Rosaceae

Mespilus germanica 'Westerveld'

Langzaam groeiende kleine boom met zware hoofdtakken en een grillige, afgeplat bolvormige kroon tot circa 6 m hoog. De jonge twijgen zijn grijs en wollig behaard terwijl de oudere bast lichtgrijs en g… Lees meer

Belangrijke eigenschappen
Hoogte: 4 - 6 (8) m, langzaam groeiend
Kroon: afgeplat bolvormig, grillig, dichte kroon, grillig groeiend
Blad: langwerpig tot omgekeerd eirond, donkergroen, 6 - 14 cm
Bloemen: eindstandig, schotelvormig, wit, Ø 3,5 - 5 cm, mei/juni
Herfstkleur: geel, rood
Hoogstam boom Meerstammige boom Kalkrijke grond Kleigrond Lemige grond Zandgrond Verdraagd geen verharding Bestand tegen vorst (WH 1 t/m 6) Bestand tegen wind Afgeplat bolvormig Rond/bolvormig 3de grootte, boom tot 6 meter Dichte kroon Groen Wit Mei Langzaam groeiend Opvallende bloei Alle herfstkleuren Drachtboom voor bijen Voedselboom voor vogels Niet giftig (gewoonlijk) Grillig groeiend Alle soorten Eetbare vruchten Speelboom
Mespilus Germanica Westerveld 1
Mespilus-germanica-westerveld
Mespilus Germanica Westerveld 2
Mespilus Germanica Westerveld 6
Mespilus Germanica Westerveld 5
Mespilus Germanica Westerveld-1
Mespilus Germanica Westerveld 4

Mespilus germanica 'Westerveld'

Langzaam groeiende kleine boom met zware hoofdtakken en een grillige, afgeplat bolvormige kroon tot circa 6 m hoog. De jonge twijgen zijn grijs en wollig behaard terwijl de oudere bast lichtgrijs en glad is. Het langwerpige tot omgekeerd eironde blad is zeer fijn gezaagd en, vooral op jonge leeftijd, zacht behaard. In de herfst kleurt het roodbruin tot diep goudgeel. De bruine, harde vruchten zijn voorzien van opvallend grote kelkslippen en zijn pas eetbaar wanneer ze gaan rotten . Vaak is dit na de eerste nachtvorsten. De vruchten van ‘Westerveld’ zijn iets groter dan bij de soort en dit ras draagt gegarandeerd ieder jaar zeer veel vruchten. Het werd door Boomkwekerij Westerveld rond 1975 in de keuring van de Nederlandse Algemene Kwaliteitsdienst Tuinbouw (NAKB) opgenomen en benaamd. Diepwortelend. Verdraagt kalkrijke grond, is goed winterhard en bijzonder hittebestendig.
Specificaties
Hoogte:
4 - 6 (8) m, langzaam groeiend
Kroon:
afgeplat bolvormig, grillig, dichte kroon, grillig groeiend
Schors en takken:
lichtgrijs, jonge twijgen donker bruingrijs, wollig behaard
Blad:
langwerpig tot omgekeerd eirond, donkergroen, 6 - 14 cm
Herfstkleur:
geel, rood
Bloemen:
eindstandig, schotelvormig, wit, Ø 3,5 - 5 cm, mei/juni
Vruchten:
bruin, Ø 4,5 - 5,5 cm, eetbare vruchten
Stekels/doorns
Geen
Giftigheid:
gewoonlijk niet giftig voor mensen, (grote) huisdieren en vee
Grondsoort:
vruchtbaar en vochthoudend
Blad:
langwerpig tot omgekeerd eirond, donkergroen, 6 - 14 cm
Verharding:
verdraagt geen verharding
Winterhardheid:
5b (-26,0 tot -23,4 °C)
Windbestendigheid:
goed
Overige bestendigheden:
bestand tegen vorst (WH 1 t/m 6), bestand tegen wind
Faunaboom:
bestand tegen vorst (WH 1 t/m 6), bestand tegen wind, voedselboom voor vogels
Toepassing:
parken, boombakken, daktuinen, grote tuinen, kleine tuinen, patiotuinen
Vorm:
hoogstam boom, meerstammige boom
Oorsprong:
H. van Eldik, Boomkwekerij Westerveld, Opheusden, Nederland, circa 1975
Veelgestelde vragen

Een boom weegt al snel enkele tientallen tot honderden kilo’s. Het bezorgen en lossen van (grote) bomen is specialistisch werk en daarom werken we met eigen chauffeurs en speciaal door ons geselecteerde transportbedrijven. Het is ook mogelijk om uw bestelling zelf af te halen op de kwekerij. U kunt dit aangeven tijdens het bestellen van uw bomen. Zodra de boom klaarstaat om afgehaald te worden, ontvangt u van ons bericht. De bomen worden gelost naast de vrachtwagen. Is de plantlocatie eenvoudig te bereiken dan is het in overleg met de chauffeur mogelijk om de bomen naast het plantgat te lossen. Dit wordt ter plekke beoordeeld door onze chauffeur.

In veel gevallen combineren wij de webshopbestellingen en plannen een logische rijroute. Zo kunnen we voorkomen dat de transportkosten onnodig hoog worden en sparen we het milieu.
Er is tijdens het bestellen van bomen de mogelijkheid om een voorkeur op te geven. We proberen daar rekening mee te houden. Wij communiceren altijd vooraf de exacte leverdatum. Mocht de voorgestelde datum of tijd niet uitkomen, neemt dan direct contact met onze logistieke afdeling op zodat we gezamenlijk naar een alternatief kunnen kijken. Bij de keuze voor directe levering, streven wij ernaar om bestellingen binnen 7 werkdagen te bezorgen.

Voor particulieren bestellingen via de webshop houden wij onderstaande bezorgkosten aan. Voor groenprofessionals staan de bezorgkosten apart vermeld op de offerte en kunnen afwijken van onderstaande tarieven.

Bezorging particulieren Nederland (exclusief Waddeneilanden):
Orderbedrag > 1000 euro: geen transportkosten
Orderbedrag < 1000 euro: 49,95 euro transportkosten
Orderbedrag < 300 euro: 99,95 euro transportkosten>

Bezorging particulier België:
Orderbedrag > 1000 euro: geen transportkosten
Orderbedrag < 1000 euro: berekening vindt plaats o.b.v uw regio:
Regio Antwerpen, Limburg, Vlaams-Brabant:
99,95 euro verzendkosten
Regio West- en Oost-Vlaanderen:
149,95 euro verzendkosten
Wallonië :
199,95 euro verzendkosten

Bomen zijn levende organismen. Wij kweken deze met veel zorg en aandacht en wij kunnen garanderen dat de bomen van goede kwaliteit zijn. Omdat wij echter niet kunnen controleren of de bomen op de juiste manier worden geplant en de juiste verzorging krijgen, kunnen wij helaas geen garantie geven op de aangroei van bomen. Eventueel is deze garantie, tegen een percentage van het totaalbedrag, wel bij te kopen. Neem voor meer informatie contact op met onze verkoopafdeling.

Een boom t/m maat 18-20 is met de hand te planten. Bij heesters ligt de grens op ongeveer maat 250-300. Een boom/heester, inclusief kluit weegt al snel meer dan 125 kg. Om een boom/heester op een juiste en zorgvuldige manier in het plantgat te krijgen, raden wij aan om bij bomen vanaf maat 20-25 of maat 300-350 (heesters) hulp van een groenprofessional in te schakelen. Zij beschikken over de juiste werktuigen om de boom zorgvuldig en goed in het plantgat te krijgen.