Hamamelidaceae

Liquidambar formosana var. monticola

Een natuurlijke variëteit van L. formosana. Geniet in ons klimaat de voorkeur voor aanplant boven de soort, omdat zij beter tegen vorst bestand is. De boom is sterk vertakt en groeit met een stevige r… Lees meer

Belangrijke eigenschappen
Hoogte: 20 - 25 (40) m
Kroon: breed waaiervormig, dichte kroon
Blad: handvormig gelobd, 3-lobbig, donkergroen, 8 - 15 cm lang
Bloemen: geelgroen, onopvallend, eind april
Herfstkleur: rood
Hoogstam boom Kleigrond Lemige grond Veengrond Zandgrond Verdraagd verharding Kan op natte grond Breed vaasvormig 1ste grootte, boom hoger dan 12m Dichte kroon Groen Geelgroen Gemiddelde groeisnelheid Alle herfstkleuren Niet giftig (gewoonlijk) Alle soorten
Liquidambar-formosana-var-monticola

Liquidambar formosana var. monticola

Een natuurlijke variëteit van L. formosana. Geniet in ons klimaat de voorkeur voor aanplant boven de soort, omdat zij beter tegen vorst bestand is. De boom is sterk vertakt en groeit met een stevige recht opgaande stam die grijs en glad is. Jonge twijgen kleuren van olijfgroen naar bruingrijs. Kurklijsten ontbreken bij deze Liquidambar. Het blad is 8 - 15 cm lang en 10 - 17 cm breed. Het is altijd 3-lobbig, dit in tegenstelling tot de soort waarbij ook 5-lobbige bladeren verschijnen. Het onbehaarde blad is matglanzend en kleurt in de herfst bijzonder mooi naar scharlakenrood. Na de onopvallende bloei verschijnen circa 2,5 cm grote stekelige doosvruchten aan lange dunne stelen. Ze blijven tot ver in de winter in de boom hangen. Voor een beschutte standplaats.
Specificaties
Hoogte:
20 - 25 (40) m
Kroon:
breed waaiervormig, dichte kroon
Schors en takken:
grijze, gladde stam (geen kurklijsten)
Blad:
handvormig gelobd, 3-lobbig, donkergroen, 8 - 15 cm lang
Herfstkleur:
rood
Bloemen:
geelgroen, onopvallend, eind april
Vruchten:
stekelige, bruine doosvrucht aan lange steel, Ø 2,5 cm
Stekels/doorns
Geen
Giftigheid:
gewoonlijk niet giftig voor mensen, (grote) huisdieren en vee
Grondsoort:
voedzame, vochthoudende bodem
Blad:
handvormig gelobd, 3-lobbig, donkergroen, 8 - 15 cm lang
Bodemvochtigheid:
kan op natte grond
Verharding:
verdraagt verharding
Winterhardheid:
7a (-17,7 tot -15,0 °C)
Windbestendigheid:
matig
Toepassing:
parken, pleinen, begraafplaatsen, grote tuinen
Vorm:
hoogstam boom
Oorsprong:
zuidwest China (Hupeh, Szechuan)
Veelgestelde vragen

Een boom weegt al snel enkele tientallen tot honderden kilo’s. Het bezorgen en lossen van (grote) bomen is specialistisch werk en daarom werken we met eigen chauffeurs en speciaal door ons geselecteerde transportbedrijven. Het is ook mogelijk om uw bestelling zelf af te halen op de kwekerij. U kunt dit aangeven tijdens het bestellen van uw bomen. Zodra de boom klaarstaat om afgehaald te worden, ontvangt u van ons bericht. De bomen worden gelost naast de vrachtwagen. Is de plantlocatie eenvoudig te bereiken dan is het in overleg met de chauffeur mogelijk om de bomen naast het plantgat te lossen. Dit wordt ter plekke beoordeeld door onze chauffeur.

In veel gevallen combineren wij de webshopbestellingen en plannen een logische rijroute. Zo kunnen we voorkomen dat de transportkosten onnodig hoog worden en sparen we het milieu.
Er is tijdens het bestellen van bomen de mogelijkheid om een voorkeur op te geven. We proberen daar rekening mee te houden. Wij communiceren altijd vooraf de exacte leverdatum. Mocht de voorgestelde datum of tijd niet uitkomen, neemt dan direct contact met onze logistieke afdeling op zodat we gezamenlijk naar een alternatief kunnen kijken. Bij de keuze voor directe levering, streven wij ernaar om bestellingen binnen 7 werkdagen te bezorgen.

Voor particulieren bestellingen via de webshop houden wij onderstaande bezorgkosten aan. Voor groenprofessionals staan de bezorgkosten apart vermeld op de offerte en kunnen afwijken van onderstaande tarieven.

Bezorging particulieren Nederland (exclusief Waddeneilanden):
Orderbedrag > 1000 euro: geen transportkosten
Orderbedrag < 1000 euro: 49,95 euro transportkosten
Orderbedrag < 300 euro: 99,95 euro transportkosten>

Bezorging particulier België:
Orderbedrag > 1000 euro: geen transportkosten
Orderbedrag < 1000 euro: berekening vindt plaats o.b.v uw regio:
Regio Antwerpen, Limburg, Vlaams-Brabant:
99,95 euro verzendkosten
Regio West- en Oost-Vlaanderen:
149,95 euro verzendkosten
Wallonië :
199,95 euro verzendkosten

Bomen zijn levende organismen. Wij kweken deze met veel zorg en aandacht en wij kunnen garanderen dat de bomen van goede kwaliteit zijn. Omdat wij echter niet kunnen controleren of de bomen op de juiste manier worden geplant en de juiste verzorging krijgen, kunnen wij helaas geen garantie geven op de aangroei van bomen. Eventueel is deze garantie, tegen een percentage van het totaalbedrag, wel bij te kopen. Neem voor meer informatie contact op met onze verkoopafdeling.

Een boom t/m maat 18-20 is met de hand te planten. Bij heesters ligt de grens op ongeveer maat 250-300. Een boom/heester, inclusief kluit weegt al snel meer dan 125 kg. Om een boom/heester op een juiste en zorgvuldige manier in het plantgat te krijgen, raden wij aan om bij bomen vanaf maat 20-25 of maat 300-350 (heesters) hulp van een groenprofessional in te schakelen. Zij beschikken over de juiste werktuigen om de boom zorgvuldig en goed in het plantgat te krijgen.