Fagaceae

Quercus robur Zomereik, Inlandse eik

Knoestige sterk vertakkende boom met een brede ronde en min of meer onregelmatige kroon. In Nationaal Park de Hoge Veluwe (NL) staan exemplaren die uit de Romeinse tijd stammen. De schors is donkergri… Lees meer

Belangrijke eigenschappen
Hoogte: 25 - 30 (40) m
Kroon: rond, halfopen kroon
Blad: omgekeerd eirond, gelobd, groen, 5 - 14 cm
Bloemen: groengele ? katjes, 2 - 4 cm lang, mei
Hoogstam boom Beveerde boom Meerstammige boom Zure grond Kalkrijke grond Lemige grond Zandgrond Verdraagd geen verharding Bestand tegen strooizout Bestand tegen vorst (WH 1 t/m 6) Kan op natte grond Bestand tegen korte overstromingen Bestand tegen wind 1ste grootte, boom hoger dan 12m Halfopen kroon Groen Geelgroen Gemiddelde groeisnelheid Waardboom voor vlinders Voedselboom voor vogels Niet giftig (gewoonlijk) Speelboom
Quercus Robur 1-1
Quercus Roburs
Quercus Robur 6
Quercus-robur
Quercus Robur 7
Quercus Robur 2
Quercus Robur 1
Quercus Robur-1
Quercus Robur
Quercus Robur 5

Quercus robur

Knoestige sterk vertakkende boom met een brede ronde en min of meer onregelmatige kroon. In Nationaal Park de Hoge Veluwe (NL) staan exemplaren die uit de Romeinse tijd stammen. De schors is donkergrijs en bij oude exemplaren diep gegroefd. Jonge twijgen zijn roodbruin. Het variabele blad is omgekeerd eirond tot lang ovaal, 5 - 14 cm lang en 4 - 8 cm breed en heeft 3 tot 5 paar stompe lobben. Vaak staat het dicht opeengehoopt aan de twijgeinden. In het voorjaar loopt het bruinrood uit. De eivormige tot ovale eikels staan met 2 tot 6 bijeen en zijn voor hooguit een derde omsloten door het napje dat met kleine driehoekige aanliggende schubben is bezet. Q. robur is een veel gebruikte boom voor bosbouw en houtwallen. Al eeuwen een belangrijke houtleverancier.
Specificaties
Hoogte:
25 - 30 (40) m
Kroon:
rond, halfopen kroon
Schors en takken:
donkergrijs, diep gegroefd, twijgen roodbruin
Blad:
omgekeerd eirond, gelobd, groen, 5 - 14 cm
Bloemen:
groengele ? katjes, 2 - 4 cm lang, mei
Vruchten:
eivormige tot ovale eikel, 1,5 - 2,5 cm, 2 tot 6 bijeen
Stekels/doorns
Geen
Giftigheid:
gewoonlijk niet giftig voor mensen, (grote) huisdieren en vee
Grondsoort:
voedselrijk en vochthoudend
Blad:
omgekeerd eirond, gelobd, groen, 5 - 14 cm
Bodemvochtigheid:
kan op natte grond, bestand tegen lange overstroming
Verharding:
verdraagt geen verharding
Winterhardheid:
5a (-28,8 tot -26,1 °C)
Windbestendigheid:
goed
Overige bestendigheden:
bestand tegen vorst (WH 1 t/m 6), bestand tegen wind, bestand tegen strooizout
Faunaboom:
bestand tegen vorst (WH 1 t/m 6), bestand tegen wind, bestand tegen strooizout, voedselboom voor vogels
Toepassing:
lanen en brede straten, parken, begraafplaatsen, industriegebied, grote tuinen, boomsingel
Vorm:
hoogstam boom, beveerde boom, meerstammige boom
Oorsprong:
Europa, behalve Midden- en Zuid-Spanje en Noord-Scandinavië
Synoniemen:
Quercus pedunculata
Toepassingen en inspiratie
Lanen en brede straten
Veelgestelde vragen

Een boom weegt al snel enkele tientallen tot honderden kilo’s. Het bezorgen en lossen van (grote) bomen is specialistisch werk en daarom werken we met eigen chauffeurs en speciaal door ons geselecteerde transportbedrijven. Het is ook mogelijk om uw bestelling zelf af te halen op de kwekerij. U kunt dit aangeven tijdens het bestellen van uw bomen. Zodra de boom klaarstaat om afgehaald te worden, ontvangt u van ons bericht. De bomen worden gelost naast de vrachtwagen. Is de plantlocatie eenvoudig te bereiken dan is het in overleg met de chauffeur mogelijk om de bomen naast het plantgat te lossen. Dit wordt ter plekke beoordeeld door onze chauffeur.

In veel gevallen combineren wij de webshopbestellingen en plannen een logische rijroute. Zo kunnen we voorkomen dat de transportkosten onnodig hoog worden en sparen we het milieu.
Er is tijdens het bestellen van bomen de mogelijkheid om een voorkeur op te geven. We proberen daar rekening mee te houden. Wij communiceren altijd vooraf de exacte leverdatum. Mocht de voorgestelde datum of tijd niet uitkomen, neemt dan direct contact met onze logistieke afdeling op zodat we gezamenlijk naar een alternatief kunnen kijken. Bij de keuze voor directe levering, streven wij ernaar om bestellingen binnen 7 werkdagen te bezorgen.

Voor particulieren bestellingen via de webshop houden wij onderstaande bezorgkosten aan. Voor groenprofessionals staan de bezorgkosten apart vermeld op de offerte en kunnen afwijken van onderstaande tarieven.

Bezorging particulieren Nederland (exclusief Waddeneilanden):
Orderbedrag > 1000 euro: geen transportkosten
Orderbedrag < 1000 euro: 49,95 euro transportkosten
Orderbedrag < 300 euro: 99,95 euro transportkosten>

Bezorging particulier België:
Orderbedrag > 1000 euro: geen transportkosten
Orderbedrag < 1000 euro: berekening vindt plaats o.b.v uw regio:
Regio Antwerpen, Limburg, Vlaams-Brabant:
99,95 euro verzendkosten
Regio West- en Oost-Vlaanderen:
149,95 euro verzendkosten
Wallonië :
199,95 euro verzendkosten

Bomen zijn levende organismen. Wij kweken deze met veel zorg en aandacht en wij kunnen garanderen dat de bomen van goede kwaliteit zijn. Omdat wij echter niet kunnen controleren of de bomen op de juiste manier worden geplant en de juiste verzorging krijgen, kunnen wij helaas geen garantie geven op de aangroei van bomen. Eventueel is deze garantie, tegen een percentage van het totaalbedrag, wel bij te kopen. Neem voor meer informatie contact op met onze verkoopafdeling.

Een boom t/m maat 18-20 is met de hand te planten. Bij heesters ligt de grens op ongeveer maat 250-300. Een boom/heester, inclusief kluit weegt al snel meer dan 125 kg. Om een boom/heester op een juiste en zorgvuldige manier in het plantgat te krijgen, raden wij aan om bij bomen vanaf maat 20-25 of maat 300-350 (heesters) hulp van een groenprofessional in te schakelen. Zij beschikken over de juiste werktuigen om de boom zorgvuldig en goed in het plantgat te krijgen.