Fagaceae

Quercus cerris Moseik, Turkse eik

Vormt een breed kegelvormige, later ronde kroon met meestal een doorgaande hoofdtak voorzien van zware kroontakken. De stam is ruw gegroefd met lange schorsplaten. Jonge twijgen zijn grauwviltig, aan … Lees meer

Belangrijke eigenschappen
Hoogte: 20 - 30 (35) m
Kroon: breed kegelvormig, later rond, halfopen kroon
Blad: langwerpig tot ovaal, gelobd tot diep ingesneden, 6 - 12 cm, groen
Bloemen: goudkleurige ? katjes, 5 - 6 cm lang, mei
Hoogstam boom Beveerde boom Meerstammige boom Kalkrijke grond Lemige grond Voedselarme grond Zandgrond Verdraagd geen verharding Bestand tegen strooizout Bestand tegen vorst (WH 1 t/m 6) Kan op natte grond Bestand tegen wind Breed eirond 1ste grootte, boom hoger dan 12m Halfopen kroon Groen Geel Gemiddelde groeisnelheid Niet giftig (gewoonlijk) Speelboom Toekomstboom
Quercus Cerris 3
Quercus Cerris Gesneden Gedraaid
Quercus Cerris 2
Quercus Cerris
Quercus Cerris-1
Quercus-cerris
Quercus Cerris 3-1
Quercus Cerris 4

Quercus cerris

Vormt een breed kegelvormige, later ronde kroon met meestal een doorgaande hoofdtak voorzien van zware kroontakken. De stam is ruw gegroefd met lange schorsplaten. Jonge twijgen zijn grauwviltig, aan de top kantig. De knoppen zijn donzig behaard en voorzien van mosachtige steunblaadjes. Het donkergroene leerachtige blad is variabel van vorm, gewoonlijk langwerpig tot ovaal. Het is aan de bovenzijde ruw, aan de onderzijde kaal en heeft 4 tot 9 paar ondiepe tot zeer diepe lobben. De herfstverkleuring is geelbruin. Tot ver in de winter blijft het aan de boom. De eikels worden voor de helft omsloten door het napje dat dicht bezet is met lange smalle schubben die aan de toppen teruggebogen en dicht grijs behaard zijn. Het is een belangrijke houtproducent die gevoelig is voor vorstscheuren maar ongevoelig voor meeldauw.
Specificaties
Hoogte:
20 - 30 (35) m
Kroon:
breed kegelvormig, later rond, halfopen kroon
Schors en takken:
bijna zwart, ruw, jonge twijgen grijsbruin tot grijsgroen, viltig
Blad:
langwerpig tot ovaal, gelobd tot diep ingesneden, 6 - 12 cm, groen
Bloemen:
goudkleurige ? katjes, 5 - 6 cm lang, mei
Vruchten:
2,5 - 3 cm lange eikels, 1 tot 4 bijeen
Stekels/doorns
Geen
Giftigheid:
gewoonlijk niet giftig voor mensen, (grote) huisdieren en vee
Grondsoort:
liefst kalkrijk
Blad:
langwerpig tot ovaal, gelobd tot diep ingesneden, 6 - 12 cm, groen
Bodemvochtigheid:
kan op natte grond
Verharding:
verdraagt geen verharding
Winterhardheid:
6a (-23,3 tot -20,6 °C)
Windbestendigheid:
goed
Overige bestendigheden:
bestand tegen vorst (WH 1 t/m 6), bestand tegen wind, bestand tegen strooizout
Toepassing:
lanen en brede straten, parken, begraafplaatsen, kustgebieden, industriegebied, grote tuinen, boomsingel
Vorm:
hoogstam boom, beveerde boom, meerstammige boom
Oorsprong:
Midden- en Zuid-Europa, Klein-Azië
Toepassingen en inspiratie
Kustgebieden
Veelgestelde vragen

Een boom weegt al snel enkele tientallen tot honderden kilo’s. Het bezorgen en lossen van (grote) bomen is specialistisch werk en daarom werken we met eigen chauffeurs en speciaal door ons geselecteerde transportbedrijven. Het is ook mogelijk om uw bestelling zelf af te halen op de kwekerij. U kunt dit aangeven tijdens het bestellen van uw bomen. Zodra de boom klaarstaat om afgehaald te worden, ontvangt u van ons bericht. De bomen worden gelost naast de vrachtwagen. Is de plantlocatie eenvoudig te bereiken dan is het in overleg met de chauffeur mogelijk om de bomen naast het plantgat te lossen. Dit wordt ter plekke beoordeeld door onze chauffeur.

In veel gevallen combineren wij de webshopbestellingen en plannen een logische rijroute. Zo kunnen we voorkomen dat de transportkosten onnodig hoog worden en sparen we het milieu.
Er is tijdens het bestellen van bomen de mogelijkheid om een voorkeur op te geven. We proberen daar rekening mee te houden. Wij communiceren altijd vooraf de exacte leverdatum. Mocht de voorgestelde datum of tijd niet uitkomen, neemt dan direct contact met onze logistieke afdeling op zodat we gezamenlijk naar een alternatief kunnen kijken. Bij de keuze voor directe levering, streven wij ernaar om bestellingen binnen 7 werkdagen te bezorgen.

Voor particulieren bestellingen via de webshop houden wij onderstaande bezorgkosten aan. Voor groenprofessionals staan de bezorgkosten apart vermeld op de offerte en kunnen afwijken van onderstaande tarieven.

Bezorging particulieren Nederland (exclusief Waddeneilanden):
Orderbedrag > 1000 euro: geen transportkosten
Orderbedrag < 1000 euro: 49,95 euro transportkosten
Orderbedrag < 300 euro: 99,95 euro transportkosten>

Bezorging particulier België:
Orderbedrag > 1000 euro: geen transportkosten
Orderbedrag < 1000 euro: berekening vindt plaats o.b.v uw regio:
Regio Antwerpen, Limburg, Vlaams-Brabant:
99,95 euro verzendkosten
Regio West- en Oost-Vlaanderen:
149,95 euro verzendkosten
Wallonië :
199,95 euro verzendkosten

Bomen zijn levende organismen. Wij kweken deze met veel zorg en aandacht en wij kunnen garanderen dat de bomen van goede kwaliteit zijn. Omdat wij echter niet kunnen controleren of de bomen op de juiste manier worden geplant en de juiste verzorging krijgen, kunnen wij helaas geen garantie geven op de aangroei van bomen. Eventueel is deze garantie, tegen een percentage van het totaalbedrag, wel bij te kopen. Neem voor meer informatie contact op met onze verkoopafdeling.

Een boom t/m maat 18-20 is met de hand te planten. Bij heesters ligt de grens op ongeveer maat 250-300. Een boom/heester, inclusief kluit weegt al snel meer dan 125 kg. Om een boom/heester op een juiste en zorgvuldige manier in het plantgat te krijgen, raden wij aan om bij bomen vanaf maat 20-25 of maat 300-350 (heesters) hulp van een groenprofessional in te schakelen. Zij beschikken over de juiste werktuigen om de boom zorgvuldig en goed in het plantgat te krijgen.