Cornaceae

Cornus controversa Reuzenkornoelje, Pagodekornoelje

Kleine boom waarvan de horizontale, in etages groeiende, vertakking het belangrijkste kenmerk is. In het natuurlijke verspreidingsgebied soms uitgroeiend tot een 15 m hoge boom. De kroon kan net zo br… Lees meer

Belangrijke eigenschappen
Hoogte: 6 - 8 (15) m
Kroon: rond, vertakking in etages, halfopen kroon, grillig groeiend
Blad: breed eirond tot breed ovaal, groen, 8 - 15 cm
Bloemen: crèmewit, in schermvormige tuilen, mei/juni
Herfstkleur: rood, purper
Hoogstam boom Meerstammige boom Zure grond Kleigrond Lemige grond Veengrond Zandgrond Verdraagd geen verharding Bestand tegen vorst (WH 1 t/m 6) Schaduwdragend Bestand tegen wind Halfopen kroon Groen Mei Gemiddelde groeisnelheid Opvallende bloei Alle herfstkleuren Drachtboom voor bijen Waardboom voor vlinders Voedselboom voor vogels Niet giftig (gewoonlijk) Grillig groeiend Alle soorten Speelboom
Cornus Controversa-dsc
Cornus Controversa 9
Cornus Controversa 11
Cornus Controversa 4
Cornus Controversa 7
Cornus Controversa 10
Cornus Controversa 13
Cornus-controversa
Cornus Controversa 12
Cornus Controversa
Cornus Controversa 5
Cornus Controversa 2
Cornus Controversa 1
Cornus-controversa-s-20-25-30-lv
Cornus Controversa 8

Cornus controversa

Kleine boom waarvan de horizontale, in etages groeiende, vertakking het belangrijkste kenmerk is. In het natuurlijke verspreidingsgebied soms uitgroeiend tot een 15 m hoge boom. De kroon kan net zo breed als hoog worden. Twijgen kleuren van roodbruin naar grijs. Het afwisselend geplaatste blad is onregelmatig in vorm en grootte en heeft een glanzend donkergroene kleur. De onderzijde is opvallend blauwgroen. In de herfst kleurt het purperrood. De schermvormige bloemtuilen kunnen een doorsnede van circa 15 cm krijgen. Ze staan op korte stelen en zijn gerangschikt over de horizontale vertakking. De vele, donkerblauwe bessen verschijnen in het najaar. In Nederland is de vruchtdracht erg wisselend en zeker niet gegarandeerd. Wortelt oppervlakkig met een fijn wortelgestel. Vanwege vroege sapstroom in het voorjaar moet snoei in zomer of najaar plaatsvinden.
Specificaties
Hoogte:
6 - 8 (15) m
Kroon:
rond, vertakking in etages, halfopen kroon, grillig groeiend
Schors en takken:
groenbruin met ondiepe groeven
Blad:
breed eirond tot breed ovaal, groen, 8 - 15 cm
Herfstkleur:
rood, purper
Bloemen:
crèmewit, in schermvormige tuilen, mei/juni
Vruchten:
kleine donkerblauwe bes
Stekels/doorns
Geen
Giftigheid:
gewoonlijk niet giftig voor mensen, (grote) huisdieren en vee
Grondsoort:
alle, mits goed ontwaterd, geen droge zandgrond
Blad:
breed eirond tot breed ovaal, groen, 8 - 15 cm
Verharding:
verdraagt geen verharding
Winterhardheid:
6b (-20,5 tot -17,8 °C)
Windbestendigheid:
goed
Overige bestendigheden:
bestand tegen vorst (WH 1 t/m 6), bestand tegen wind
Faunaboom:
bestand tegen vorst (WH 1 t/m 6), bestand tegen wind, voedselboom voor vogels
Toepassing:
parken, boombakken, begraafplaatsen, grote tuinen, kleine tuinen, patiotuinen
Vorm:
hoogstam boom, meerstammige boom
Oorsprong:
Japan, Korea, China
Toepassingen en inspiratie
Boombakken
Veelgestelde vragen

Een boom weegt al snel enkele tientallen tot honderden kilo’s. Het bezorgen en lossen van (grote) bomen is specialistisch werk en daarom werken we met eigen chauffeurs en speciaal door ons geselecteerde transportbedrijven. Het is ook mogelijk om uw bestelling zelf af te halen op de kwekerij. U kunt dit aangeven tijdens het bestellen van uw bomen. Zodra de boom klaarstaat om afgehaald te worden, ontvangt u van ons bericht. De bomen worden gelost naast de vrachtwagen. Is de plantlocatie eenvoudig te bereiken dan is het in overleg met de chauffeur mogelijk om de bomen naast het plantgat te lossen. Dit wordt ter plekke beoordeeld door onze chauffeur.

In veel gevallen combineren wij de webshopbestellingen en plannen een logische rijroute. Zo kunnen we voorkomen dat de transportkosten onnodig hoog worden en sparen we het milieu.
Er is tijdens het bestellen van bomen de mogelijkheid om een voorkeur op te geven. We proberen daar rekening mee te houden. Wij communiceren altijd vooraf de exacte leverdatum. Mocht de voorgestelde datum of tijd niet uitkomen, neemt dan direct contact met onze logistieke afdeling op zodat we gezamenlijk naar een alternatief kunnen kijken. Bij de keuze voor directe levering, streven wij ernaar om bestellingen binnen 7 werkdagen te bezorgen.

Voor particulieren bestellingen via de webshop houden wij onderstaande bezorgkosten aan. Voor groenprofessionals staan de bezorgkosten apart vermeld op de offerte en kunnen afwijken van onderstaande tarieven.

Bezorging particulieren Nederland (exclusief Waddeneilanden):
Orderbedrag > 1000 euro: geen transportkosten
Orderbedrag < 1000 euro: 49,95 euro transportkosten
Orderbedrag < 300 euro: 99,95 euro transportkosten>

Bezorging particulier België:
Orderbedrag > 1000 euro: geen transportkosten
Orderbedrag < 1000 euro: berekening vindt plaats o.b.v uw regio:
Regio Antwerpen, Limburg, Vlaams-Brabant:
99,95 euro verzendkosten
Regio West- en Oost-Vlaanderen:
149,95 euro verzendkosten
Wallonië :
199,95 euro verzendkosten

Bomen zijn levende organismen. Wij kweken deze met veel zorg en aandacht en wij kunnen garanderen dat de bomen van goede kwaliteit zijn. Omdat wij echter niet kunnen controleren of de bomen op de juiste manier worden geplant en de juiste verzorging krijgen, kunnen wij helaas geen garantie geven op de aangroei van bomen. Eventueel is deze garantie, tegen een percentage van het totaalbedrag, wel bij te kopen. Neem voor meer informatie contact op met onze verkoopafdeling.

Een boom t/m maat 18-20 is met de hand te planten. Bij heesters ligt de grens op ongeveer maat 250-300. Een boom/heester, inclusief kluit weegt al snel meer dan 125 kg. Om een boom/heester op een juiste en zorgvuldige manier in het plantgat te krijgen, raden wij aan om bij bomen vanaf maat 20-25 of maat 300-350 (heesters) hulp van een groenprofessional in te schakelen. Zij beschikken over de juiste werktuigen om de boom zorgvuldig en goed in het plantgat te krijgen.