Fagaceae

Quercus petraea Wintereik

De zwaar vertakte kroon is eerst breed eirond, later rond en regelmatiger van vorm dan bij Q. robur. Slechts een oude bast krijgt ondiepe groeven. Jonge twijgen zijn groenbruin. Q. petraea loopt 2 wek… Lees meer

Belangrijke eigenschappen
Hoogte: 25 - 30 (40) m
Kroon: breed eirond tot rond, halfopen kroon
Blad: ovaal tot omgekeerd eirond, gelobd, groen, 8 - 15 cm
Bloemen: geelbruine ? katjes, 5 - 8 cm lang, mei
Hoogstam boom Beveerde boom Meerstammige boom Kalkrijke grond Lemige grond Zandgrond Verdraagd geen verharding Bestand tegen strooizout Bestand tegen vorst (WH 1 t/m 6) Kan op droge grond Bestand tegen wind Breed eirond 1ste grootte, boom hoger dan 12m Halfopen kroon Groen Geel Gemiddelde groeisnelheid Waardboom voor vlinders Voedselboom voor vogels Niet giftig (gewoonlijk)
Quercus Petraea-1
Quercus Petraea 1-1
Quercus Petraea 2
Quercus Petraea
Quercus Petraea - Bildnr 40247
Quercus Petraea 1
Quercus-petraea

Quercus petraea

De zwaar vertakte kroon is eerst breed eirond, later rond en regelmatiger van vorm dan bij Q. robur. Slechts een oude bast krijgt ondiepe groeven. Jonge twijgen zijn groenbruin. Q. petraea loopt 2 weken later uit dan Q. robur met geelgroen, duidelijk gesteeld blad. (bij Q. robur zeer kort gesteeld). Het blad is regelmatig van vorm, omgekeerd eivormig tot ovaal en regelmatig gelobd. De lobben zijn groter dan bij Q. robur. Het blad is leerachtig en blijft vaak gedurende de winter in verdroogde toestand in de boom hangen. De eivormige ongesteelde eikels (bij Q. robur langgesteeld) staan met meerdere bijeen en zijn voor 1/3 tot 1/4 omsloten door het napje dat bezet is met kleine aanliggende schubben. Quercus petraea groeit ook op droge grond mits deze niet te arm is. Quercus petraea is net als Quercus robur een goede houtproducent. De boom wordt iets hoger en vormt meestal een tot in de top doorgaande harttak.
Specificaties
Hoogte:
25 - 30 (40) m
Kroon:
breed eirond tot rond, halfopen kroon
Schors en takken:
grijsbruin, lang glad blijvend, later onregelmatig gegroefd
Blad:
ovaal tot omgekeerd eirond, gelobd, groen, 8 - 15 cm
Bloemen:
geelbruine ? katjes, 5 - 8 cm lang, mei
Vruchten:
eivormige eikel, 2 - 2,5 cm, meerdere bijeen
Stekels/doorns
Geen
Giftigheid:
gewoonlijk niet giftig voor mensen, (grote) huisdieren en vee
Grondsoort:
voedzaam, verdraagt droogte
Blad:
ovaal tot omgekeerd eirond, gelobd, groen, 8 - 15 cm
Bodemvochtigheid:
kan op droge grond
Verharding:
verdraagt geen verharding
Winterhardheid:
5 (-28,8 tot -23,4 °C)
Windbestendigheid:
goed
Overige bestendigheden:
bestand tegen vorst (WH 1 t/m 6), bestand tegen wind, bestand tegen strooizout
Faunaboom:
bestand tegen vorst (WH 1 t/m 6), bestand tegen wind, bestand tegen strooizout, voedselboom voor vogels
Toepassing:
lanen en brede straten, parken, begraafplaatsen, industriegebied, grote tuinen, boomsingel
Vorm:
hoogstam boom, beveerde boom, meerstammige boom
Oorsprong:
West-, Midden- en Zuidoost-Europa, Klein-Azië
Gerelateerde projecten
Veelgestelde vragen

Een boom weegt al snel enkele tientallen tot honderden kilo’s. Het bezorgen en lossen van (grote) bomen is specialistisch werk en daarom werken we met eigen chauffeurs en speciaal door ons geselecteerde transportbedrijven. Het is ook mogelijk om uw bestelling zelf af te halen op de kwekerij. U kunt dit aangeven tijdens het bestellen van uw bomen. Zodra de boom klaarstaat om afgehaald te worden, ontvangt u van ons bericht. De bomen worden gelost naast de vrachtwagen. Is de plantlocatie eenvoudig te bereiken dan is het in overleg met de chauffeur mogelijk om de bomen naast het plantgat te lossen. Dit wordt ter plekke beoordeeld door onze chauffeur.

In veel gevallen combineren wij de webshopbestellingen en plannen een logische rijroute. Zo kunnen we voorkomen dat de transportkosten onnodig hoog worden en sparen we het milieu.
Er is tijdens het bestellen van bomen de mogelijkheid om een voorkeur op te geven. We proberen daar rekening mee te houden. Wij communiceren altijd vooraf de exacte leverdatum. Mocht de voorgestelde datum of tijd niet uitkomen, neemt dan direct contact met onze logistieke afdeling op zodat we gezamenlijk naar een alternatief kunnen kijken. Bij de keuze voor directe levering, streven wij ernaar om bestellingen binnen 7 werkdagen te bezorgen.

Voor particulieren bestellingen via de webshop houden wij onderstaande bezorgkosten aan. Voor groenprofessionals staan de bezorgkosten apart vermeld op de offerte en kunnen afwijken van onderstaande tarieven.

Bezorging particulieren Nederland (exclusief Waddeneilanden):
Orderbedrag > 1000 euro: geen transportkosten
Orderbedrag < 1000 euro: 49,95 euro transportkosten
Orderbedrag < 300 euro: 99,95 euro transportkosten>

Bezorging particulier België:
Orderbedrag > 1000 euro: geen transportkosten
Orderbedrag < 1000 euro: berekening vindt plaats o.b.v uw regio:
Regio Antwerpen, Limburg, Vlaams-Brabant:
99,95 euro verzendkosten
Regio West- en Oost-Vlaanderen:
149,95 euro verzendkosten
Wallonië :
199,95 euro verzendkosten

Bomen zijn levende organismen. Wij kweken deze met veel zorg en aandacht en wij kunnen garanderen dat de bomen van goede kwaliteit zijn. Omdat wij echter niet kunnen controleren of de bomen op de juiste manier worden geplant en de juiste verzorging krijgen, kunnen wij helaas geen garantie geven op de aangroei van bomen. Eventueel is deze garantie, tegen een percentage van het totaalbedrag, wel bij te kopen. Neem voor meer informatie contact op met onze verkoopafdeling.

Een boom t/m maat 18-20 is met de hand te planten. Bij heesters ligt de grens op ongeveer maat 250-300. Een boom/heester, inclusief kluit weegt al snel meer dan 125 kg. Om een boom/heester op een juiste en zorgvuldige manier in het plantgat te krijgen, raden wij aan om bij bomen vanaf maat 20-25 of maat 300-350 (heesters) hulp van een groenprofessional in te schakelen. Zij beschikken over de juiste werktuigen om de boom zorgvuldig en goed in het plantgat te krijgen.