Salicaceae

Populus nigra 'Italica' Italiaanse populier

Vormt een smalle zuilvorm die later vooral aan de onderkant iets breder wordt. Heeft een rechte stam en steil opgaande takken. De stam heeft veel knobbels. Het groene blad is ruitvormig tot breed drie… Lees meer

Belangrijke eigenschappen
Hoogte: 15 - 20 (30) m
Kroon: smal zuilvormig, halfopen kroon
Blad: ruitvormig tot driehoekig, groen, circa 8 cm lang, 9 cm breed
Bloemen: mannelijke katjes
Hoogstam boom Beveerde boom Kalkrijke grond Kleigrond Lemige grond Zandgrond Verdraagd geen verharding Lichtminnend Bestand tegen strooizout Bestand tegen vorst (WH 1 t/m 6) Kan op natte grond Bestand tegen lange overstromingen Bestand tegen korte overstromingen Bestand tegen wind Zuilvormig 1ste grootte, boom hoger dan 12m Halfopen kroon Groen Oranje/rood Vroege uitloop Gemiddelde groeisnelheid Waardboom voor vlinders Niet giftig (gewoonlijk) Vruchtloze cultivar
Populus-nigra-italica
Populus Nigra Italica
Populus Nigra Italica-1

Populus nigra 'Italica'

Vormt een smalle zuilvorm die later vooral aan de onderkant iets breder wordt. Heeft een rechte stam en steil opgaande takken. De stam heeft veel knobbels. Het groene blad is ruitvormig tot breed driehoekig. Het loopt bruingroen uit, is egaalgroen in de zomer en verkleurt in de herfst geelgroen. De boom bloeit met mannelijke katjes. 'Italica' is geschikt voor aanplant in windsingels, parken en plantsoenen en als solitair in het stedelijk gebied. Hij heeft vrij veel last van tak- en kroonsterfte en is daardoor niet geschikt voor weg- en straatbeplanting. De boom is weinig gevoelig voor bacteriekanker, matig gevoelig voor roest en zeer gevoelig voor bladvlekkenziekte. Prefereert voedselrijke, vochtige bodems en is enigszins droogtegevoelig. 'Italica' is (zee)windbestendig maar gevoelig voor late wintervorst. Ondanks zijn relatief smalle groeiwijze verlangt Populus nigra 'Italica', ook ondergronds, een ruime standplaats. De boom wordt veel in windsingels toegepast.
Specificaties
Hoogte:
15 - 20 (30) m
Kroon:
smal zuilvormig, halfopen kroon
Schors en takken:
stam grijs, later gegroefd
Blad:
ruitvormig tot driehoekig, groen, circa 8 cm lang, 9 cm breed
Bloemen:
mannelijke katjes
Vruchten:
geen, vruchtloze cultivar
Stekels/doorns
Geen
Giftigheid:
gewoonlijk niet giftig voor mensen, (grote) huisdieren en vee
Grondsoort:
voedselrijk, vochtig
Blad:
ruitvormig tot driehoekig, groen, circa 8 cm lang, 9 cm breed
Bodemvochtigheid:
kan op natte grond, bestand tegen lange overstroming, bestand tegen korte overstroming
Verharding:
verdraagt geen verharding
Winterhardheid:
4 (-34,4 tot -28,9 °C)
Windbestendigheid:
goed
Overige bestendigheden:
bestand tegen vorst (WH 1 t/m 6), bestand tegen wind, bestand tegen strooizout
Faunaboom:
bestand tegen vorst (WH 1 t/m 6), bestand tegen wind, bestand tegen strooizout, waardboom voor vlinders
Toepassing:
lanen en brede straten, parken, kustgebieden, industriegebied, boomsingel
Vorm:
hoogstam boom, beveerde boom
Oorsprong:
Noord-Italië
Synoniemen:
Populus n. pyramidalis, Populus fastigiata, Populus lombardii
Veelgestelde vragen

Een boom weegt al snel enkele tientallen tot honderden kilo’s. Het bezorgen en lossen van (grote) bomen is specialistisch werk en daarom werken we met eigen chauffeurs en speciaal door ons geselecteerde transportbedrijven. Het is ook mogelijk om uw bestelling zelf af te halen op de kwekerij. U kunt dit aangeven tijdens het bestellen van uw bomen. Zodra de boom klaarstaat om afgehaald te worden, ontvangt u van ons bericht. De bomen worden gelost naast de vrachtwagen. Is de plantlocatie eenvoudig te bereiken dan is het in overleg met de chauffeur mogelijk om de bomen naast het plantgat te lossen. Dit wordt ter plekke beoordeeld door onze chauffeur.

In veel gevallen combineren wij de webshopbestellingen en plannen een logische rijroute. Zo kunnen we voorkomen dat de transportkosten onnodig hoog worden en sparen we het milieu.
Er is tijdens het bestellen van bomen de mogelijkheid om een voorkeur op te geven. We proberen daar rekening mee te houden. Wij communiceren altijd vooraf de exacte leverdatum. Mocht de voorgestelde datum of tijd niet uitkomen, neemt dan direct contact met onze logistieke afdeling op zodat we gezamenlijk naar een alternatief kunnen kijken. Bij de keuze voor directe levering, streven wij ernaar om bestellingen binnen 7 werkdagen te bezorgen.

Voor particulieren bestellingen via de webshop houden wij onderstaande bezorgkosten aan. Voor groenprofessionals staan de bezorgkosten apart vermeld op de offerte en kunnen afwijken van onderstaande tarieven.

Bezorging particulieren Nederland (exclusief Waddeneilanden):
Orderbedrag > 1000 euro: geen transportkosten
Orderbedrag < 1000 euro: 49,95 euro transportkosten
Orderbedrag < 300 euro: 99,95 euro transportkosten>

Bezorging particulier België:
Orderbedrag > 1000 euro: geen transportkosten
Orderbedrag < 1000 euro: berekening vindt plaats o.b.v uw regio:
Regio Antwerpen, Limburg, Vlaams-Brabant:
99,95 euro verzendkosten
Regio West- en Oost-Vlaanderen:
149,95 euro verzendkosten
Wallonië :
199,95 euro verzendkosten

Bomen zijn levende organismen. Wij kweken deze met veel zorg en aandacht en wij kunnen garanderen dat de bomen van goede kwaliteit zijn. Omdat wij echter niet kunnen controleren of de bomen op de juiste manier worden geplant en de juiste verzorging krijgen, kunnen wij helaas geen garantie geven op de aangroei van bomen. Eventueel is deze garantie, tegen een percentage van het totaalbedrag, wel bij te kopen. Neem voor meer informatie contact op met onze verkoopafdeling.

Een boom t/m maat 18-20 is met de hand te planten. Bij heesters ligt de grens op ongeveer maat 250-300. Een boom/heester, inclusief kluit weegt al snel meer dan 125 kg. Om een boom/heester op een juiste en zorgvuldige manier in het plantgat te krijgen, raden wij aan om bij bomen vanaf maat 20-25 of maat 300-350 (heesters) hulp van een groenprofessional in te schakelen. Zij beschikken over de juiste werktuigen om de boom zorgvuldig en goed in het plantgat te krijgen.