Betulaceae

Betula papyrifera Papierberk

Mooie berk met losse kroon en iets overhangende takken. Van oorsprong groeiend in de noordelijke delen van de Verenigde Staten en in Canada. Hier is de boom een belangrijke producent van fineer en pul… Lees meer

Belangrijke eigenschappen
Hoogte: 18 - 20 (30) m, snelgroeiend
Kroon: breed, piramidaal tot rond, halfopen kroon
Blad: ovaal tot eirond, dofgroen, 5 - 12 cm
Bloemen: katjes, ? 5 - 7 cm, ? 6 - 8 cm, groengeel, april
Herfstkleur: geel
Hoogstam boom Meerstammige boom Zure grond Kalkrijke grond Lemige grond Veengrond Zandgrond Verdraagd geen verharding Lichtminnend Bestand tegen vorst (WH 1 t/m 6) Bestand tegen wind 1ste grootte, boom hoger dan 12m Halfopen kroon Groen Geelgroen Vroege uitloop Snelgroeiend Alle soorten Alle herfstkleuren Waardboom voor vlinders Niet giftig (gewoonlijk)
Betula-papyrifera
Betula Papyrifera 1
Betula Papyrifera-1
Betula Papyrifera-2

Betula papyrifera

Mooie berk met losse kroon en iets overhangende takken. Van oorsprong groeiend in de noordelijke delen van de Verenigde Staten en in Canada. Hier is de boom een belangrijke producent van fineer en pulp. Groeit in deze gebieden tot 30 m hoogte en wordt daarom tot de hoogste berken gerekend. Kan tot een meerstammige boom uitgroeien met breed-afstaande takken die licht doorbuigen. Heeft vaak een variabele kroonvorm. Breedte circa 12 m. De schors is helderwit en bladdert af in papierdunne stroken. Onder de stroken is de bast donkerder. Twijgen zijn glanzend roodbruin en voorzien van veel wrattige lenticellen. Het blad is dofgroen en aan de onderzijde lichter groen. De bladrand is grof gezaagd. Groeit het liefst op iets vochtige grond, op droge grond ontstaat veel dood hout. Wortelt oppervlakkig.
Specificaties
Hoogte:
18 - 20 (30) m, snelgroeiend
Kroon:
breed, piramidaal tot rond, halfopen kroon
Schors en takken:
stam helderwit, later afbladderend in papierdunne stroken
Blad:
ovaal tot eirond, dofgroen, 5 - 12 cm
Herfstkleur:
geel
Bloemen:
katjes, ? 5 - 7 cm, ? 6 - 8 cm, groengeel, april
Vruchten:
geelbruine vruchtkatjes, 3 - 7 cm lang
Stekels/doorns
Geen
Giftigheid:
gewoonlijk niet giftig voor mensen, (grote) huisdieren en vee
Grondsoort:
zandgrond, liefst iets vochtig
Blad:
ovaal tot eirond, dofgroen, 5 - 12 cm
Verharding:
verdraagt geen verharding
Winterhardheid:
3 (-40,0 tot -24,5 °C)
Windbestendigheid:
zeer goed
Overige bestendigheden:
bestand tegen vorst (WH 1 t/m 6), bestand tegen wind
Faunaboom:
bestand tegen vorst (WH 1 t/m 6), bestand tegen wind, waardboom voor vlinders
Toepassing:
lanen en brede straten, parken, boombakken, begraafplaatsen, daktuinen, grote tuinen
Vorm:
hoogstam boom, meerstammige boom
Oorsprong:
noordelijk USA, Canada, Alaska
Veelgestelde vragen

Een boom weegt al snel enkele tientallen tot honderden kilo’s. Het bezorgen en lossen van (grote) bomen is specialistisch werk en daarom werken we met eigen chauffeurs en speciaal door ons geselecteerde transportbedrijven. Het is ook mogelijk om uw bestelling zelf af te halen op de kwekerij. U kunt dit aangeven tijdens het bestellen van uw bomen. Zodra de boom klaarstaat om afgehaald te worden, ontvangt u van ons bericht. De bomen worden gelost naast de vrachtwagen. Is de plantlocatie eenvoudig te bereiken dan is het in overleg met de chauffeur mogelijk om de bomen naast het plantgat te lossen. Dit wordt ter plekke beoordeeld door onze chauffeur.

In veel gevallen combineren wij de webshopbestellingen en plannen een logische rijroute. Zo kunnen we voorkomen dat de transportkosten onnodig hoog worden en sparen we het milieu.
Er is tijdens het bestellen van bomen de mogelijkheid om een voorkeur op te geven. We proberen daar rekening mee te houden. Wij communiceren altijd vooraf de exacte leverdatum. Mocht de voorgestelde datum of tijd niet uitkomen, neemt dan direct contact met onze logistieke afdeling op zodat we gezamenlijk naar een alternatief kunnen kijken. Bij de keuze voor directe levering, streven wij ernaar om bestellingen binnen 7 werkdagen te bezorgen.

Voor particulieren bestellingen via de webshop houden wij onderstaande bezorgkosten aan. Voor groenprofessionals staan de bezorgkosten apart vermeld op de offerte en kunnen afwijken van onderstaande tarieven.

Bezorging particulieren Nederland (exclusief Waddeneilanden):
Orderbedrag > 1000 euro: geen transportkosten
Orderbedrag < 1000 euro: 49,95 euro transportkosten
Orderbedrag < 300 euro: 99,95 euro transportkosten>

Bezorging particulier België:
Orderbedrag > 1000 euro: geen transportkosten
Orderbedrag < 1000 euro: berekening vindt plaats o.b.v uw regio:
Regio Antwerpen, Limburg, Vlaams-Brabant:
99,95 euro verzendkosten
Regio West- en Oost-Vlaanderen:
149,95 euro verzendkosten
Wallonië :
199,95 euro verzendkosten

Bomen zijn levende organismen. Wij kweken deze met veel zorg en aandacht en wij kunnen garanderen dat de bomen van goede kwaliteit zijn. Omdat wij echter niet kunnen controleren of de bomen op de juiste manier worden geplant en de juiste verzorging krijgen, kunnen wij helaas geen garantie geven op de aangroei van bomen. Eventueel is deze garantie, tegen een percentage van het totaalbedrag, wel bij te kopen. Neem voor meer informatie contact op met onze verkoopafdeling.

Een boom t/m maat 18-20 is met de hand te planten. Bij heesters ligt de grens op ongeveer maat 250-300. Een boom/heester, inclusief kluit weegt al snel meer dan 125 kg. Om een boom/heester op een juiste en zorgvuldige manier in het plantgat te krijgen, raden wij aan om bij bomen vanaf maat 20-25 of maat 300-350 (heesters) hulp van een groenprofessional in te schakelen. Zij beschikken over de juiste werktuigen om de boom zorgvuldig en goed in het plantgat te krijgen.