Fabaceae

Robinia pseudoacacia 'Frisia'

Een vooral op jonge leeftijd sterk groeiende boom met een relatief smal opgaande groeiwijze. De takken groeien later afstaand waardoor de kroon ovaal tot rond wordt. Hoogte 12 - 15 m, breedte tot circ… Lees meer

Belangrijke eigenschappen
Hoogte: 12 - 15 m
Kroon: ovaal tot rond, halfopen kroon
Blad: oneven geveerd, 20 - 30 cm, 9 - 19 blaadjes, 1,5 - 4,5 cm, goudgeel , geveerd blad
Bloemen: hangende trossen tot 15 cm, crèmewit, juni, zelden bloeiend , geurende bloemen
Herfstkleur: geel
Hoogstam boom Meerstammige boom Kalkrijke grond Kleigrond Lemige grond Voedselarme grond Zandgrond Verdraagd geen verharding Lichtminnend Bestand tegen strooizout Bestand tegen vorst (WH 1 t/m 6) Kan op droge grond Ovaal 1ste grootte, boom hoger dan 12m Halfopen kroon Geel Wit Late uitloop Gemiddelde groeisnelheid Geveerd blad Alle herfstkleuren Drachtboom voor bijen Waardboom voor vlinders Giftige onderdelen Ja Toekomstboom
Robinia Pseudoacacia Frisia-1
Robinia Pseudoacacia Frisia
Robinia-pseudoacacia-frisia
Robinia Pseudoacacia Frisia 1 2

Robinia pseudoacacia 'Frisia'

Een vooral op jonge leeftijd sterk groeiende boom met een relatief smal opgaande groeiwijze. De takken groeien later afstaand waardoor de kroon ovaal tot rond wordt. Hoogte 12 - 15 m, breedte tot circa 5 - 8 m. De grijsbruine schors is ruw en diep gegroefd. Jonge twijgen zijn helderbruin en hebben opvallende wijnrode doorns die later bruin kleuren. Het samengestelde blad telt 9 tot 19 elliptische deelblaadjes die 2 - 4,5 cm groot zijn. De bladkleur is oranjegeel bij het uitlopen, groengeel in de zomerperiode en diep goudgeel in de herfst. 'Frisia' loopt laat uit en blijft in de herfst lang blad houden. Slechts zelden verschijnen er bloemen en vruchten aan de boom. Groeit goed op lichte, kalkrijke gronden en wortelt oppervlakkig. Vanwege de windgevoeligheid liefst aanplanten op een beschutte plaats.
Specificaties
Hoogte:
12 - 15 m
Kroon:
ovaal tot rond, halfopen kroon
Schors en takken:
grijsbruin, ruw gegroefd, jonge twijgen met rode doorns
Blad:
oneven geveerd, 20 - 30 cm, 9 - 19 blaadjes, 1,5 - 4,5 cm, goudgeel , geveerd blad
Herfstkleur:
geel
Bloemen:
hangende trossen tot 15 cm, crèmewit, juni, zelden bloeiend , geurende bloemen
Vruchten:
peul, roodbruin, 5 - 10 cm lang, zelden gevormd
Stekels/doorns
Ja
Giftigheid:
heeft giftige onderdelen
Grondsoort:
weinig eisend, mits goed ontwaterd
Blad:
oneven geveerd, 20 - 30 cm, 9 - 19 blaadjes, 1,5 - 4,5 cm, goudgeel , geveerd blad
Bodemvochtigheid:
kan op droge grond
Verharding:
verdraagt geen verharding
Winterhardheid:
5a (-28,8 tot -26,1 °C)
Windbestendigheid:
matig, vooral op rijke grond
Overige bestendigheden:
bestand tegen vorst (WH 1 t/m 6), bestand tegen strooizout
Faunaboom:
bestand tegen vorst (WH 1 t/m 6), bestand tegen strooizout, waardboom voor vlinders
Toepassing:
lanen en brede straten, parken, pleinen, begraafplaatsen, industriegebied, grote tuinen, boomsingel
Vorm:
hoogstam boom, meerstammige boom
Oorsprong:
W. Jansen, Zwollerkarspel, Nederland, 1935
Veelgestelde vragen

Een boom weegt al snel enkele tientallen tot honderden kilo’s. Het bezorgen en lossen van (grote) bomen is specialistisch werk en daarom werken we met eigen chauffeurs en speciaal door ons geselecteerde transportbedrijven. Het is ook mogelijk om uw bestelling zelf af te halen op de kwekerij. U kunt dit aangeven tijdens het bestellen van uw bomen. Zodra de boom klaarstaat om afgehaald te worden, ontvangt u van ons bericht. De bomen worden gelost naast de vrachtwagen. Is de plantlocatie eenvoudig te bereiken dan is het in overleg met de chauffeur mogelijk om de bomen naast het plantgat te lossen. Dit wordt ter plekke beoordeeld door onze chauffeur.

In veel gevallen combineren wij de webshopbestellingen en plannen een logische rijroute. Zo kunnen we voorkomen dat de transportkosten onnodig hoog worden en sparen we het milieu.
Er is tijdens het bestellen van bomen de mogelijkheid om een voorkeur op te geven. We proberen daar rekening mee te houden. Wij communiceren altijd vooraf de exacte leverdatum. Mocht de voorgestelde datum of tijd niet uitkomen, neemt dan direct contact met onze logistieke afdeling op zodat we gezamenlijk naar een alternatief kunnen kijken. Bij de keuze voor directe levering, streven wij ernaar om bestellingen binnen 7 werkdagen te bezorgen.

Voor particulieren bestellingen via de webshop houden wij onderstaande bezorgkosten aan. Voor groenprofessionals staan de bezorgkosten apart vermeld op de offerte en kunnen afwijken van onderstaande tarieven.

Bezorging particulieren Nederland (exclusief Waddeneilanden):
Orderbedrag > 1000 euro: geen transportkosten
Orderbedrag < 1000 euro: 49,95 euro transportkosten
Orderbedrag < 300 euro: 99,95 euro transportkosten>

Bezorging particulier België:
Orderbedrag > 1000 euro: geen transportkosten
Orderbedrag < 1000 euro: berekening vindt plaats o.b.v uw regio:
Regio Antwerpen, Limburg, Vlaams-Brabant:
99,95 euro verzendkosten
Regio West- en Oost-Vlaanderen:
149,95 euro verzendkosten
Wallonië :
199,95 euro verzendkosten

Bomen zijn levende organismen. Wij kweken deze met veel zorg en aandacht en wij kunnen garanderen dat de bomen van goede kwaliteit zijn. Omdat wij echter niet kunnen controleren of de bomen op de juiste manier worden geplant en de juiste verzorging krijgen, kunnen wij helaas geen garantie geven op de aangroei van bomen. Eventueel is deze garantie, tegen een percentage van het totaalbedrag, wel bij te kopen. Neem voor meer informatie contact op met onze verkoopafdeling.

Een boom t/m maat 18-20 is met de hand te planten. Bij heesters ligt de grens op ongeveer maat 250-300. Een boom/heester, inclusief kluit weegt al snel meer dan 125 kg. Om een boom/heester op een juiste en zorgvuldige manier in het plantgat te krijgen, raden wij aan om bij bomen vanaf maat 20-25 of maat 300-350 (heesters) hulp van een groenprofessional in te schakelen. Zij beschikken over de juiste werktuigen om de boom zorgvuldig en goed in het plantgat te krijgen.