Cupressaceae

Chamaecyparis lawsoniana 'Columnaris'

Deze Chamaecyparis kan uitgroeien tot een middelgrote boom met een zuilvormige kroon van 5 tot 10 m hoogte. In cultuur is het een van de meest populaire coniferen voor het gebruik als haagplant. De va… Lees meer

Belangrijke eigenschappen
Hoogte: 5 - 10 m
Kroon: zuilvormig, dichte kroon
Blad: spitse schubben, blauwgroen, zachtblauw berijpt, groenblijvend
Bloemen: onopvallend, ? rozerood , geurende bloemen
Haagplant Solitaire conifeer Zure grond Kleigrond Lemige grond Veengrond Zandgrond Verdraagd geen verharding Bestand tegen vorst (WH 1 t/m 6) Schaduwdragend Bestand tegen wind Zuilvormig 2de grootte, boom tussen 6 en 12m Dichte kroon Blauwgroen Groen Roze Gemiddelde groeisnelheid Giftige onderdelen Geurende bloemen
Chamaecyparis-lawsoniana-columnaris

Chamaecyparis lawsoniana 'Columnaris'

Deze Chamaecyparis kan uitgroeien tot een middelgrote boom met een zuilvormige kroon van 5 tot 10 m hoogte. In cultuur is het een van de meest populaire coniferen voor het gebruik als haagplant. De van nature smalle habitus maakt de ‘Columnaris’ daar ook goed geschikt voor. Hoewel de boom snoei zeer goed verdraagt, mag er niet tot op het oude hout worden gesnoeid omdat de takken dan niet meer uitlopen. De bast is roodbruin en laat op latere leeftijd los in lange, vezelachtige platen. De jonge twijgen zijn bruin en afgeplat. Het loof is blauwgroen en zachtblauw berijpt. De twijgen hebben wat draaiingen in de vertakking, een belangrijk verschil met ‘Alumii’, die dezelfde loofkleur heeft, maar waarvan de twijgen steeds in één vlak staan. Groeit op alle gronden mits humeus en goed doorlatend. Verdraagt geen kalk.
Specificaties
Hoogte:
5 - 10 m
Kroon:
zuilvormig, dichte kroon
Schors en takken:
twijgen bruin, afgeplat, bast roodbruin met loslatende platen
Blad:
spitse schubben, blauwgroen, zachtblauw berijpt, groenblijvend
Bloemen:
onopvallend, ? rozerood , geurende bloemen
Vruchten:
ronde kegels, roodbruin, 0,8 cm, in kleine trossen
Stekels/doorns
Geen
Giftigheid:
heeft giftige onderdelen
Grondsoort:
goed doorlatend, humeus, geen kalk
Blad:
spitse schubben, blauwgroen, zachtblauw berijpt, groenblijvend
Verharding:
verdraagt geen verharding
Winterhardheid:
6a (-23,3 tot -20,6 °C)
Windbestendigheid:
goed
Overige bestendigheden:
bestand tegen vorst (WH 1 t/m 6), bestand tegen wind
Toepassing:
parken, begraafplaatsen, industriegebied, grote tuinen, kleine tuinen, boomsingel
Vorm:
solitaire conifeer, haagplant
Oorsprong:
Jan Spek, Boskoop, Nederland, 1940
Synoniemen:
Chamaecyparis lawsoniana var. columnaris glauca
Veelgestelde vragen

Een boom weegt al snel enkele tientallen tot honderden kilo’s. Het bezorgen en lossen van (grote) bomen is specialistisch werk en daarom werken we met eigen chauffeurs en speciaal door ons geselecteerde transportbedrijven. Het is ook mogelijk om uw bestelling zelf af te halen op de kwekerij. U kunt dit aangeven tijdens het bestellen van uw bomen. Zodra de boom klaarstaat om afgehaald te worden, ontvangt u van ons bericht. De bomen worden gelost naast de vrachtwagen. Is de plantlocatie eenvoudig te bereiken dan is het in overleg met de chauffeur mogelijk om de bomen naast het plantgat te lossen. Dit wordt ter plekke beoordeeld door onze chauffeur.

In veel gevallen combineren wij de webshopbestellingen en plannen een logische rijroute. Zo kunnen we voorkomen dat de transportkosten onnodig hoog worden en sparen we het milieu.
Er is tijdens het bestellen van bomen de mogelijkheid om een voorkeur op te geven. We proberen daar rekening mee te houden. Wij communiceren altijd vooraf de exacte leverdatum. Mocht de voorgestelde datum of tijd niet uitkomen, neemt dan direct contact met onze logistieke afdeling op zodat we gezamenlijk naar een alternatief kunnen kijken. Bij de keuze voor directe levering, streven wij ernaar om bestellingen binnen 7 werkdagen te bezorgen.

Voor particulieren bestellingen via de webshop houden wij onderstaande bezorgkosten aan. Voor groenprofessionals staan de bezorgkosten apart vermeld op de offerte en kunnen afwijken van onderstaande tarieven.

Bezorging particulieren Nederland (exclusief Waddeneilanden):
Orderbedrag > 1000 euro: geen transportkosten
Orderbedrag < 1000 euro: 49,95 euro transportkosten
Orderbedrag < 300 euro: 99,95 euro transportkosten>

Bezorging particulier België:
Orderbedrag > 1000 euro: geen transportkosten
Orderbedrag < 1000 euro: berekening vindt plaats o.b.v uw regio:
Regio Antwerpen, Limburg, Vlaams-Brabant:
99,95 euro verzendkosten
Regio West- en Oost-Vlaanderen:
149,95 euro verzendkosten
Wallonië :
199,95 euro verzendkosten

Bomen zijn levende organismen. Wij kweken deze met veel zorg en aandacht en wij kunnen garanderen dat de bomen van goede kwaliteit zijn. Omdat wij echter niet kunnen controleren of de bomen op de juiste manier worden geplant en de juiste verzorging krijgen, kunnen wij helaas geen garantie geven op de aangroei van bomen. Eventueel is deze garantie, tegen een percentage van het totaalbedrag, wel bij te kopen. Neem voor meer informatie contact op met onze verkoopafdeling.

Een boom t/m maat 18-20 is met de hand te planten. Bij heesters ligt de grens op ongeveer maat 250-300. Een boom/heester, inclusief kluit weegt al snel meer dan 125 kg. Om een boom/heester op een juiste en zorgvuldige manier in het plantgat te krijgen, raden wij aan om bij bomen vanaf maat 20-25 of maat 300-350 (heesters) hulp van een groenprofessional in te schakelen. Zij beschikken over de juiste werktuigen om de boom zorgvuldig en goed in het plantgat te krijgen.