Sciadopityaceae

Sciadopitys verticillata Parasolden

Opvallende middelgrote boom die in cultuur zelden hoger dan 10 tot 12 m wordt, maar in de natuur gemakkelijk meer dan 30 m hoog kan worden. Aanvankelijk is de kroon piramidaal maar deze wordt op later… Lees meer

Belangrijke eigenschappen
Hoogte: 10 - 15 (40) m
Kroon: breed piramidaal, dichte kroon
Blad: korte schubachtige naalden van circa 0,5 cm en zachte, brede naalden van 10 - 13 cm, glanzend donkergroen, groenblijvend
Bloemen: ? in bundels bij de jonge scheuten, geel
Solitaire conifeer Zure grond Lemige grond Veengrond Zandgrond Verdraagd geen verharding Schaduwdragend Breed Piramidiaal 2de grootte, boom tussen 6 en 12m Dichte kroon Groen Groen Gemiddelde groeisnelheid Alle soorten Niet giftig (gewoonlijk)
Sciadopitys Verticillata 2
Sciadopitys Verticillata H175-200
Sciadopitys-verticillata

Sciadopitys verticillata

Opvallende middelgrote boom die in cultuur zelden hoger dan 10 tot 12 m wordt, maar in de natuur gemakkelijk meer dan 30 m hoog kan worden. Aanvankelijk is de kroon piramidaal maar deze wordt op latere leeftijd breder. De boom heeft twee soorten naalden. Dicht tegen de twijgen aangedrukt bevinden zich vrij onopvallende, kleine, schubvormige naalden. Wel opvallend zijn de 10 tot 13 cm lange, glimmend donkergroene, zachte naalden. Deze bestaan eigenlijk uit twee in de lengte met elkaar vergroeide naalden. Ze staan in kransen om de takken en hieraan dankt de boom zijn naam Parasolden. De ovale kegels zijn donkergroen en kleuren bij rijpen bruin. De oude bast schilfert in lange stroken af waardoor de roodbruine onderbast zichtbaar wordt. De boom groeit op alle gronden mits voedzaam, vrij vochtig en bij voorkeur neutraal tot licht zuur. Op jonge leeftijd dient deze boom beschermd te worden tegen strenge vorst.
Specificaties
Hoogte:
10 - 15 (40) m
Kroon:
breed piramidaal, dichte kroon
Schors en takken:
twijgen lichtbruin, bast bruin, in lange stroken afschilferend
Blad:
korte schubachtige naalden van circa 0,5 cm en zachte, brede naalden van 10 - 13 cm, glanzend donkergroen, groenblijvend
Bloemen:
? in bundels bij de jonge scheuten, geel
Vruchten:
ovale kegels, 3,5 - 11 cm lang, 2,5 - 5 cm breed, bruin
Stekels/doorns
Geen
Giftigheid:
gewoonlijk niet giftig voor mensen, (grote) huisdieren en vee
Grondsoort:
alle, mits voedzaam en vrij vochtig
Blad:
korte schubachtige naalden van circa 0,5 cm en zachte, brede naalden van 10 - 13 cm, glanzend donkergroen, groenblijvend
Verharding:
verdraagt geen verharding
Winterhardheid:
7a (-17,7 tot -15,0 °C)
Windbestendigheid:
matig
Toepassing:
parken, boombakken, begraafplaatsen, daktuinen, grote tuinen, kleine tuinen, patiotuinen
Vorm:
solitaire conifeer
Oorsprong:
Japan
Veelgestelde vragen

Een boom weegt al snel enkele tientallen tot honderden kilo’s. Het bezorgen en lossen van (grote) bomen is specialistisch werk en daarom werken we met eigen chauffeurs en speciaal door ons geselecteerde transportbedrijven. Het is ook mogelijk om uw bestelling zelf af te halen op de kwekerij. U kunt dit aangeven tijdens het bestellen van uw bomen. Zodra de boom klaarstaat om afgehaald te worden, ontvangt u van ons bericht. De bomen worden gelost naast de vrachtwagen. Is de plantlocatie eenvoudig te bereiken dan is het in overleg met de chauffeur mogelijk om de bomen naast het plantgat te lossen. Dit wordt ter plekke beoordeeld door onze chauffeur.

In veel gevallen combineren wij de webshopbestellingen en plannen een logische rijroute. Zo kunnen we voorkomen dat de transportkosten onnodig hoog worden en sparen we het milieu.
Er is tijdens het bestellen van bomen de mogelijkheid om een voorkeur op te geven. We proberen daar rekening mee te houden. Wij communiceren altijd vooraf de exacte leverdatum. Mocht de voorgestelde datum of tijd niet uitkomen, neemt dan direct contact met onze logistieke afdeling op zodat we gezamenlijk naar een alternatief kunnen kijken. Bij de keuze voor directe levering, streven wij ernaar om bestellingen binnen 7 werkdagen te bezorgen.

Voor particulieren bestellingen via de webshop houden wij onderstaande bezorgkosten aan. Voor groenprofessionals staan de bezorgkosten apart vermeld op de offerte en kunnen afwijken van onderstaande tarieven.

Bezorging particulieren Nederland (exclusief Waddeneilanden):
Orderbedrag > 1000 euro: geen transportkosten
Orderbedrag < 1000 euro: 49,95 euro transportkosten
Orderbedrag < 300 euro: 99,95 euro transportkosten>

Bezorging particulier België:
Orderbedrag > 1000 euro: geen transportkosten
Orderbedrag < 1000 euro: berekening vindt plaats o.b.v uw regio:
Regio Antwerpen, Limburg, Vlaams-Brabant:
99,95 euro verzendkosten
Regio West- en Oost-Vlaanderen:
149,95 euro verzendkosten
Wallonië :
199,95 euro verzendkosten

Bomen zijn levende organismen. Wij kweken deze met veel zorg en aandacht en wij kunnen garanderen dat de bomen van goede kwaliteit zijn. Omdat wij echter niet kunnen controleren of de bomen op de juiste manier worden geplant en de juiste verzorging krijgen, kunnen wij helaas geen garantie geven op de aangroei van bomen. Eventueel is deze garantie, tegen een percentage van het totaalbedrag, wel bij te kopen. Neem voor meer informatie contact op met onze verkoopafdeling.

Een boom t/m maat 18-20 is met de hand te planten. Bij heesters ligt de grens op ongeveer maat 250-300. Een boom/heester, inclusief kluit weegt al snel meer dan 125 kg. Om een boom/heester op een juiste en zorgvuldige manier in het plantgat te krijgen, raden wij aan om bij bomen vanaf maat 20-25 of maat 300-350 (heesters) hulp van een groenprofessional in te schakelen. Zij beschikken over de juiste werktuigen om de boom zorgvuldig en goed in het plantgat te krijgen.