Fabaceae

Laburnum ×watereri 'Vossii'

Door een kruising van L. alpinum met L. anagyroides is Laburnum x watereri ontstaan. Hiervan is de cultivar 'Vossii' uitgegroeid tot de meest bekende Goudenregen. Vanaf een stamhoogte van circa 1,5 m … Lees meer

Belangrijke eigenschappen
Hoogte: 5 - 7 m
Kroon: vaasvormig, halfopen kroon, grillig groeiend
Blad: 3-tallig, deelblaadjes eirond tot ovaal, donkergroen, 10 - 16 cm
Bloemen: opvallend rijk in tot 50 cm lange trossen, goudgeel, mei/juni , geurende bloemen
Hoogstam boom Meerstammige boom Kalkrijke grond Kleigrond Lemige grond Zandgrond Verdraagd geen verharding Bestand tegen strooizout Bestand tegen vorst (WH 1 t/m 6) Vaasvormig 3de grootte, boom tot 6 meter Halfopen kroon Groen Geel Mei Gemiddelde groeisnelheid Opvallende bloei Drachtboom voor bijen Waardboom voor vlinders Giftige onderdelen Grillig groeiend Geurende bloemen
Laburnum-watereri-vossii
Laburnum Watereri Vossii-2
Laburnum Watereri Vossii

Laburnum ×watereri 'Vossii'

Door een kruising van L. alpinum met L. anagyroides is Laburnum x watereri ontstaan. Hiervan is de cultivar 'Vossii' uitgegroeid tot de meest bekende Goudenregen. Vanaf een stamhoogte van circa 1,5 m splitst de hoofdstam zich vaak in enkele stevige gesteltakken. Deze groeien spreidend uit zodat een brede, vaasvormige kroon ontstaat. Kroonbreedte tot circa 4 m. Jonge twijgen zijn opvallend groen. Takken en stam kleuren bruingroen. Het blad is drietallig en elk deelblaadje is 2,5 - 7 cm lang. Hij bloeit het meest uitbundig van alle soorten en cultivars in hangende trossen tot soms 50 cm lengte. De bloemen zijn diep goudgeel en licht geurend. 'Vossii' vormt minder peulen en minder zaad dan andere soorten, deze zijn giftig. De hybride Laburnum x watereri komt ook in het wild voor. In volle bloei is Laburnum x watereri 'Vossii' een van de opvallendste voorjaarsbomen. De boom is ook geschikt als leiboom of voor het maken van bogen.
Specificaties
Hoogte:
5 - 7 m
Kroon:
vaasvormig, halfopen kroon, grillig groeiend
Schors en takken:
stam glad en bruingroen, jonge twijgen groen
Blad:
3-tallig, deelblaadjes eirond tot ovaal, donkergroen, 10 - 16 cm
Bloemen:
opvallend rijk in tot 50 cm lange trossen, goudgeel, mei/juni , geurende bloemen
Vruchten:
peulen met weinig zwarte zaden
Stekels/doorns
Geen
Giftigheid:
heeft giftige onderdelen
Grondsoort:
stevige, open en voedzame bodem
Blad:
3-tallig, deelblaadjes eirond tot ovaal, donkergroen, 10 - 16 cm
Verharding:
verdraagt geen verharding
Winterhardheid:
5b (-26,0 tot -23,4 °C)
Windbestendigheid:
matig tot slecht, soms slechte verankering van wortels
Overige bestendigheden:
bestand tegen vorst (WH 1 t/m 6), bestand tegen strooizout
Faunaboom:
bestand tegen vorst (WH 1 t/m 6), bestand tegen strooizout, waardboom voor vlinders
Toepassing:
parken, begraafplaatsen, industriegebied, grote tuinen, kleine tuinen, patiotuinen
Vorm:
hoogstam boom, meerstammige boom
Oorsprong:
C. de Vos, Hazerswoude, Nederland, 1875
Veelgestelde vragen

Een boom weegt al snel enkele tientallen tot honderden kilo’s. Het bezorgen en lossen van (grote) bomen is specialistisch werk en daarom werken we met eigen chauffeurs en speciaal door ons geselecteerde transportbedrijven. Het is ook mogelijk om uw bestelling zelf af te halen op de kwekerij. U kunt dit aangeven tijdens het bestellen van uw bomen. Zodra de boom klaarstaat om afgehaald te worden, ontvangt u van ons bericht. De bomen worden gelost naast de vrachtwagen. Is de plantlocatie eenvoudig te bereiken dan is het in overleg met de chauffeur mogelijk om de bomen naast het plantgat te lossen. Dit wordt ter plekke beoordeeld door onze chauffeur.

In veel gevallen combineren wij de webshopbestellingen en plannen een logische rijroute. Zo kunnen we voorkomen dat de transportkosten onnodig hoog worden en sparen we het milieu.
Er is tijdens het bestellen van bomen de mogelijkheid om een voorkeur op te geven. We proberen daar rekening mee te houden. Wij communiceren altijd vooraf de exacte leverdatum. Mocht de voorgestelde datum of tijd niet uitkomen, neemt dan direct contact met onze logistieke afdeling op zodat we gezamenlijk naar een alternatief kunnen kijken. Bij de keuze voor directe levering, streven wij ernaar om bestellingen binnen 7 werkdagen te bezorgen.

Voor particulieren bestellingen via de webshop houden wij onderstaande bezorgkosten aan. Voor groenprofessionals staan de bezorgkosten apart vermeld op de offerte en kunnen afwijken van onderstaande tarieven.

Bezorging particulieren Nederland (exclusief Waddeneilanden):
Orderbedrag > 1000 euro: geen transportkosten
Orderbedrag < 1000 euro: 49,95 euro transportkosten
Orderbedrag < 300 euro: 99,95 euro transportkosten>

Bezorging particulier België:
Orderbedrag > 1000 euro: geen transportkosten
Orderbedrag < 1000 euro: berekening vindt plaats o.b.v uw regio:
Regio Antwerpen, Limburg, Vlaams-Brabant:
99,95 euro verzendkosten
Regio West- en Oost-Vlaanderen:
149,95 euro verzendkosten
Wallonië :
199,95 euro verzendkosten

Bomen zijn levende organismen. Wij kweken deze met veel zorg en aandacht en wij kunnen garanderen dat de bomen van goede kwaliteit zijn. Omdat wij echter niet kunnen controleren of de bomen op de juiste manier worden geplant en de juiste verzorging krijgen, kunnen wij helaas geen garantie geven op de aangroei van bomen. Eventueel is deze garantie, tegen een percentage van het totaalbedrag, wel bij te kopen. Neem voor meer informatie contact op met onze verkoopafdeling.

Een boom t/m maat 18-20 is met de hand te planten. Bij heesters ligt de grens op ongeveer maat 250-300. Een boom/heester, inclusief kluit weegt al snel meer dan 125 kg. Om een boom/heester op een juiste en zorgvuldige manier in het plantgat te krijgen, raden wij aan om bij bomen vanaf maat 20-25 of maat 300-350 (heesters) hulp van een groenprofessional in te schakelen. Zij beschikken over de juiste werktuigen om de boom zorgvuldig en goed in het plantgat te krijgen.