Moraceae

Morus alba Witte moerbei

De witte moerbei is al sinds de oudheid in Aziatische en Zuid-Europese landen in cultuur. De boom heeft vroeger een belangrijke rol in de zijderupsenteelt gespeeld. Het is een middelgrote boom die een… Lees meer

Belangrijke eigenschappen
Hoogte: 8 - 10 (15) m
Kroon: breed eivormig tot rond, halfopen kroon
Blad: breed eirond tot hartvormig, heldergroen, 8 - 20 cm
Bloemen: onopvallend in hangende katjes, groen, mei/juni
Hoogstam boom Meerstammige boom Kleigrond Lemige grond Voedselarme grond Veengrond Zandgrond Verdraagd geen verharding Lichtminnend Bestand tegen vorst (WH 1 t/m 6) Kan op droge grond 1ste grootte, boom hoger dan 12m Halfopen kroon Groen Wit Gemiddelde groeisnelheid Voedselboom voor vogels Niet giftig (gewoonlijk) Alle soorten Eetbare vruchten
Morus-alba
Morus Alba-dsc
Morus Alba 6
Morus Alba 5
Morus Alba 1-1
Morus Alba 4
Morus Alba 1
Morus Alba 3

Morus alba

De witte moerbei is al sinds de oudheid in Aziatische en Zuid-Europese landen in cultuur. De boom heeft vroeger een belangrijke rol in de zijderupsenteelt gespeeld. Het is een middelgrote boom die een enkele keer als forse heester wordt aangetroffen. De kroon is open en heeft een warrige vertakking. Uiteindelijk kan een breedte van meer dan 5 m worden bereikt. Het onregelmatig gevormde blad is vaak diep ingesneden en kan soms tot 20 cm lengte uitgroeien. Het is glanzend lichtgroen en voelt ruw aan. De éénhuizige boom heeft onopvallende mannelijke en vrouwelijke bloemen. De kleine vruchten lijken wat op frambozen en zijn eetbaar. Ze zijn flauw tot licht zoet van smaak. Voor een zonnige, warme en beschutte standplaats. Jonge aanplant is vorstgevoelig. Is kalkminnend en groeit op arme bodem.
Specificaties
Hoogte:
8 - 10 (15) m
Kroon:
breed eivormig tot rond, halfopen kroon
Schors en takken:
lichtgrijs, schors regelmatig gegroefd
Blad:
breed eirond tot hartvormig, heldergroen, 8 - 20 cm
Bloemen:
onopvallend in hangende katjes, groen, mei/juni
Vruchten:
roomwit, soms roodachtig tot donkerrood, 1 - 2,5 cm , eetbare vruchten
Stekels/doorns
Geen
Giftigheid:
gewoonlijk niet giftig voor mensen, (grote) huisdieren en vee
Grondsoort:
licht en goed gedraineerd, liefst kalkhoudend
Blad:
breed eirond tot hartvormig, heldergroen, 8 - 20 cm
Bodemvochtigheid:
kan op droge grond
Verharding:
verdraagt geen verharding
Winterhardheid:
5a (-28,8 tot -26,1 °C)
Windbestendigheid:
matig
Overige bestendigheden:
bestand tegen vorst (WH 1 t/m 6)
Faunaboom:
bestand tegen vorst (WH 1 t/m 6), voedselboom voor vogels
Toepassing:
parken, pleinen, grote tuinen
Vorm:
hoogstam boom, meerstammige boom
Oorsprong:
China, Taiwan, Korea, Himalaya
Synoniemen:
Morus bombycis
Toepassingen en inspiratie
Knotbomen
Veelgestelde vragen

Een boom weegt al snel enkele tientallen tot honderden kilo’s. Het bezorgen en lossen van (grote) bomen is specialistisch werk en daarom werken we met eigen chauffeurs en speciaal door ons geselecteerde transportbedrijven. Het is ook mogelijk om uw bestelling zelf af te halen op de kwekerij. U kunt dit aangeven tijdens het bestellen van uw bomen. Zodra de boom klaarstaat om afgehaald te worden, ontvangt u van ons bericht. De bomen worden gelost naast de vrachtwagen. Is de plantlocatie eenvoudig te bereiken dan is het in overleg met de chauffeur mogelijk om de bomen naast het plantgat te lossen. Dit wordt ter plekke beoordeeld door onze chauffeur.

In veel gevallen combineren wij de webshopbestellingen en plannen een logische rijroute. Zo kunnen we voorkomen dat de transportkosten onnodig hoog worden en sparen we het milieu.
Er is tijdens het bestellen van bomen de mogelijkheid om een voorkeur op te geven. We proberen daar rekening mee te houden. Wij communiceren altijd vooraf de exacte leverdatum. Mocht de voorgestelde datum of tijd niet uitkomen, neemt dan direct contact met onze logistieke afdeling op zodat we gezamenlijk naar een alternatief kunnen kijken. Bij de keuze voor directe levering, streven wij ernaar om bestellingen binnen 7 werkdagen te bezorgen.

Voor particulieren bestellingen via de webshop houden wij onderstaande bezorgkosten aan. Voor groenprofessionals staan de bezorgkosten apart vermeld op de offerte en kunnen afwijken van onderstaande tarieven.

Bezorging particulieren Nederland (exclusief Waddeneilanden):
Orderbedrag > 1000 euro: geen transportkosten
Orderbedrag < 1000 euro: 49,95 euro transportkosten
Orderbedrag < 300 euro: 99,95 euro transportkosten>

Bezorging particulier België:
Orderbedrag > 1000 euro: geen transportkosten
Orderbedrag < 1000 euro: berekening vindt plaats o.b.v uw regio:
Regio Antwerpen, Limburg, Vlaams-Brabant:
99,95 euro verzendkosten
Regio West- en Oost-Vlaanderen:
149,95 euro verzendkosten
Wallonië :
199,95 euro verzendkosten

Bomen zijn levende organismen. Wij kweken deze met veel zorg en aandacht en wij kunnen garanderen dat de bomen van goede kwaliteit zijn. Omdat wij echter niet kunnen controleren of de bomen op de juiste manier worden geplant en de juiste verzorging krijgen, kunnen wij helaas geen garantie geven op de aangroei van bomen. Eventueel is deze garantie, tegen een percentage van het totaalbedrag, wel bij te kopen. Neem voor meer informatie contact op met onze verkoopafdeling.

Een boom t/m maat 18-20 is met de hand te planten. Bij heesters ligt de grens op ongeveer maat 250-300. Een boom/heester, inclusief kluit weegt al snel meer dan 125 kg. Om een boom/heester op een juiste en zorgvuldige manier in het plantgat te krijgen, raden wij aan om bij bomen vanaf maat 20-25 of maat 300-350 (heesters) hulp van een groenprofessional in te schakelen. Zij beschikken over de juiste werktuigen om de boom zorgvuldig en goed in het plantgat te krijgen.