Rosaceae

Prunus lusitanica Portugese laurierkers

Vanuit een bossige struikvorm uitgroeiend tot een kleine tot middelgrote boom met een zeer dichte vertakking en een ronde kroon. In de natuur kan de boom een hoogte van circa 20 m bereiken, maar in cu… Lees meer

Belangrijke eigenschappen
Hoogte: 5 - 15 (20) m
Kroon: rond, dichte kroon
Blad: ovaal tot langwerpig-ovaal, top toegespitst, glanzend donkergroen, 6 - 12 cm, wintergroen
Bloemen: crèmewit, 1 - 1,5 cm, in eindstandige en okselstandige trossen, 15 - 25 cm, juni
Hoogstam boom Kleigrond Lemige grond Veengrond Zandgrond Verdraagd halfverharding Schaduwdragend Bestand tegen wind Dichte kroon Groen Wit Juni Gemiddelde groeisnelheid Opvallende bloei Niet giftig (gewoonlijk)
Prunus Lusitanica 2
Prunus Lusitanica
Prunus-lusitanica
Prunus Lusitanica 4
Prunus Lusitanica 1

Prunus lusitanica

Vanuit een bossige struikvorm uitgroeiend tot een kleine tot middelgrote boom met een zeer dichte vertakking en een ronde kroon. In de natuur kan de boom een hoogte van circa 20 m bereiken, maar in cultuur blijft hij beduidend kleiner. De jonge twijgen zijn opvallend purperkleurig, wat goed afsteekt tegen het donkergroene glanzende blad. De bladeren voelen leerachtig aan. In juni verschijnen de forse opstaande trossen met crèmekleurige bloemen. De bloemen geuren zoet en aangenaam. Na de bloei kunnen ovale vruchten worden gevormd. Deze kleuren van groen of rood naar donkerrood tot zwartpurper. Vanwege het stevige leerachtige blad is de boom zeer windvast en kan deze ook tegen zeewind. Geschikt voor toepassing in parken en tuinen, als solitair of in groepen. Moet wel beschermd worden tegen koude, drogende wind.
Specificaties
Hoogte:
5 - 15 (20) m
Kroon:
rond, dichte kroon
Schors en takken:
twijgen purper tot purpergroen, bast zwartbruin, glad
Blad:
ovaal tot langwerpig-ovaal, top toegespitst, glanzend donkergroen, 6 - 12 cm, wintergroen
Bloemen:
crèmewit, 1 - 1,5 cm, in eindstandige en okselstandige trossen, 15 - 25 cm, juni
Vruchten:
donkerrood tot zwartpurper, ovaal
Stekels/doorns
Geen
Giftigheid:
gewoonlijk niet giftig voor mensen, (grote) huisdieren en vee
Grondsoort:
alle, mits vruchtbaar en vochthoudend
Blad:
ovaal tot langwerpig-ovaal, top toegespitst, glanzend donkergroen, 6 - 12 cm, wintergroen
Verharding:
verdraagt halfverharding
Winterhardheid:
7b (-14,9 tot -12,3 °C)
Windbestendigheid:
zeer goed
Overige bestendigheden:
bestand tegen wind
Toepassing:
parken, boombakken, begraafplaatsen, daktuinen, kustgebieden, industriegebied, grote tuinen, patiotuinen
Vorm:
hoogstam boom
Oorsprong:
Spanje, Portugal
Toepassingen en inspiratie
Kustgebieden Groenblijvende bomen en struiken
Veelgestelde vragen

Een boom weegt al snel enkele tientallen tot honderden kilo’s. Het bezorgen en lossen van (grote) bomen is specialistisch werk en daarom werken we met eigen chauffeurs en speciaal door ons geselecteerde transportbedrijven. Het is ook mogelijk om uw bestelling zelf af te halen op de kwekerij. U kunt dit aangeven tijdens het bestellen van uw bomen. Zodra de boom klaarstaat om afgehaald te worden, ontvangt u van ons bericht. De bomen worden gelost naast de vrachtwagen. Is de plantlocatie eenvoudig te bereiken dan is het in overleg met de chauffeur mogelijk om de bomen naast het plantgat te lossen. Dit wordt ter plekke beoordeeld door onze chauffeur.

In veel gevallen combineren wij de webshopbestellingen en plannen een logische rijroute. Zo kunnen we voorkomen dat de transportkosten onnodig hoog worden en sparen we het milieu.
Er is tijdens het bestellen van bomen de mogelijkheid om een voorkeur op te geven. We proberen daar rekening mee te houden. Wij communiceren altijd vooraf de exacte leverdatum. Mocht de voorgestelde datum of tijd niet uitkomen, neemt dan direct contact met onze logistieke afdeling op zodat we gezamenlijk naar een alternatief kunnen kijken. Bij de keuze voor directe levering, streven wij ernaar om bestellingen binnen 7 werkdagen te bezorgen.

Voor particulieren bestellingen via de webshop houden wij onderstaande bezorgkosten aan. Voor groenprofessionals staan de bezorgkosten apart vermeld op de offerte en kunnen afwijken van onderstaande tarieven.

Bezorging particulieren Nederland (exclusief Waddeneilanden):
Orderbedrag > 1000 euro: geen transportkosten
Orderbedrag < 1000 euro: 49,95 euro transportkosten
Orderbedrag < 300 euro: 99,95 euro transportkosten>

Bezorging particulier België:
Orderbedrag > 1000 euro: geen transportkosten
Orderbedrag < 1000 euro: berekening vindt plaats o.b.v uw regio:
Regio Antwerpen, Limburg, Vlaams-Brabant:
99,95 euro verzendkosten
Regio West- en Oost-Vlaanderen:
149,95 euro verzendkosten
Wallonië :
199,95 euro verzendkosten

Bomen zijn levende organismen. Wij kweken deze met veel zorg en aandacht en wij kunnen garanderen dat de bomen van goede kwaliteit zijn. Omdat wij echter niet kunnen controleren of de bomen op de juiste manier worden geplant en de juiste verzorging krijgen, kunnen wij helaas geen garantie geven op de aangroei van bomen. Eventueel is deze garantie, tegen een percentage van het totaalbedrag, wel bij te kopen. Neem voor meer informatie contact op met onze verkoopafdeling.

Een boom t/m maat 18-20 is met de hand te planten. Bij heesters ligt de grens op ongeveer maat 250-300. Een boom/heester, inclusief kluit weegt al snel meer dan 125 kg. Om een boom/heester op een juiste en zorgvuldige manier in het plantgat te krijgen, raden wij aan om bij bomen vanaf maat 20-25 of maat 300-350 (heesters) hulp van een groenprofessional in te schakelen. Zij beschikken over de juiste werktuigen om de boom zorgvuldig en goed in het plantgat te krijgen.