Fagaceae

Quercus frainetto Hongaarse eik

Komt voornamelijk in het berglandschap van de Balkan voor, tot 1000 m hoogte. Daar soms 40 m, in cultuur tot circa 25 m hoog wordend. Het is een tamelijk snelgroeiende boom met een schuin opgaande, la… Lees meer

Belangrijke eigenschappen
Hoogte: 20 - 25 (40) m
Kroon: breed eirond tot rond, halfopen kroon
Blad: omgekeerd eirond, diep gelobd, donkergroen, 10 - 20 cm
Bloemen: goudkleurige ? katjes, 7 - 10 cm lang, mei
Hoogstam boom Meerstammige boom Zure grond Kalkrijke grond Lemige grond Zandgrond Verdraagd halfverharding Bestand tegen strooizout Bestand tegen vorst (WH 1 t/m 6) Kan op droge grond Kan op natte grond Bestand tegen wind Breed eirond 1ste grootte, boom hoger dan 12m Halfopen kroon Groen Geel Gemiddelde groeisnelheid Niet giftig (gewoonlijk)
Quercus Frainetto 2
Quercus-frainetto
Quercus Frainetto
Quercus Frainetto 2-1
Quercus Frainetto-1
Quercus Frainetto 1-1

Quercus frainetto

Komt voornamelijk in het berglandschap van de Balkan voor, tot 1000 m hoogte. Daar soms 40 m, in cultuur tot circa 25 m hoog wordend. Het is een tamelijk snelgroeiende boom met een schuin opgaande, lage vertakking. De korte stam is grijsbruin en fijn gegroefd. Schorsdelen laten in kleine plaatjes los. Jonge twijgen zijn dik, behaard en olijfgroen, oudere twijgen kaal en grijs. Het blad is zeer diep en regelmatig gelobd. De grote lobben zijn eveneens gelobd of stomp getand. Het is 10 - 20 cm lang, bij een sterke groei soms langer, en 7 - 12 cm breed. De eikels worden voor een derde tot de helft door het napje omsloten. Dit napje is dicht bezet met smalle aanliggende en behaarde schubben. De napjes en de bladeren zijn zeer kenmerkend voor deze soort. De kroon van Quercus frainetto is vaak iets transparanter dan bij Quercus robur. Op latere leeftijd kunnen de takken van de boom ver uitzakken.
Specificaties
Hoogte:
20 - 25 (40) m
Kroon:
breed eirond tot rond, halfopen kroon
Schors en takken:
fijn gegroefd, jonge twijgen olijfgroen
Blad:
omgekeerd eirond, diep gelobd, donkergroen, 10 - 20 cm
Bloemen:
goudkleurige ? katjes, 7 - 10 cm lang, mei
Vruchten:
eivormige eikels, 1 - 2 cm, 2 tot 5 bijeen
Stekels/doorns
Geen
Giftigheid:
gewoonlijk niet giftig voor mensen, (grote) huisdieren en vee
Grondsoort:
voedzaam, liefst leemhoudend
Blad:
omgekeerd eirond, diep gelobd, donkergroen, 10 - 20 cm
Bodemvochtigheid:
kan op droge grond, kan op natte grond
Verharding:
verdraagt halfverharding
Winterhardheid:
6a (-23,3 tot -20,6 °C)
Windbestendigheid:
zeer goed
Overige bestendigheden:
bestand tegen vorst (WH 1 t/m 6), bestand tegen wind, bestand tegen strooizout
Toepassing:
lanen en brede straten, parken, pleinen, begraafplaatsen, industriegebied, grote tuinen
Vorm:
hoogstam boom, meerstammige boom
Oorsprong:
zuidoost Europa tot in Noord-Turkije
Synoniemen:
Quercus conferta, Quercus pannonica
Veelgestelde vragen

Een boom weegt al snel enkele tientallen tot honderden kilo’s. Het bezorgen en lossen van (grote) bomen is specialistisch werk en daarom werken we met eigen chauffeurs en speciaal door ons geselecteerde transportbedrijven. Het is ook mogelijk om uw bestelling zelf af te halen op de kwekerij. U kunt dit aangeven tijdens het bestellen van uw bomen. Zodra de boom klaarstaat om afgehaald te worden, ontvangt u van ons bericht. De bomen worden gelost naast de vrachtwagen. Is de plantlocatie eenvoudig te bereiken dan is het in overleg met de chauffeur mogelijk om de bomen naast het plantgat te lossen. Dit wordt ter plekke beoordeeld door onze chauffeur.

In veel gevallen combineren wij de webshopbestellingen en plannen een logische rijroute. Zo kunnen we voorkomen dat de transportkosten onnodig hoog worden en sparen we het milieu.
Er is tijdens het bestellen van bomen de mogelijkheid om een voorkeur op te geven. We proberen daar rekening mee te houden. Wij communiceren altijd vooraf de exacte leverdatum. Mocht de voorgestelde datum of tijd niet uitkomen, neemt dan direct contact met onze logistieke afdeling op zodat we gezamenlijk naar een alternatief kunnen kijken. Bij de keuze voor directe levering, streven wij ernaar om bestellingen binnen 7 werkdagen te bezorgen.

Voor particulieren bestellingen via de webshop houden wij onderstaande bezorgkosten aan. Voor groenprofessionals staan de bezorgkosten apart vermeld op de offerte en kunnen afwijken van onderstaande tarieven.

Bezorging particulieren Nederland (exclusief Waddeneilanden):
Orderbedrag > 1000 euro: geen transportkosten
Orderbedrag < 1000 euro: 49,95 euro transportkosten
Orderbedrag < 300 euro: 99,95 euro transportkosten>

Bezorging particulier België:
Orderbedrag > 1000 euro: geen transportkosten
Orderbedrag < 1000 euro: berekening vindt plaats o.b.v uw regio:
Regio Antwerpen, Limburg, Vlaams-Brabant:
99,95 euro verzendkosten
Regio West- en Oost-Vlaanderen:
149,95 euro verzendkosten
Wallonië :
199,95 euro verzendkosten

Bomen zijn levende organismen. Wij kweken deze met veel zorg en aandacht en wij kunnen garanderen dat de bomen van goede kwaliteit zijn. Omdat wij echter niet kunnen controleren of de bomen op de juiste manier worden geplant en de juiste verzorging krijgen, kunnen wij helaas geen garantie geven op de aangroei van bomen. Eventueel is deze garantie, tegen een percentage van het totaalbedrag, wel bij te kopen. Neem voor meer informatie contact op met onze verkoopafdeling.

Een boom t/m maat 18-20 is met de hand te planten. Bij heesters ligt de grens op ongeveer maat 250-300. Een boom/heester, inclusief kluit weegt al snel meer dan 125 kg. Om een boom/heester op een juiste en zorgvuldige manier in het plantgat te krijgen, raden wij aan om bij bomen vanaf maat 20-25 of maat 300-350 (heesters) hulp van een groenprofessional in te schakelen. Zij beschikken over de juiste werktuigen om de boom zorgvuldig en goed in het plantgat te krijgen.