Pinaceae

Pinus sylvestris 'Norska'

Deze in Noorwegen gemaakte selectie wijkt af van de soort door de beduidend langzamere groei en dichtere, kegelvormige kroon. Ondanks de langzamere groei zal de boom een uiteindelijke hoogte van circa… Lees meer

Belangrijke eigenschappen
Hoogte: 12 m, langzaam groeiend
Kroon: breed kegelvormig, dichte kroon, grillig groeiend
Blad: stijve naalden, 2 bijeen, iets gedraaid, 4 - 6 cm, grijsgroen, groenblijvend
Bloemen: ? in bundels bij de jonge scheuten, licht citroengeel , geurende bloemen
Hoogstam conifeer Hoogstam boom Haagplant Meerstammige boom Solitaire conifeer Zure grond Kleigrond Lemige grond Voedselarme grond Veengrond Zandgrond Verdraagd geen verharding Lichtminnend Bestand tegen vorst (WH 1 t/m 6) Kan op droge grond Bestand tegen wind Breed Piramidiaal 2de grootte, boom tussen 6 en 12m Dichte kroon Groen Geel Langzaam groeiend Alle soorten Voedselboom voor vogels Niet giftig (gewoonlijk) Grillig groeiend Alle soorten Geurende bloemen Speelboom Toekomstboom
Pinus Sylvestris Noorwegen 5
Pinus Sylvestris Norska 1
Pinus Sylvetris Noorwegen 2
Pinus Sylvetris Noorwegen 1
Pinus-sylvestris-norska
Pinus Sylvestris Noorwegen 3
Pinus Sylvestris Noorwegen 2
Pinus Sylvestris Noorwegen 4
Pinus Sylvestris Noorwegen 6

Pinus sylvestris 'Norska'

Deze in Noorwegen gemaakte selectie wijkt af van de soort door de beduidend langzamere groei en dichtere, kegelvormige kroon. Ondanks de langzamere groei zal de boom een uiteindelijke hoogte van circa 12 m kunnen krijgen. De twijgen zijn opvallend oranjebruin. De oude bast is grijsbruin en laat in grove stroken los. De stevige, vrij korte naalden zijn iets gedraaid en 4 tot 6 cm lang. Ze staan in bundels van twee bijeen en zijn grijsgroen van kleur. De grijsbruine kegels hangen alleen of in kransen van 2 tot 5. Deze Pinus groeit zelfs onder extreme omstandigheden. De boom heeft een voorkeur voor goed doorlatende, lichtzure, vrij droge gronden. Bijzonder winterhard, goed bestand tegen (zee)wind en ongevoelig voor luchtvervuiling. Vanwege de compactere, kegelvormige kroonvorm is ‘Norska’ ook in tuinen toe te passen.
Specificaties
Hoogte:
12 m, langzaam groeiend
Kroon:
breed kegelvormig, dichte kroon, grillig groeiend
Schors en takken:
twijgen oranjebruin, bast grijsbruin, in grove stroken loslatend
Blad:
stijve naalden, 2 bijeen, iets gedraaid, 4 - 6 cm, grijsgroen, groenblijvend
Bloemen:
? in bundels bij de jonge scheuten, licht citroengeel , geurende bloemen
Vruchten:
hangend kegels, 1 - 5 bijeen, 3 - 7 cm lang, 2 - 3 cm breed
Stekels/doorns
Geen
Giftigheid:
gewoonlijk niet giftig voor mensen, (grote) huisdieren en vee
Grondsoort:
goed doorlatende, vrij droge gronden, lichtzuur
Blad:
stijve naalden, 2 bijeen, iets gedraaid, 4 - 6 cm, grijsgroen, groenblijvend
Bodemvochtigheid:
kan op droge grond
Verharding:
verdraagt geen verharding
Winterhardheid:
2 (-45,5 tot -40,1 °C)
Windbestendigheid:
goed, verdraagt ook zeewind
Overige bestendigheden:
bestand tegen vorst (WH 1 t/m 6), bestand tegen wind
Faunaboom:
bestand tegen vorst (WH 1 t/m 6), bestand tegen wind, voedselboom voor vogels
Toepassing:
parken, pleinen, boombakken, begraafplaatsen, daktuinen, kustgebieden, industriegebied, grote tuinen
Vorm:
hoogstam boom, meerstammige boom, hoogstam conifeer, solitaire conifeer, haagplant
Oorsprong:
Noorwegen
Synoniemen:
Pinus sylvestris 'Noorwegen', Pinus sylvestris 'Norske Typ'
Veelgestelde vragen

