Oleaceae

Fraxinus ornus Pluim-es, Bloem-es, Manna-es

Fraxinus ornus heeft een breed ovale tot ronde, onregelmatige kroon. Volwassen exemplaren kunnen een hoogte van 15 m bereiken maar worden gewoonlijk niet hoger dan circa 10 m. De grijze schors is glad… Lees meer

Belangrijke eigenschappen
Hoogte: 8 - 15 m
Kroon: breed ovaal tot vrijwel rond, onregelmatig, halfopen kroon
Blad: oneven geveerd, 7 blaadjes, dof-blauwgroen, 20 - 25 cm, geveerd blad
Bloemen: eindstandige pluimen, (room)wit, mei/juni, zeer welriekend , geurende bloemen
Hoogstam boom Meerstammige boom Kalkrijke grond Kleigrond Lemige grond Zandgrond Verdraagd verharding Lichtminnend Bestand tegen strooizout Kan op droge grond Bestand tegen wind 1ste grootte, boom hoger dan 12m Halfopen kroon Groen Mei Late uitloop Gemiddelde groeisnelheid Opvallende bloei Geveerd blad Niet giftig (gewoonlijk) Geurende bloemen
Fraxinus Ornus Lev
Fraxinus Ornus 2
Fraxinus-ornus
Fraxinus Ornus 1

Fraxinus ornus

Fraxinus ornus heeft een breed ovale tot ronde, onregelmatige kroon. Volwassen exemplaren kunnen een hoogte van 15 m bereiken maar worden gewoonlijk niet hoger dan circa 10 m. De grijze schors is glad. Het oneven geveerde blad is blauwgroen tot dofgroen van kleur, wordt 20 - 25 cm groot en bestaat uit 7 blaadjes die een fijn gezaagde bladrand hebben. In tegenstelling tot F. excelsior heeft F. ornus bruine tot paarsachtige, viltige grijze bladknoppen. Bloeit met witte tot roomwitte sterkgeurende bloemen in opvallende, opstaande en eindstandige pluimen. Deze verschijnen na de bladontwikkeling in mei/juni. F. ornus vormt gevleugelde nootjes van circa 3 cm lengte, die in pluimen bijeen staan. De boom is toepasbaar als parkboom en geschikt voor industrieterreinen. Verdraagt drogere, kalkhoudende grond. Goed bestand tegen wind.
Specificaties
Hoogte:
8 - 15 m
Kroon:
breed ovaal tot vrijwel rond, onregelmatig, halfopen kroon
Schors en takken:
gladde, grijze schors
Blad:
oneven geveerd, 7 blaadjes, dof-blauwgroen, 20 - 25 cm, geveerd blad
Bloemen:
eindstandige pluimen, (room)wit, mei/juni, zeer welriekend , geurende bloemen
Vruchten:
gevleugelde noot, 2,5 - 3,5 cm lang
Stekels/doorns
Geen
Giftigheid:
gewoonlijk niet giftig voor mensen, (grote) huisdieren en vee
Grondsoort:
drogere kalkhoudende bodems
Blad:
oneven geveerd, 7 blaadjes, dof-blauwgroen, 20 - 25 cm, geveerd blad
Bodemvochtigheid:
kan op droge grond
Verharding:
verdraagt verharding
Winterhardheid:
7a (-17,7 tot -15,0 °C)
Windbestendigheid:
goed
Overige bestendigheden:
bestand tegen wind, bestand tegen strooizout
Toepassing:
parken, pleinen, boombakken, begraafplaatsen, daktuinen, kustgebieden, industriegebied, grote tuinen
Vorm:
hoogstam boom, meerstammige boom
Oorsprong:
Zuid-Europa, West-Azië
Veelgestelde vragen

Een boom weegt al snel enkele tientallen tot honderden kilo’s. Het bezorgen en lossen van (grote) bomen is specialistisch werk en daarom werken we met eigen chauffeurs en speciaal door ons geselecteerde transportbedrijven. Het is ook mogelijk om uw bestelling zelf af te halen op de kwekerij. U kunt dit aangeven tijdens het bestellen van uw bomen. Zodra de boom klaarstaat om afgehaald te worden, ontvangt u van ons bericht. De bomen worden gelost naast de vrachtwagen. Is de plantlocatie eenvoudig te bereiken dan is het in overleg met de chauffeur mogelijk om de bomen naast het plantgat te lossen. Dit wordt ter plekke beoordeeld door onze chauffeur.

In veel gevallen combineren wij de webshopbestellingen en plannen een logische rijroute. Zo kunnen we voorkomen dat de transportkosten onnodig hoog worden en sparen we het milieu.
Er is tijdens het bestellen van bomen de mogelijkheid om een voorkeur op te geven. We proberen daar rekening mee te houden. Wij communiceren altijd vooraf de exacte leverdatum. Mocht de voorgestelde datum of tijd niet uitkomen, neemt dan direct contact met onze logistieke afdeling op zodat we gezamenlijk naar een alternatief kunnen kijken. Bij de keuze voor directe levering, streven wij ernaar om bestellingen binnen 7 werkdagen te bezorgen.

Voor particulieren bestellingen via de webshop houden wij onderstaande bezorgkosten aan. Voor groenprofessionals staan de bezorgkosten apart vermeld op de offerte en kunnen afwijken van onderstaande tarieven.

Bezorging particulieren Nederland (exclusief Waddeneilanden):
Orderbedrag > 1000 euro: geen transportkosten
Orderbedrag < 1000 euro: 49,95 euro transportkosten
Orderbedrag < 300 euro: 99,95 euro transportkosten>

Bezorging particulier België:
Orderbedrag > 1000 euro: geen transportkosten
Orderbedrag < 1000 euro: berekening vindt plaats o.b.v uw regio:
Regio Antwerpen, Limburg, Vlaams-Brabant:
99,95 euro verzendkosten
Regio West- en Oost-Vlaanderen:
149,95 euro verzendkosten
Wallonië :
199,95 euro verzendkosten

Bomen zijn levende organismen. Wij kweken deze met veel zorg en aandacht en wij kunnen garanderen dat de bomen van goede kwaliteit zijn. Omdat wij echter niet kunnen controleren of de bomen op de juiste manier worden geplant en de juiste verzorging krijgen, kunnen wij helaas geen garantie geven op de aangroei van bomen. Eventueel is deze garantie, tegen een percentage van het totaalbedrag, wel bij te kopen. Neem voor meer informatie contact op met onze verkoopafdeling.

Een boom t/m maat 18-20 is met de hand te planten. Bij heesters ligt de grens op ongeveer maat 250-300. Een boom/heester, inclusief kluit weegt al snel meer dan 125 kg. Om een boom/heester op een juiste en zorgvuldige manier in het plantgat te krijgen, raden wij aan om bij bomen vanaf maat 20-25 of maat 300-350 (heesters) hulp van een groenprofessional in te schakelen. Zij beschikken over de juiste werktuigen om de boom zorgvuldig en goed in het plantgat te krijgen.