Cornaceae

Cornus officinalis

Middelgrote boom tot circa 8 m met eerst een piramidale kroon die later breed eirond wordt. Door de wat uithangende zijtakken op latere leeftijd zal de kroon uiteindelijk vrijwel rond worden. De helde… Lees meer

Belangrijke eigenschappen
Hoogte: 6 - 8 (10) m
Kroon: breed eirond tot rond, dichte kroon, grillig groeiend
Blad: eirond tot ovaal, glanzend groen, 5 - 12 cm lang
Bloemen: in kleine schermen, geel, februari/maart
Herfstkleur: rood
Hoogstam boom Beveerde boom Meerstammige boom Kalkrijke grond Kleigrond Lemige grond Zandgrond Verdraagd geen verharding Bestand tegen vorst (WH 1 t/m 6) Schaduwdragend Kan op droge grond Bestand tegen wind Breed eirond Dichte kroon Groen Geel Februari Gemiddelde groeisnelheid Opvallende bloei Alle soorten Alle herfstkleuren Voedselboom voor vogels Niet giftig (gewoonlijk) Grillig groeiend Alle soorten Eetbare vruchten Speelboom
Cornus Officinalis 3
Cornus Officinalis 2
Cornus-officinalis
Cornus Officinalis 1

Cornus officinalis

Middelgrote boom tot circa 8 m met eerst een piramidale kroon die later breed eirond wordt. Door de wat uithangende zijtakken op latere leeftijd zal de kroon uiteindelijk vrijwel rond worden. De heldergroene bladeren kleuren helderrood in de herfst. De gele bloemen staan in kleine schermen en openen omstreeks half februari. De boom is het best te beschouwen als de Aziatische tegenhanger van C. mas. Het belangrijkste verschil is dat de bladeren van C. officinalis 6 - 7 zijnerven hebben in plaats van de 3 - 5 en de jonge twijgen bruin zijn in plaats van groen. Ook bloeit C. officinalis circa één week eerder dan C. mas. De boom verlangt een vrij droge, bij voorkeur warme standplaats in kalkrijke lichte klei of zandgrond.
Specificaties
Hoogte:
6 - 8 (10) m
Kroon:
breed eirond tot rond, dichte kroon, grillig groeiend
Schors en takken:
jonge twijgen bruin, bast grijsbruin en olijfgroen afschilferend
Blad:
eirond tot ovaal, glanzend groen, 5 - 12 cm lang
Herfstkleur:
rood
Bloemen:
in kleine schermen, geel, februari/maart
Vruchten:
glanzend rode bes, eetbaar, eetbare vruchten
Stekels/doorns
Geen
Giftigheid:
gewoonlijk niet giftig voor mensen, (grote) huisdieren en vee
Grondsoort:
vrij droge, kalkrijke lichte klei- of zandgrond
Blad:
eirond tot ovaal, glanzend groen, 5 - 12 cm lang
Bodemvochtigheid:
kan op droge grond
Verharding:
verdraagt geen verharding
Winterhardheid:
6b (-20,5 tot -17,8 °C)
Windbestendigheid:
goed
Overige bestendigheden:
bestand tegen vorst (WH 1 t/m 6), bestand tegen wind
Faunaboom:
bestand tegen vorst (WH 1 t/m 6), bestand tegen wind, voedselboom voor vogels
Toepassing:
parken, boombakken, begraafplaatsen, daktuinen, grote tuinen, kleine tuinen, patiotuinen
Vorm:
hoogstam boom, beveerde boom, meerstammige boom
Oorsprong:
Noordoost China, Japan en Korea
Veelgestelde vragen

Een boom weegt al snel enkele tientallen tot honderden kilo’s. Het bezorgen en lossen van (grote) bomen is specialistisch werk en daarom werken we met eigen chauffeurs en speciaal door ons geselecteerde transportbedrijven. Het is ook mogelijk om uw bestelling zelf af te halen op de kwekerij. U kunt dit aangeven tijdens het bestellen van uw bomen. Zodra de boom klaarstaat om afgehaald te worden, ontvangt u van ons bericht. De bomen worden gelost naast de vrachtwagen. Is de plantlocatie eenvoudig te bereiken dan is het in overleg met de chauffeur mogelijk om de bomen naast het plantgat te lossen. Dit wordt ter plekke beoordeeld door onze chauffeur.

In veel gevallen combineren wij de webshopbestellingen en plannen een logische rijroute. Zo kunnen we voorkomen dat de transportkosten onnodig hoog worden en sparen we het milieu.
Er is tijdens het bestellen van bomen de mogelijkheid om een voorkeur op te geven. We proberen daar rekening mee te houden. Wij communiceren altijd vooraf de exacte leverdatum. Mocht de voorgestelde datum of tijd niet uitkomen, neemt dan direct contact met onze logistieke afdeling op zodat we gezamenlijk naar een alternatief kunnen kijken. Bij de keuze voor directe levering, streven wij ernaar om bestellingen binnen 7 werkdagen te bezorgen.

Voor particulieren bestellingen via de webshop houden wij onderstaande bezorgkosten aan. Voor groenprofessionals staan de bezorgkosten apart vermeld op de offerte en kunnen afwijken van onderstaande tarieven.

Bezorging particulieren Nederland (exclusief Waddeneilanden):
Orderbedrag > 1000 euro: geen transportkosten
Orderbedrag < 1000 euro: 49,95 euro transportkosten
Orderbedrag < 300 euro: 99,95 euro transportkosten>

Bezorging particulier België:
Orderbedrag > 1000 euro: geen transportkosten
Orderbedrag < 1000 euro: berekening vindt plaats o.b.v uw regio:
Regio Antwerpen, Limburg, Vlaams-Brabant:
99,95 euro verzendkosten
Regio West- en Oost-Vlaanderen:
149,95 euro verzendkosten
Wallonië :
199,95 euro verzendkosten

Bomen zijn levende organismen. Wij kweken deze met veel zorg en aandacht en wij kunnen garanderen dat de bomen van goede kwaliteit zijn. Omdat wij echter niet kunnen controleren of de bomen op de juiste manier worden geplant en de juiste verzorging krijgen, kunnen wij helaas geen garantie geven op de aangroei van bomen. Eventueel is deze garantie, tegen een percentage van het totaalbedrag, wel bij te kopen. Neem voor meer informatie contact op met onze verkoopafdeling.

Een boom t/m maat 18-20 is met de hand te planten. Bij heesters ligt de grens op ongeveer maat 250-300. Een boom/heester, inclusief kluit weegt al snel meer dan 125 kg. Om een boom/heester op een juiste en zorgvuldige manier in het plantgat te krijgen, raden wij aan om bij bomen vanaf maat 20-25 of maat 300-350 (heesters) hulp van een groenprofessional in te schakelen. Zij beschikken over de juiste werktuigen om de boom zorgvuldig en goed in het plantgat te krijgen.