. 'Fastigiata Aurea' is een zuilvorm met geelgroene naalden.
Specificaties
Hoogte:
5 - 10 m
Kroon:
zuilvormig, later breder, dichte kroon
Schors en takken:
schors dun en bruinrood, afbladderend, diepe groeven
Blad:
naalden, spiraalsgewijs, donkergroen, 1,5 - 3 cm, groenblijvend
Bloemen:
onopvallend, groen, vrouwelijke kloon
Vruchten:
bruinzwarte zaden, voor 4/5 omgeven door vlezig rood omhulsel
Stekels/doorns
Geen
Giftigheid:
heeft giftige onderdelen
Grondsoort:
zandige leem, goed doorlatend
Blad:
naalden, spiraalsgewijs, donkergroen, 1,5 - 3 cm, groenblijvend
Verharding:
verdraagt geen verharding
Winterhardheid:
6b (-20,5 tot -17,8 °C)
Windbestendigheid:
goed
Overige bestendigheden:
bestand tegen vorst (WH 1 t/m 6), bestand tegen wind
Faunaboom:
bestand tegen vorst (WH 1 t/m 6), bestand tegen wind, voedselboom voor vogels
Toepassing:
parken, boombakken, begraafplaatsen, daktuinen, industriegebied, grote tuinen, patiotuinen
Vorm:
meerstammige boom, solitaire conifeer
Oorsprong:
Ierland, 1780
Veelgestelde vragen

Een boom weegt al snel enkele tientallen tot honderden kilo’s. Het bezorgen en lossen van (grote) bomen is specialistisch werk en daarom werken we met eigen chauffeurs en speciaal door ons geselecteerde transportbedrijven. Het is ook mogelijk om uw bestelling zelf af te halen op de kwekerij. U kunt dit aangeven tijdens het bestellen van uw bomen. Zodra de boom klaarstaat om afgehaald te worden, ontvangt u van ons bericht. De bomen worden gelost naast de vrachtwagen. Is de plantlocatie eenvoudig te bereiken dan is het in overleg met de chauffeur mogelijk om de bomen naast het plantgat te lossen. Dit wordt ter plekke beoordeeld door onze chauffeur.

In veel gevallen combineren wij de webshopbestellingen en plannen een logische rijroute. Zo kunnen we voorkomen dat de transportkosten onnodig hoog worden en sparen we het milieu.
Er is tijdens het bestellen van bomen de mogelijkheid om een voorkeur op te geven. We proberen daar rekening mee te houden. Wij communiceren altijd vooraf de exacte leverdatum. Mocht de voorgestelde datum of tijd niet uitkomen, neemt dan direct contact met onze logistieke afdeling op zodat we gezamenlijk naar een alternatief kunnen kijken. Bij de keuze voor directe levering, streven wij ernaar om bestellingen binnen 7 werkdagen te bezorgen.

Voor particulieren bestellingen via de webshop houden wij onderstaande bezorgkosten aan. Voor groenprofessionals staan de bezorgkosten apart vermeld op de offerte en kunnen afwijken van onderstaande tarieven.

Bezorging particulieren Nederland (exclusief Waddeneilanden):
Orderbedrag > 1000 euro: geen transportkosten
Orderbedrag < 1000 euro: 49,95 euro transportkosten
Orderbedrag < 300 euro: 99,95 euro transportkosten>

Bezorging particulier België:
Orderbedrag > 1000 euro: geen transportkosten
Orderbedrag < 1000 euro: berekening vindt plaats o.b.v uw regio:
Regio Antwerpen, Limburg, Vlaams-Brabant:
99,95 euro verzendkosten
Regio West- en Oost-Vlaanderen:
149,95 euro verzendkosten
Wallonië :
199,95 euro verzendkosten

Bomen zijn levende organismen. Wij kweken deze met veel zorg en aandacht en wij kunnen garanderen dat de bomen van goede kwaliteit zijn. Omdat wij echter niet kunnen controleren of de bomen op de juiste manier worden geplant en de juiste verzorging krijgen, kunnen wij helaas geen garantie geven op de aangroei van bomen. Eventueel is deze garantie, tegen een percentage van het totaalbedrag, wel bij te kopen. Neem voor meer informatie contact op met onze verkoopafdeling.

Een boom t/m maat 18-20 is met de hand te planten. Bij heesters ligt de grens op ongeveer maat 250-300. Een boom/heester, inclusief kluit weegt al snel meer dan 125 kg. Om een boom/heester op een juiste en zorgvuldige manier in het plantgat te krijgen, raden wij aan om bij bomen vanaf maat 20-25 of maat 300-350 (heesters) hulp van een groenprofessional in te schakelen. Zij beschikken over de juiste werktuigen om de boom zorgvuldig en goed in het plantgat te krijgen.