Een boom weegt al snel enkele tientallen tot honderden kilo’s. Het bezorgen en lossen van (grote) bomen is specialistisch werk en daarom werken we met eigen chauffeurs en speciaal door ons geselecteerde transportbedrijven. Het is ook mogelijk om uw bestelling zelf af te halen op de kwekerij. U kunt dit aangeven tijdens het bestellen van uw bomen. Zodra de boom klaarstaat om afgehaald te worden, ontvangt u van ons bericht. De bomen worden gelost naast de vrachtwagen. Is de plantlocatie eenvoudig te bereiken dan is het in overleg met de chauffeur mogelijk om de bomen naast het plantgat te lossen. Dit wordt ter plekke beoordeeld door onze chauffeur.

In veel gevallen combineren wij de webshopbestellingen en plannen een logische rijroute. Zo kunnen we voorkomen dat de transportkosten onnodig hoog worden en sparen we het milieu.
Er is tijdens het bestellen van bomen de mogelijkheid om een voorkeur op te geven. We proberen daar rekening mee te houden. Wij communiceren altijd vooraf de exacte leverdatum. Mocht de voorgestelde datum of tijd niet uitkomen, neemt dan direct contact met onze logistieke afdeling op zodat we gezamenlijk naar een alternatief kunnen kijken. Bij de keuze voor directe levering, streven wij ernaar om bestellingen binnen 7 werkdagen te bezorgen.

Voor particulieren bestellingen via de webshop houden wij onderstaande bezorgkosten aan. Voor groenprofessionals staan de bezorgkosten apart vermeld op de offerte en kunnen afwijken van onderstaande tarieven.

Bezorging particulieren Nederland (exclusief Waddeneilanden):
Orderbedrag > 1000 euro: geen transportkosten
Orderbedrag < 1000 euro: 49,95 euro transportkosten
Orderbedrag < 300 euro: 99,95 euro transportkosten>

Bezorging particulier België:
Orderbedrag > 1000 euro: geen transportkosten
Orderbedrag < 1000 euro: berekening vindt plaats o.b.v uw regio:
Regio Antwerpen, Limburg, Vlaams-Brabant:
99,95 euro verzendkosten
Regio West- en Oost-Vlaanderen:
149,95 euro verzendkosten
Wallonië :
199,95 euro verzendkosten

Bomen zijn levende organismen. Wij kweken deze met veel zorg en aandacht en wij kunnen garanderen dat de bomen van goede kwaliteit zijn. Omdat wij echter niet kunnen controleren of de bomen op de juiste manier worden geplant en de juiste verzorging krijgen, kunnen wij helaas geen garantie geven op de aangroei van bomen. Eventueel is deze garantie, tegen een percentage van het totaalbedrag, wel bij te kopen. Neem voor meer informatie contact op met onze verkoopafdeling.

Een boom t/m maat 18-20 is met de hand te planten. Bij heesters ligt de grens op ongeveer maat 250-300. Een boom/heester, inclusief kluit weegt al snel meer dan 125 kg. Om een boom/heester op een juiste en zorgvuldige manier in het plantgat te krijgen, raden wij aan om bij bomen vanaf maat 20-25 of maat 300-350 (heesters) hulp van een groenprofessional in te schakelen. Zij beschikken over de juiste werktuigen om de boom zorgvuldig en goed in het plantgat te krijgen.