Pinaceae

Picea omorika Servische spar

Boom met een slanke recht opgaande stam. De onderste takken buigen sterk door waarbij de uiteinden weer sterk omhoog groeien. Hierdoor ontstaat een sierlijke groeivorm. Vanwege deze sierlijke vorm en … Lees meer

Belangrijke eigenschappen
Hoogte: 15 - 25 (30) m, snelgroeiend
Kroon: smal piramidaal, halfopen kroon
Blad: naalden, donkergroen, glimmend, 0,5 - 2 cm, onderzijde zilvergrijs, groenblijvend
Bloemen: onopvallend, ? opstaand, lang eivormig, purperrood, ? helder purperrood, mei
Hoogstam boom Solitaire conifeer Zure grond Kleigrond Lemige grond Veengrond Zandgrond Verdraagd geen verharding Bestand tegen vorst (WH 1 t/m 6) Schaduwdragend Smal Piramidiaal 1ste grootte, boom hoger dan 12m Halfopen kroon Groen Grijsgroen Oranje/rood Snelgroeiend Voedselboom voor vogels Niet giftig (gewoonlijk) Alle soorten
Picea-omorika
Picea Omorika 4
Picea Omorika 2
Picea Omorika 1
Picea Omorika 3
Picea Omorika 1-1

Picea omorika

Boom met een slanke recht opgaande stam. De onderste takken buigen sterk door waarbij de uiteinden weer sterk omhoog groeien. Hierdoor ontstaat een sierlijke groeivorm. Vanwege deze sierlijke vorm en vanwege het feit dat de boom tot slechts circa 4 m breed wordt, is het inmiddels een van de populairste Picea geworden. De bast is dun en donkerbruin en schilfert in plaatjes af, de takken zijn bruin. Aan de onderzijde hebben de platte stompe naalden 2 witte strepen die vanwege het doorbuigen van de takken goed zichtbaar zijn. De naalden op de twijgen zijn naar voren gericht. De helder purperrode mannelijke bloeiwijzen zijn bijzonder talrijk. Na de bloei volgen talrijke hangende kegels die eerst nog violetpurper zijn maar later glanzend bruin worden. Vanwege de oppervlakkige wortelgroei is Picea omorika windgevoelig.
Specificaties
Hoogte:
15 - 25 (30) m, snelgroeiend
Kroon:
smal piramidaal, halfopen kroon
Schors en takken:
donkerbruine, afschilferende bast, bruine, dichtbehaarde twijgen
Blad:
naalden, donkergroen, glimmend, 0,5 - 2 cm, onderzijde zilvergrijs, groenblijvend
Bloemen:
onopvallend, ? opstaand, lang eivormig, purperrood, ? helder purperrood, mei
Vruchten:
hangende kegels, 3 - 6 cm lang, circa 1 - 2 cm dik
Stekels/doorns
Geen
Giftigheid:
gewoonlijk niet giftig voor mensen, (grote) huisdieren en vee
Grondsoort:
alle, vochthoudend en goed doorlatend
Blad:
naalden, donkergroen, glimmend, 0,5 - 2 cm, onderzijde zilvergrijs, groenblijvend
Verharding:
verdraagt geen verharding
Winterhardheid:
5a (-28,8 tot -26,1 °C)
Windbestendigheid:
matig
Overige bestendigheden:
bestand tegen vorst (WH 1 t/m 6)
Faunaboom:
bestand tegen vorst (WH 1 t/m 6), voedselboom voor vogels
Toepassing:
parken, begraafplaatsen, industriegebied, grote tuinen, boomsingel
Vorm:
hoogstam boom, solitaire conifeer
Oorsprong:
westelijk Balkangebergte
Veelgestelde vragen

Een boom weegt al snel enkele tientallen tot honderden kilo’s. Het bezorgen en lossen van (grote) bomen is specialistisch werk en daarom werken we met eigen chauffeurs en speciaal door ons geselecteerde transportbedrijven. Het is ook mogelijk om uw bestelling zelf af te halen op de kwekerij. U kunt dit aangeven tijdens het bestellen van uw bomen. Zodra de boom klaarstaat om afgehaald te worden, ontvangt u van ons bericht. De bomen worden gelost naast de vrachtwagen. Is de plantlocatie eenvoudig te bereiken dan is het in overleg met de chauffeur mogelijk om de bomen naast het plantgat te lossen. Dit wordt ter plekke beoordeeld door onze chauffeur.

In veel gevallen combineren wij de webshopbestellingen en plannen een logische rijroute. Zo kunnen we voorkomen dat de transportkosten onnodig hoog worden en sparen we het milieu.
Er is tijdens het bestellen van bomen de mogelijkheid om een voorkeur op te geven. We proberen daar rekening mee te houden. Wij communiceren altijd vooraf de exacte leverdatum. Mocht de voorgestelde datum of tijd niet uitkomen, neemt dan direct contact met onze logistieke afdeling op zodat we gezamenlijk naar een alternatief kunnen kijken. Bij de keuze voor directe levering, streven wij ernaar om bestellingen binnen 7 werkdagen te bezorgen.

Voor particulieren bestellingen via de webshop houden wij onderstaande bezorgkosten aan. Voor groenprofessionals staan de bezorgkosten apart vermeld op de offerte en kunnen afwijken van onderstaande tarieven.

Bezorging particulieren Nederland (exclusief Waddeneilanden):
Orderbedrag > 1000 euro: geen transportkosten
Orderbedrag < 1000 euro: 49,95 euro transportkosten
Orderbedrag < 300 euro: 99,95 euro transportkosten>

Bezorging particulier België:
Orderbedrag > 1000 euro: geen transportkosten
Orderbedrag < 1000 euro: berekening vindt plaats o.b.v uw regio:
Regio Antwerpen, Limburg, Vlaams-Brabant:
99,95 euro verzendkosten
Regio West- en Oost-Vlaanderen:
149,95 euro verzendkosten
Wallonië :
199,95 euro verzendkosten

Bomen zijn levende organismen. Wij kweken deze met veel zorg en aandacht en wij kunnen garanderen dat de bomen van goede kwaliteit zijn. Omdat wij echter niet kunnen controleren of de bomen op de juiste manier worden geplant en de juiste verzorging krijgen, kunnen wij helaas geen garantie geven op de aangroei van bomen. Eventueel is deze garantie, tegen een percentage van het totaalbedrag, wel bij te kopen. Neem voor meer informatie contact op met onze verkoopafdeling.

Een boom t/m maat 18-20 is met de hand te planten. Bij heesters ligt de grens op ongeveer maat 250-300. Een boom/heester, inclusief kluit weegt al snel meer dan 125 kg. Om een boom/heester op een juiste en zorgvuldige manier in het plantgat te krijgen, raden wij aan om bij bomen vanaf maat 20-25 of maat 300-350 (heesters) hulp van een groenprofessional in te schakelen. Zij beschikken over de juiste werktuigen om de boom zorgvuldig en goed in het plantgat te krijgen.