Platanaceae

Platanus occidentalis Westerse plataan

Snelgroeiende boom die veel gelijkenis vertoont met P. x acerifolia maar op jonge leeftijd vorstgevoeliger is. Vormt een van de grootste bomen in zijn natuurlijk verspreidingsgebied in het midden en o… Lees meer

Belangrijke eigenschappen
Hoogte: 20 - 25 (40) m
Kroon: rond, halfopen kroon
Blad: handlobbig, breder dan lang, groen, 10 - 22 cm
Bloemen: bolvormige hoofdjes, geelgroen, mei
Hoogstam boom Meerstammige boom Kleigrond Lemige grond Veengrond Zandgrond Verdraagd verharding Lichtminnend Bestand tegen strooizout Bestand tegen vorst (WH 1 t/m 6) 1ste grootte, boom hoger dan 12m Halfopen kroon Groen Geelgroen Late uitloop Gemiddelde groeisnelheid Alle soorten Niet giftig (gewoonlijk) Speelboom Toekomstboom
Platanus-occidentalis

Platanus occidentalis

Snelgroeiende boom die veel gelijkenis vertoont met P. x acerifolia maar op jonge leeftijd vorstgevoeliger is. Vormt een van de grootste bomen in zijn natuurlijk verspreidingsgebied in het midden en oosten van de Verenigde Staten. De bast schilfert in kleine lichtgrijze delen af. Oude stammen kleuren grijsbruin. Het brede blad heeft meestal 3 (soms 5) getande lobben. In de herfst kleurt het bruingeel. Afgevallen blad verteert slecht en blijft lang rond de boom liggen. De bolvormige bloeiwijze is alleenstaand en hangt net als de stekelige vrucht aan een lange steel. De vrucht blijft tot ver in de winter in de boom hangen. Verdraagt verharding goed maar oppervlakkige wortels kunnen verharding opdrukken. Verdraagt snoei, zelfs tot in het oude hout. Bij jonge aanplant is het van belang om een boompaal te plaatsen. Platanus occidentalis vormt een imposante boom waarvan de afbladderende schors een opvallende eigenschap is. Vooral in droge jaren laat hij veel schorsplaten los.
Specificaties
Hoogte:
20 - 25 (40) m
Kroon:
rond, halfopen kroon
Schors en takken:
lichtgrijs, afschilferend, later grijsbruin
Blad:
handlobbig, breder dan lang, groen, 10 - 22 cm
Bloemen:
bolvormige hoofdjes, geelgroen, mei
Vruchten:
bolvormig, stekelig, bruin, gewoonlijk alleen
Stekels/doorns
Geen
Giftigheid:
gewoonlijk niet giftig voor mensen, (grote) huisdieren en vee
Grondsoort:
voedzame, liefst vochtige bodem
Blad:
handlobbig, breder dan lang, groen, 10 - 22 cm
Verharding:
verdraagt verharding
Winterhardheid:
5b (-26,0 tot -23,4 °C)
Windbestendigheid:
matig tot goed
Overige bestendigheden:
bestand tegen vorst (WH 1 t/m 6), bestand tegen strooizout
Toepassing:
lanen en brede straten, parken, pleinen, begraafplaatsen, grote tuinen, boomsingel
Vorm:
hoogstam boom, meerstammige boom
Oorsprong:
oosten en midden van de USA
Veelgestelde vragen

Een boom weegt al snel enkele tientallen tot honderden kilo’s. Het bezorgen en lossen van (grote) bomen is specialistisch werk en daarom werken we met eigen chauffeurs en speciaal door ons geselecteerde transportbedrijven. Het is ook mogelijk om uw bestelling zelf af te halen op de kwekerij. U kunt dit aangeven tijdens het bestellen van uw bomen. Zodra de boom klaarstaat om afgehaald te worden, ontvangt u van ons bericht. De bomen worden gelost naast de vrachtwagen. Is de plantlocatie eenvoudig te bereiken dan is het in overleg met de chauffeur mogelijk om de bomen naast het plantgat te lossen. Dit wordt ter plekke beoordeeld door onze chauffeur.

In veel gevallen combineren wij de webshopbestellingen en plannen een logische rijroute. Zo kunnen we voorkomen dat de transportkosten onnodig hoog worden en sparen we het milieu.
Er is tijdens het bestellen van bomen de mogelijkheid om een voorkeur op te geven. We proberen daar rekening mee te houden. Wij communiceren altijd vooraf de exacte leverdatum. Mocht de voorgestelde datum of tijd niet uitkomen, neemt dan direct contact met onze logistieke afdeling op zodat we gezamenlijk naar een alternatief kunnen kijken. Bij de keuze voor directe levering, streven wij ernaar om bestellingen binnen 7 werkdagen te bezorgen.

Voor particulieren bestellingen via de webshop houden wij onderstaande bezorgkosten aan. Voor groenprofessionals staan de bezorgkosten apart vermeld op de offerte en kunnen afwijken van onderstaande tarieven.

Bezorging particulieren Nederland (exclusief Waddeneilanden):
Orderbedrag > 1000 euro: geen transportkosten
Orderbedrag < 1000 euro: 49,95 euro transportkosten
Orderbedrag < 300 euro: 99,95 euro transportkosten>

Bezorging particulier België:
Orderbedrag > 1000 euro: geen transportkosten
Orderbedrag < 1000 euro: berekening vindt plaats o.b.v uw regio:
Regio Antwerpen, Limburg, Vlaams-Brabant:
99,95 euro verzendkosten
Regio West- en Oost-Vlaanderen:
149,95 euro verzendkosten
Wallonië :
199,95 euro verzendkosten

Bomen zijn levende organismen. Wij kweken deze met veel zorg en aandacht en wij kunnen garanderen dat de bomen van goede kwaliteit zijn. Omdat wij echter niet kunnen controleren of de bomen op de juiste manier worden geplant en de juiste verzorging krijgen, kunnen wij helaas geen garantie geven op de aangroei van bomen. Eventueel is deze garantie, tegen een percentage van het totaalbedrag, wel bij te kopen. Neem voor meer informatie contact op met onze verkoopafdeling.

Een boom t/m maat 18-20 is met de hand te planten. Bij heesters ligt de grens op ongeveer maat 250-300. Een boom/heester, inclusief kluit weegt al snel meer dan 125 kg. Om een boom/heester op een juiste en zorgvuldige manier in het plantgat te krijgen, raden wij aan om bij bomen vanaf maat 20-25 of maat 300-350 (heesters) hulp van een groenprofessional in te schakelen. Zij beschikken over de juiste werktuigen om de boom zorgvuldig en goed in het plantgat te krijgen.