Oleaceae

Fraxinus excelsior 'Altena'

Matig snelgroeiende boom met een rechte harttak en een piramidale tot breed kegelvormige kroon. Op jonge leeftijd vertakt de boom goed waardoor al vroeg een dichte kroon ontstaat. Oudere bomen vallen … Lees meer

Belangrijke eigenschappen
Hoogte: 20 - 25 m
Kroon: piramidaal tot breed kegelvormig, dichte kroon
Blad: oneven geveerd, 9 - 11 blaadjes, dofgroen, geveerd blad
Bloemen: onopvallende pluimen, april
Hoogstam boom Meerstammige boom Kalkrijke grond Kleigrond Lemige grond Zandgrond Verdraagd halfverharding Bestand tegen strooizout Bestand tegen vorst (WH 1 t/m 6) Kan op natte grond Bestand tegen korte overstromingen Bestand tegen wind Breed Piramidiaal 1ste grootte, boom hoger dan 12m Dichte kroon Groen Geelgroen Late uitloop Gemiddelde groeisnelheid Geveerd blad Niet giftig (gewoonlijk)
Fraxinus-excelsior-altena

Fraxinus excelsior 'Altena'

Matig snelgroeiende boom met een rechte harttak en een piramidale tot breed kegelvormige kroon. Op jonge leeftijd vertakt de boom goed waardoor al vroeg een dichte kroon ontstaat. Oudere bomen vallen op door de regelmatige kroonvorm. De bladeren zijn dof donkergroen en verkleuren nauwelijks in de herfst. Werd omstreeks 1952, in een toen circa 20 jaar oude wegbeplanting van F. excelsior, geselecteerd. Rond 1966 kwam de boom voor het eerst in de handel onder de werknaam “Nr. 17”. Later werd dit ‘Altena’. Het is een goede straat-, laan en parkboom. Ook zeer geschikt voor toepassing in buitengebieden. Houdt van een voedzame, wat vochtige bodem en verdraagt geen verharding. Is nogal gevoelig voor bastwoekerziekte, maar weinig vatbaar voor kanker. Lijkt niet bijzonder gevoelig voor essentaksterfte, maar onderzoek hiernaar blijft noodzakelijk. Verdraagt veel wind.
Specificaties
Hoogte:
20 - 25 m
Kroon:
piramidaal tot breed kegelvormig, dichte kroon
Schors en takken:
grijsbruin, regelmatig en ondiep gegroefd
Blad:
oneven geveerd, 9 - 11 blaadjes, dofgroen, geveerd blad
Bloemen:
onopvallende pluimen, april
Vruchten:
weinig
Stekels/doorns
Geen
Giftigheid:
gewoonlijk niet giftig voor mensen, (grote) huisdieren en vee
Grondsoort:
vochtig, voedselrijk
Blad:
oneven geveerd, 9 - 11 blaadjes, dofgroen, geveerd blad
Bodemvochtigheid:
kan op natte grond, bestand tegen lange overstroming
Verharding:
verdraagt halfverharding
Winterhardheid:
4 (-34,4 tot -28,9 °C)
Windbestendigheid:
goed
Overige bestendigheden:
bestand tegen vorst (WH 1 t/m 6), bestand tegen wind, bestand tegen strooizout
Toepassing:
lanen en brede straten, parken, pleinen, begraafplaatsen, kustgebieden, industriegebied, grote tuinen, boomsingel
Vorm:
hoogstam boom, meerstammige boom
Oorsprong:
J.C. van ’t Westeinde, ’s-Heer Abtskerke, Nederland, 1966
Veelgestelde vragen

Een boom weegt al snel enkele tientallen tot honderden kilo’s. Het bezorgen en lossen van (grote) bomen is specialistisch werk en daarom werken we met eigen chauffeurs en speciaal door ons geselecteerde transportbedrijven. Het is ook mogelijk om uw bestelling zelf af te halen op de kwekerij. U kunt dit aangeven tijdens het bestellen van uw bomen. Zodra de boom klaarstaat om afgehaald te worden, ontvangt u van ons bericht. De bomen worden gelost naast de vrachtwagen. Is de plantlocatie eenvoudig te bereiken dan is het in overleg met de chauffeur mogelijk om de bomen naast het plantgat te lossen. Dit wordt ter plekke beoordeeld door onze chauffeur.

In veel gevallen combineren wij de webshopbestellingen en plannen een logische rijroute. Zo kunnen we voorkomen dat de transportkosten onnodig hoog worden en sparen we het milieu.
Er is tijdens het bestellen van bomen de mogelijkheid om een voorkeur op te geven. We proberen daar rekening mee te houden. Wij communiceren altijd vooraf de exacte leverdatum. Mocht de voorgestelde datum of tijd niet uitkomen, neemt dan direct contact met onze logistieke afdeling op zodat we gezamenlijk naar een alternatief kunnen kijken. Bij de keuze voor directe levering, streven wij ernaar om bestellingen binnen 7 werkdagen te bezorgen.

Voor particulieren bestellingen via de webshop houden wij onderstaande bezorgkosten aan. Voor groenprofessionals staan de bezorgkosten apart vermeld op de offerte en kunnen afwijken van onderstaande tarieven.

Bezorging particulieren Nederland (exclusief Waddeneilanden):
Orderbedrag > 1000 euro: geen transportkosten
Orderbedrag < 1000 euro: 49,95 euro transportkosten
Orderbedrag < 300 euro: 99,95 euro transportkosten>

Bezorging particulier België:
Orderbedrag > 1000 euro: geen transportkosten
Orderbedrag < 1000 euro: berekening vindt plaats o.b.v uw regio:
Regio Antwerpen, Limburg, Vlaams-Brabant:
99,95 euro verzendkosten
Regio West- en Oost-Vlaanderen:
149,95 euro verzendkosten
Wallonië :
199,95 euro verzendkosten

Bomen zijn levende organismen. Wij kweken deze met veel zorg en aandacht en wij kunnen garanderen dat de bomen van goede kwaliteit zijn. Omdat wij echter niet kunnen controleren of de bomen op de juiste manier worden geplant en de juiste verzorging krijgen, kunnen wij helaas geen garantie geven op de aangroei van bomen. Eventueel is deze garantie, tegen een percentage van het totaalbedrag, wel bij te kopen. Neem voor meer informatie contact op met onze verkoopafdeling.

Een boom t/m maat 18-20 is met de hand te planten. Bij heesters ligt de grens op ongeveer maat 250-300. Een boom/heester, inclusief kluit weegt al snel meer dan 125 kg. Om een boom/heester op een juiste en zorgvuldige manier in het plantgat te krijgen, raden wij aan om bij bomen vanaf maat 20-25 of maat 300-350 (heesters) hulp van een groenprofessional in te schakelen. Zij beschikken over de juiste werktuigen om de boom zorgvuldig en goed in het plantgat te krijgen.