Cupressaceae

Cuprocyparis leylandii

Grote zuilvormige tot smal piramidale conifeer met een dichte vertakking, die gemakkelijk kan uitgroeien tot een boom van 15 tot 30 m hoogte. De bast is roodbruin en laat op latere leeftijd los in lan… Lees meer

Belangrijke eigenschappen
Hoogte: 15 - 30 m, snelgroeiend
Kroon: zuilvormig tot smal piramidaal, dichte kroon
Blad: spitse schubben, dof middengroen, wintergroen
Bloemen: onopvallend
Hoogstam boom Haagplant Solitaire conifeer Zure grond Kleigrond Lemige grond Veengrond Zandgrond Verdraagd geen verharding Bestand tegen wind Smal Piramidiaal 1ste grootte, boom hoger dan 12m Dichte kroon Groen Geelgroen Snelgroeiend Niet giftig (gewoonlijk)
Cuprocyparis-leylandii
Cupressocyparis Leylandii 3
Cuprocyparis Leylandii 1
Cuprocyparis Leylandii

Cuprocyparis leylandii

Grote zuilvormige tot smal piramidale conifeer met een dichte vertakking, die gemakkelijk kan uitgroeien tot een boom van 15 tot 30 m hoogte. De bast is roodbruin en laat op latere leeftijd los in lange, vezelachtige platen. De jonge twijgen zijn eerst groengeel, later licht roodbruin. Het loof is dof middengroen. De boom groeit op alle gronden, mits goed doorlatend en voldoende vochtig, en verdraagt ook veel wind. Ze behoort, naast verschillende cultivars van Chamaecyparis lawsoniana en Thuja, tot de meest populaire haagplanten. De van nature smalle habitus is een voordeel bij het gebruik als haag en daarbij is de boom zeer goed te snoeien. Vanwege de krachtige groei moet er twee keer per jaar worden gesnoeid en dan ontstaat een zeer dichte haag. De boom ontstond in 1888 uit een kruising tussen Chamaecyparis nootkatensis en Cupressus macrocarpa. Nieuwe inzichten leidden ertoe dat C. nootkatensis in een ander geslacht werd ingedeeld (Xanthocyparis). Dit had tot gevolg dat de hybridesoortnaam × Cupressocyparis voor C. leylandii niet gehandhaafd kon worden. Om de wijziging zo klein mogelijk te houden, is gekozen voor × Cuprocyparis.
Specificaties
Hoogte:
15 - 30 m, snelgroeiend
Kroon:
zuilvormig tot smal piramidaal, dichte kroon
Schors en takken:
twijgen licht roodbruin, bast roodbruin, iets afschilferend
Blad:
spitse schubben, dof middengroen, wintergroen
Bloemen:
onopvallend
Vruchten:
ronde, roodbruine kegels, 2 cm
Stekels/doorns
Geen
Giftigheid:
gewoonlijk niet giftig voor mensen, (grote) huisdieren en vee
Grondsoort:
iedere goed doorlatende, voldoende vochtige bodem
Blad:
spitse schubben, dof middengroen, wintergroen
Verharding:
verdraagt geen verharding
Winterhardheid:
7a (-17,7 tot -15,0 °C)
Windbestendigheid:
goed
Overige bestendigheden:
bestand tegen wind
Toepassing:
begraafplaatsen, kustgebieden, industriegebied, grote tuinen, boomsingel
Vorm:
hoogstam boom, solitaire conifeer, haagplant
Oorsprong:
C.J. Leyland, Leighton Park, Welshpool, Wales, 1888
Synoniemen:
× Cupressocyparis leylandii
Veelgestelde vragen

Een boom weegt al snel enkele tientallen tot honderden kilo’s. Het bezorgen en lossen van (grote) bomen is specialistisch werk en daarom werken we met eigen chauffeurs en speciaal door ons geselecteerde transportbedrijven. Het is ook mogelijk om uw bestelling zelf af te halen op de kwekerij. U kunt dit aangeven tijdens het bestellen van uw bomen. Zodra de boom klaarstaat om afgehaald te worden, ontvangt u van ons bericht. De bomen worden gelost naast de vrachtwagen. Is de plantlocatie eenvoudig te bereiken dan is het in overleg met de chauffeur mogelijk om de bomen naast het plantgat te lossen. Dit wordt ter plekke beoordeeld door onze chauffeur.

In veel gevallen combineren wij de webshopbestellingen en plannen een logische rijroute. Zo kunnen we voorkomen dat de transportkosten onnodig hoog worden en sparen we het milieu.
Er is tijdens het bestellen van bomen de mogelijkheid om een voorkeur op te geven. We proberen daar rekening mee te houden. Wij communiceren altijd vooraf de exacte leverdatum. Mocht de voorgestelde datum of tijd niet uitkomen, neemt dan direct contact met onze logistieke afdeling op zodat we gezamenlijk naar een alternatief kunnen kijken. Bij de keuze voor directe levering, streven wij ernaar om bestellingen binnen 7 werkdagen te bezorgen.

Voor particulieren bestellingen via de webshop houden wij onderstaande bezorgkosten aan. Voor groenprofessionals staan de bezorgkosten apart vermeld op de offerte en kunnen afwijken van onderstaande tarieven.

Bezorging particulieren Nederland (exclusief Waddeneilanden):
Orderbedrag > 1000 euro: geen transportkosten
Orderbedrag < 1000 euro: 49,95 euro transportkosten
Orderbedrag < 300 euro: 99,95 euro transportkosten>

Bezorging particulier België:
Orderbedrag > 1000 euro: geen transportkosten
Orderbedrag < 1000 euro: berekening vindt plaats o.b.v uw regio:
Regio Antwerpen, Limburg, Vlaams-Brabant:
99,95 euro verzendkosten
Regio West- en Oost-Vlaanderen:
149,95 euro verzendkosten
Wallonië :
199,95 euro verzendkosten

Bomen zijn levende organismen. Wij kweken deze met veel zorg en aandacht en wij kunnen garanderen dat de bomen van goede kwaliteit zijn. Omdat wij echter niet kunnen controleren of de bomen op de juiste manier worden geplant en de juiste verzorging krijgen, kunnen wij helaas geen garantie geven op de aangroei van bomen. Eventueel is deze garantie, tegen een percentage van het totaalbedrag, wel bij te kopen. Neem voor meer informatie contact op met onze verkoopafdeling.

Een boom t/m maat 18-20 is met de hand te planten. Bij heesters ligt de grens op ongeveer maat 250-300. Een boom/heester, inclusief kluit weegt al snel meer dan 125 kg. Om een boom/heester op een juiste en zorgvuldige manier in het plantgat te krijgen, raden wij aan om bij bomen vanaf maat 20-25 of maat 300-350 (heesters) hulp van een groenprofessional in te schakelen. Zij beschikken over de juiste werktuigen om de boom zorgvuldig en goed in het plantgat te krijgen.