Hamamelidaceae

Parrotia persica 'Vanessa'

Deze cultivar is uit zaailingen van de soort geselecteerd en onderscheidt zich door de rechte stam en ovale kroon. Hierdoor is 'Vanessa' beter geschikt voor lanen en groenstroken. De lichtgrijze stam … Lees meer

Belangrijke eigenschappen
Hoogte: 7 - 10 (12) m
Kroon: ovale kroon, halfopen kroon
Blad: ovaal tot omgekeerd eirond, groen, 7 - 10 cm
Bloemen: kleine bloemhoofdjes, rood, februari/maart
Herfstkleur: geel, rood, purper
Hoogstam boom Beveerde boom Meerstammige boom Zure grond Lemige grond Voedselarme grond Veengrond Zandgrond Verdraagd geen verharding Bestand tegen vorst (WH 1 t/m 6) Kan op droge grond Bestand tegen wind Ovaal 2de grootte, boom tussen 6 en 12m Halfopen kroon Groen Oranje/rood Gemiddelde groeisnelheid Alle soorten Alle herfstkleuren Niet giftig (gewoonlijk)
Parrotia Persica Vanessa 3
Parrotia-persica-vanessa
Parrotia Persica Vanessa 1

Parrotia persica 'Vanessa'

Deze cultivar is uit zaailingen van de soort geselecteerd en onderscheidt zich door de rechte stam en ovale kroon. Hierdoor is 'Vanessa' beter geschikt voor lanen en groenstroken. De lichtgrijze stam heeft paarsbruine vlekken en afbladderende schorsplaten. Vooral bij oudere bomen is dit bijzonder decoratief. Jonge twijgen zijn voorzien van opvallende lenticellen. Het glanzende blad loopt donker uit en is veelal scheef van vorm en de bovenste helft van de bladrand is onregelmatig gegolfd. Belangrijkste sierwaarde is de herfstverkleuring in rood, geel en purpertinten. Het zijn vooral oudere exemplaren die bloeien. De bloemen zijn circa 2 cm groot en vallen op door de felrode helmknoppen. In volle bloei is de nog kale struik een bijzondere verschijning. Na de bloei volgen circa 1 cm grote gehoornde bruine vruchten. Oppervlakkig en fijn wortelgestel.
Specificaties
Hoogte:
7 - 10 (12) m
Kroon:
ovale kroon, halfopen kroon
Schors en takken:
lichtgrijs, met paarsbruine vlekken, takken olijfbruin
Blad:
ovaal tot omgekeerd eirond, groen, 7 - 10 cm
Herfstkleur:
geel, rood, purper
Bloemen:
kleine bloemhoofdjes, rood, februari/maart
Vruchten:
gehoornde doosvrucht, circa 1 cm
Stekels/doorns
Geen
Giftigheid:
gewoonlijk niet giftig voor mensen, (grote) huisdieren en vee
Grondsoort:
goed vochthoudend
Blad:
ovaal tot omgekeerd eirond, groen, 7 - 10 cm
Bodemvochtigheid:
kan op droge grond
Verharding:
verdraagt geen verharding
Winterhardheid:
5a (-28,8 tot -26,1 °C)
Windbestendigheid:
goed
Overige bestendigheden:
bestand tegen vorst (WH 1 t/m 6), bestand tegen wind
Toepassing:
parken, boombakken, begraafplaatsen, daktuinen, grote tuinen
Vorm:
hoogstam boom, beveerde boom, meerstammige boom
Oorsprong:
van der Bom, Oudenbosch, Nederland, 1975
Veelgestelde vragen

Een boom weegt al snel enkele tientallen tot honderden kilo’s. Het bezorgen en lossen van (grote) bomen is specialistisch werk en daarom werken we met eigen chauffeurs en speciaal door ons geselecteerde transportbedrijven. Het is ook mogelijk om uw bestelling zelf af te halen op de kwekerij. U kunt dit aangeven tijdens het bestellen van uw bomen. Zodra de boom klaarstaat om afgehaald te worden, ontvangt u van ons bericht. De bomen worden gelost naast de vrachtwagen. Is de plantlocatie eenvoudig te bereiken dan is het in overleg met de chauffeur mogelijk om de bomen naast het plantgat te lossen. Dit wordt ter plekke beoordeeld door onze chauffeur.

In veel gevallen combineren wij de webshopbestellingen en plannen een logische rijroute. Zo kunnen we voorkomen dat de transportkosten onnodig hoog worden en sparen we het milieu.
Er is tijdens het bestellen van bomen de mogelijkheid om een voorkeur op te geven. We proberen daar rekening mee te houden. Wij communiceren altijd vooraf de exacte leverdatum. Mocht de voorgestelde datum of tijd niet uitkomen, neemt dan direct contact met onze logistieke afdeling op zodat we gezamenlijk naar een alternatief kunnen kijken. Bij de keuze voor directe levering, streven wij ernaar om bestellingen binnen 7 werkdagen te bezorgen.

Voor particulieren bestellingen via de webshop houden wij onderstaande bezorgkosten aan. Voor groenprofessionals staan de bezorgkosten apart vermeld op de offerte en kunnen afwijken van onderstaande tarieven.

Bezorging particulieren Nederland (exclusief Waddeneilanden):
Orderbedrag > 1000 euro: geen transportkosten
Orderbedrag < 1000 euro: 49,95 euro transportkosten
Orderbedrag < 300 euro: 99,95 euro transportkosten>

Bezorging particulier België:
Orderbedrag > 1000 euro: geen transportkosten
Orderbedrag < 1000 euro: berekening vindt plaats o.b.v uw regio:
Regio Antwerpen, Limburg, Vlaams-Brabant:
99,95 euro verzendkosten
Regio West- en Oost-Vlaanderen:
149,95 euro verzendkosten
Wallonië :
199,95 euro verzendkosten

Bomen zijn levende organismen. Wij kweken deze met veel zorg en aandacht en wij kunnen garanderen dat de bomen van goede kwaliteit zijn. Omdat wij echter niet kunnen controleren of de bomen op de juiste manier worden geplant en de juiste verzorging krijgen, kunnen wij helaas geen garantie geven op de aangroei van bomen. Eventueel is deze garantie, tegen een percentage van het totaalbedrag, wel bij te kopen. Neem voor meer informatie contact op met onze verkoopafdeling.

Een boom t/m maat 18-20 is met de hand te planten. Bij heesters ligt de grens op ongeveer maat 250-300. Een boom/heester, inclusief kluit weegt al snel meer dan 125 kg. Om een boom/heester op een juiste en zorgvuldige manier in het plantgat te krijgen, raden wij aan om bij bomen vanaf maat 20-25 of maat 300-350 (heesters) hulp van een groenprofessional in te schakelen. Zij beschikken over de juiste werktuigen om de boom zorgvuldig en goed in het plantgat te krijgen.