Betulaceae

Corylus avellana 'Contorta' Kronkelhazelaar

Sterke struik die uitgroeit tot een kleine meerstammige boom met een dichtvertakte ronde kroon. De bruine twijgen zijn zeer sterk gedraaid en gekronkeld, wat ook in de oude stammen nog goed zichtbaar … Lees meer

Belangrijke eigenschappen
Hoogte: 4 - 6 m
Kroon: rond, dichte kroon, grillig groeiend
Blad: rond tot omgekeerd eivormig, sterk gekruld en ineengerold, donkergroen, 4 - 10 cm
Bloemen: ? katjes, bruingeel, 5 - 7 cm, ? onopvallend, februari/maart
Meerstammige boom Kalkrijke grond Lemige grond Veengrond Zandgrond Verdraagd halfverharding Bestand tegen vorst (WH 1 t/m 6) Kan op droge grond Bestand tegen wind Dichte kroon Groen Geel Februari Gemiddelde groeisnelheid Opvallende bloei Niet giftig (gewoonlijk) Grillig groeiend Eetbare vruchten
Corylus Avellana Contorta 2
Corylus-avellana-contorta
Corylus Avellana Contorta 1
Corylus Avellana Contorta 3

Corylus avellana 'Contorta'

Sterke struik die uitgroeit tot een kleine meerstammige boom met een dichtvertakte ronde kroon. De bruine twijgen zijn zeer sterk gedraaid en gekronkeld, wat ook in de oude stammen nog goed zichtbaar is. De dofgroene bladeren zijn in de basis rond tot omgekeerd eivormig, maar ook deze zijn sterk gekruld en ineengerold zodat ze bijna misvormd lijken. Ze geven nauwelijks herfstkleuren. De mannelijke katjes zijn al voor de winter zichtbaar, maar openen omstreeks eind februari. De combinatie met de gedraaide twijgen geeft de boom een bijzonder sierlijk voorkomen.De kleine rode vrouwelijke bloemen zijn onopvallend. De vruchten rijpen omstreeks september. Geeft beduidend minder vruchten dan de soort. Het wortelgestel is gevoelig voor verstikking. Kan op iedere bodem worden toegepast mits deze voldoende luchtig en ontwaterd is.
Specificaties
Hoogte:
4 - 6 m
Kroon:
rond, dichte kroon, grillig groeiend
Schors en takken:
sterk gedraaid, grijsbruin, later iets afbladderend
Blad:
rond tot omgekeerd eivormig, sterk gekruld en ineengerold, donkergroen, 4 - 10 cm
Bloemen:
? katjes, bruingeel, 5 - 7 cm, ? onopvallend, februari/maart
Vruchten:
eetbare noot, circa 2 cm, deels door vruchthuls omsloten, eetbare vruchten
Stekels/doorns
Geen
Giftigheid:
gewoonlijk niet giftig voor mensen, (grote) huisdieren en vee
Grondsoort:
alle, mits luchtig en goed ontwaterd
Blad:
rond tot omgekeerd eivormig, sterk gekruld en ineengerold, donkergroen, 4 - 10 cm
Bodemvochtigheid:
kan op droge grond
Verharding:
verdraagt halfverharding
Winterhardheid:
5a (-28,8 tot -26,1 °C)
Windbestendigheid:
zeer goed
Overige bestendigheden:
bestand tegen vorst (WH 1 t/m 6), bestand tegen wind
Toepassing:
parken, boombakken, begraafplaatsen, daktuinen, industriegebied, grote tuinen, kleine tuinen
Vorm:
meerstammige boom
Oorsprong:
Frocester, Engeland, circa 1863
Veelgestelde vragen

Een boom weegt al snel enkele tientallen tot honderden kilo’s. Het bezorgen en lossen van (grote) bomen is specialistisch werk en daarom werken we met eigen chauffeurs en speciaal door ons geselecteerde transportbedrijven. Het is ook mogelijk om uw bestelling zelf af te halen op de kwekerij. U kunt dit aangeven tijdens het bestellen van uw bomen. Zodra de boom klaarstaat om afgehaald te worden, ontvangt u van ons bericht. De bomen worden gelost naast de vrachtwagen. Is de plantlocatie eenvoudig te bereiken dan is het in overleg met de chauffeur mogelijk om de bomen naast het plantgat te lossen. Dit wordt ter plekke beoordeeld door onze chauffeur.

In veel gevallen combineren wij de webshopbestellingen en plannen een logische rijroute. Zo kunnen we voorkomen dat de transportkosten onnodig hoog worden en sparen we het milieu.
Er is tijdens het bestellen van bomen de mogelijkheid om een voorkeur op te geven. We proberen daar rekening mee te houden. Wij communiceren altijd vooraf de exacte leverdatum. Mocht de voorgestelde datum of tijd niet uitkomen, neemt dan direct contact met onze logistieke afdeling op zodat we gezamenlijk naar een alternatief kunnen kijken. Bij de keuze voor directe levering, streven wij ernaar om bestellingen binnen 7 werkdagen te bezorgen.

Voor particulieren bestellingen via de webshop houden wij onderstaande bezorgkosten aan. Voor groenprofessionals staan de bezorgkosten apart vermeld op de offerte en kunnen afwijken van onderstaande tarieven.

Bezorging particulieren Nederland (exclusief Waddeneilanden):
Orderbedrag > 1000 euro: geen transportkosten
Orderbedrag < 1000 euro: 49,95 euro transportkosten
Orderbedrag < 300 euro: 99,95 euro transportkosten>

Bezorging particulier België:
Orderbedrag > 1000 euro: geen transportkosten
Orderbedrag < 1000 euro: berekening vindt plaats o.b.v uw regio:
Regio Antwerpen, Limburg, Vlaams-Brabant:
99,95 euro verzendkosten
Regio West- en Oost-Vlaanderen:
149,95 euro verzendkosten
Wallonië :
199,95 euro verzendkosten

Bomen zijn levende organismen. Wij kweken deze met veel zorg en aandacht en wij kunnen garanderen dat de bomen van goede kwaliteit zijn. Omdat wij echter niet kunnen controleren of de bomen op de juiste manier worden geplant en de juiste verzorging krijgen, kunnen wij helaas geen garantie geven op de aangroei van bomen. Eventueel is deze garantie, tegen een percentage van het totaalbedrag, wel bij te kopen. Neem voor meer informatie contact op met onze verkoopafdeling.

Een boom t/m maat 18-20 is met de hand te planten. Bij heesters ligt de grens op ongeveer maat 250-300. Een boom/heester, inclusief kluit weegt al snel meer dan 125 kg. Om een boom/heester op een juiste en zorgvuldige manier in het plantgat te krijgen, raden wij aan om bij bomen vanaf maat 20-25 of maat 300-350 (heesters) hulp van een groenprofessional in te schakelen. Zij beschikken over de juiste werktuigen om de boom zorgvuldig en goed in het plantgat te krijgen.