Cornaceae

Cornus nuttallii 'Monarch'

De cultivar 'Monarch' heeft een opgaande groeiwijze met een goed doorgaande harttak. Daarom is hij beter geschikt als boomvorm waardoor hij zich onderscheidt van de soort. Jonge twijgen zijn groen maa… Lees meer

Belangrijke eigenschappen
Hoogte: 6 - 8 m
Kroon: breed kegelvormig, halfopen kroon, grillig groeiend
Blad: breed eirond tot ovaal, groen, 6 - 12 cm
Bloemen: groengeel in hoofdjes, onopvallend, schutbladeren wit, mei
Herfstkleur: geel, oranje, rood
Hoogstam boom Meerstammige boom Kleigrond Lemige grond Zandgrond Verdraagd geen verharding Schaduwdragend Breed Piramidiaal Halfopen kroon Groen Mei Gemiddelde groeisnelheid Opvallende bloei Alle soorten Alle herfstkleuren Waardboom voor vlinders Voedselboom voor vogels Niet giftig (gewoonlijk) Grillig groeiend Alle soorten
Cornus Nutallii Monarch
Cornus-nuttallii-monarch

Cornus nuttallii 'Monarch'

De cultivar 'Monarch' heeft een opgaande groeiwijze met een goed doorgaande harttak. Daarom is hij beter geschikt als boomvorm waardoor hij zich onderscheidt van de soort. Jonge twijgen zijn groen maar kleuren snel naar bruinrood. Ook de oudere stammen hebben een roodbruine tot grijze kleur. Het groene blad kleurt in de herfst geel tot oranjerood. De bloemen zijn onopvallend. Echter, elk hoofdje met bloempjes wordt omgeven door 6 (soms 4 of 8) eironde, spitse bracteeën (schutbladeren). Deze kleuren van crèmewit naar egaal wit met soms een roze gloed en kunnen meer dan 10 cm groot worden. Hierdoor is de plant in volle bloei bijzonder decoratief. 'Monarch' bloeit zeer rijk. De circa 1 cm grote, oranjerode vruchten verschijnen in de vroege herfst. De plant wortelt oppervlakkig met een fijn wortelgestel. Moet beschermd worden tegen koude oostenwind.
Specificaties
Hoogte:
6 - 8 m
Kroon:
breed kegelvormig, halfopen kroon, grillig groeiend
Schors en takken:
roodbruin tot grijs, in kleine plaatjes afschilferend
Blad:
breed eirond tot ovaal, groen, 6 - 12 cm
Herfstkleur:
geel, oranje, rood
Bloemen:
groengeel in hoofdjes, onopvallend, schutbladeren wit, mei
Vruchten:
eivormige besachtige steenvrucht, Ø 1 cm, helder rood
Stekels/doorns
Geen
Giftigheid:
gewoonlijk niet giftig voor mensen, (grote) huisdieren en vee
Grondsoort:
humusrijk en vochthoudend
Blad:
breed eirond tot ovaal, groen, 6 - 12 cm
Verharding:
verdraagt geen verharding
Winterhardheid:
7a (-17,7 tot -15,0 °C)
Windbestendigheid:
matig
Faunaboom:
voedselboom voor vogels
Toepassing:
parken, boombakken, begraafplaatsen, daktuinen, grote tuinen, kleine tuinen, patiotuinen
Vorm:
hoogstam boom, meerstammige boom
Oorsprong:
A. van der Bom, Oudenbosch, Nederland, vóór 1970
Veelgestelde vragen

Een boom weegt al snel enkele tientallen tot honderden kilo’s. Het bezorgen en lossen van (grote) bomen is specialistisch werk en daarom werken we met eigen chauffeurs en speciaal door ons geselecteerde transportbedrijven. Het is ook mogelijk om uw bestelling zelf af te halen op de kwekerij. U kunt dit aangeven tijdens het bestellen van uw bomen. Zodra de boom klaarstaat om afgehaald te worden, ontvangt u van ons bericht. De bomen worden gelost naast de vrachtwagen. Is de plantlocatie eenvoudig te bereiken dan is het in overleg met de chauffeur mogelijk om de bomen naast het plantgat te lossen. Dit wordt ter plekke beoordeeld door onze chauffeur.

In veel gevallen combineren wij de webshopbestellingen en plannen een logische rijroute. Zo kunnen we voorkomen dat de transportkosten onnodig hoog worden en sparen we het milieu.
Er is tijdens het bestellen van bomen de mogelijkheid om een voorkeur op te geven. We proberen daar rekening mee te houden. Wij communiceren altijd vooraf de exacte leverdatum. Mocht de voorgestelde datum of tijd niet uitkomen, neemt dan direct contact met onze logistieke afdeling op zodat we gezamenlijk naar een alternatief kunnen kijken. Bij de keuze voor directe levering, streven wij ernaar om bestellingen binnen 7 werkdagen te bezorgen.

Voor particulieren bestellingen via de webshop houden wij onderstaande bezorgkosten aan. Voor groenprofessionals staan de bezorgkosten apart vermeld op de offerte en kunnen afwijken van onderstaande tarieven.

Bezorging particulieren Nederland (exclusief Waddeneilanden):
Orderbedrag > 1000 euro: geen transportkosten
Orderbedrag < 1000 euro: 49,95 euro transportkosten
Orderbedrag < 300 euro: 99,95 euro transportkosten>

Bezorging particulier België:
Orderbedrag > 1000 euro: geen transportkosten
Orderbedrag < 1000 euro: berekening vindt plaats o.b.v uw regio:
Regio Antwerpen, Limburg, Vlaams-Brabant:
99,95 euro verzendkosten
Regio West- en Oost-Vlaanderen:
149,95 euro verzendkosten
Wallonië :
199,95 euro verzendkosten

Bomen zijn levende organismen. Wij kweken deze met veel zorg en aandacht en wij kunnen garanderen dat de bomen van goede kwaliteit zijn. Omdat wij echter niet kunnen controleren of de bomen op de juiste manier worden geplant en de juiste verzorging krijgen, kunnen wij helaas geen garantie geven op de aangroei van bomen. Eventueel is deze garantie, tegen een percentage van het totaalbedrag, wel bij te kopen. Neem voor meer informatie contact op met onze verkoopafdeling.

Een boom t/m maat 18-20 is met de hand te planten. Bij heesters ligt de grens op ongeveer maat 250-300. Een boom/heester, inclusief kluit weegt al snel meer dan 125 kg. Om een boom/heester op een juiste en zorgvuldige manier in het plantgat te krijgen, raden wij aan om bij bomen vanaf maat 20-25 of maat 300-350 (heesters) hulp van een groenprofessional in te schakelen. Zij beschikken over de juiste werktuigen om de boom zorgvuldig en goed in het plantgat te krijgen.