Rutaceae

Ptelea trifoliata Lederboom

Van nature groeiend op droge rotsachtige hellingen in berggebieden van oostelijk Noord-Amerika en Mexico. De losse kroon is rond en open en de plant is aromatisch in alle delen. De gladde bast is grij… Lees meer

Belangrijke eigenschappen
Hoogte: 5 - 6 (9) m
Kroon: rond, dichte kroon, grillig groeiend
Blad: 3-tallig, glanzend groen, 6 - 15 cm
Bloemen: in brede pluimen, groenwit, juni , geurende bloemen
Herfstkleur: geel
Hoogstam boom Meerstammige boom Kalkrijke grond Kleigrond Lemige grond Zandgrond Verdraagd halfverharding Bestand tegen vorst (WH 1 t/m 6) Schaduwdragend Bestand tegen wind 3de grootte, boom tot 6 meter Dichte kroon Groen Wit Late uitloop Gemiddelde groeisnelheid Alle herfstkleuren Drachtboom voor bijen Waardboom voor vlinders Niet giftig (gewoonlijk) Grillig groeiend Alle soorten Geurende bloemen Speelboom
Ptelea Trifoliata 1-1
Ptelea-trifoliata
Ptelea Trifoliata-1
Ptelea Trifoliata 1
Ptelea Trifoliata 2
Ptelea Trifoliata 4

Ptelea trifoliata

Van nature groeiend op droge rotsachtige hellingen in berggebieden van oostelijk Noord-Amerika en Mexico. De losse kroon is rond en open en de plant is aromatisch in alle delen. De gladde bast is grijsbruin, later iets gegroefd en licht afschilferend. Eenjarige twijgen zijn groen, oude twijgen geelbruin. Het blad is 3-tallig en geurend. De herfstkleur is geel. De onopvallende, kleine bloemen staan in tot 8 cm grote pluimen en geuren vooral sterk in de avonduren. De circa 2 cm grote, platte nootvruchten staan in dichte pluimen en zijn geelgroen. Ze lijken op vruchten van de Iep. 'Ptelea' is oud Grieks voor Iep. De vruchten verdrogen aan de plant en blijven sierlijk tot ver in de winter. Het is een uitstekende drachtplant waar veel bijen en hommels op vliegen. In cultuur weinig voorkomend.
Specificaties
Hoogte:
5 - 6 (9) m
Kroon:
rond, dichte kroon, grillig groeiend
Schors en takken:
schors grijsbruin, iets gegroefd, jonge twijgen groen
Blad:
3-tallig, glanzend groen, 6 - 15 cm
Herfstkleur:
geel
Bloemen:
in brede pluimen, groenwit, juni , geurende bloemen
Vruchten:
brede pluimen met platte, gevleugelde nootjes (samara’s)
Stekels/doorns
Geen
Giftigheid:
gewoonlijk niet giftig voor mensen, (grote) huisdieren en vee
Grondsoort:
voedzaam, goed doorlatend
Blad:
3-tallig, glanzend groen, 6 - 15 cm
Verharding:
verdraagt halfverharding
Winterhardheid:
5a (-28,8 tot -26,1 °C)
Windbestendigheid:
goed
Overige bestendigheden:
bestand tegen vorst (WH 1 t/m 6), bestand tegen wind
Faunaboom:
bestand tegen vorst (WH 1 t/m 6), bestand tegen wind, waardboom voor vlinders
Toepassing:
parken, boombakken, begraafplaatsen, grote tuinen, kleine tuinen, patiotuinen
Vorm:
hoogstam boom, meerstammige boom
Oorsprong:
oostelijk Noord-Amerika en Mexico
Veelgestelde vragen

Een boom weegt al snel enkele tientallen tot honderden kilo’s. Het bezorgen en lossen van (grote) bomen is specialistisch werk en daarom werken we met eigen chauffeurs en speciaal door ons geselecteerde transportbedrijven. Het is ook mogelijk om uw bestelling zelf af te halen op de kwekerij. U kunt dit aangeven tijdens het bestellen van uw bomen. Zodra de boom klaarstaat om afgehaald te worden, ontvangt u van ons bericht. De bomen worden gelost naast de vrachtwagen. Is de plantlocatie eenvoudig te bereiken dan is het in overleg met de chauffeur mogelijk om de bomen naast het plantgat te lossen. Dit wordt ter plekke beoordeeld door onze chauffeur.

In veel gevallen combineren wij de webshopbestellingen en plannen een logische rijroute. Zo kunnen we voorkomen dat de transportkosten onnodig hoog worden en sparen we het milieu.
Er is tijdens het bestellen van bomen de mogelijkheid om een voorkeur op te geven. We proberen daar rekening mee te houden. Wij communiceren altijd vooraf de exacte leverdatum. Mocht de voorgestelde datum of tijd niet uitkomen, neemt dan direct contact met onze logistieke afdeling op zodat we gezamenlijk naar een alternatief kunnen kijken. Bij de keuze voor directe levering, streven wij ernaar om bestellingen binnen 7 werkdagen te bezorgen.

Voor particulieren bestellingen via de webshop houden wij onderstaande bezorgkosten aan. Voor groenprofessionals staan de bezorgkosten apart vermeld op de offerte en kunnen afwijken van onderstaande tarieven.

Bezorging particulieren Nederland (exclusief Waddeneilanden):
Orderbedrag > 1000 euro: geen transportkosten
Orderbedrag < 1000 euro: 49,95 euro transportkosten
Orderbedrag < 300 euro: 99,95 euro transportkosten>

Bezorging particulier België:
Orderbedrag > 1000 euro: geen transportkosten
Orderbedrag < 1000 euro: berekening vindt plaats o.b.v uw regio:
Regio Antwerpen, Limburg, Vlaams-Brabant:
99,95 euro verzendkosten
Regio West- en Oost-Vlaanderen:
149,95 euro verzendkosten
Wallonië :
199,95 euro verzendkosten

Bomen zijn levende organismen. Wij kweken deze met veel zorg en aandacht en wij kunnen garanderen dat de bomen van goede kwaliteit zijn. Omdat wij echter niet kunnen controleren of de bomen op de juiste manier worden geplant en de juiste verzorging krijgen, kunnen wij helaas geen garantie geven op de aangroei van bomen. Eventueel is deze garantie, tegen een percentage van het totaalbedrag, wel bij te kopen. Neem voor meer informatie contact op met onze verkoopafdeling.

Een boom t/m maat 18-20 is met de hand te planten. Bij heesters ligt de grens op ongeveer maat 250-300. Een boom/heester, inclusief kluit weegt al snel meer dan 125 kg. Om een boom/heester op een juiste en zorgvuldige manier in het plantgat te krijgen, raden wij aan om bij bomen vanaf maat 20-25 of maat 300-350 (heesters) hulp van een groenprofessional in te schakelen. Zij beschikken over de juiste werktuigen om de boom zorgvuldig en goed in het plantgat te krijgen.