Betulaceae

Betula lenta Suikerberk

Inheems in delen van oostelijk Noord-Amerika waar de boom in berggebieden op vruchtbare gronden groeit. Van nature tot een hoogte van circa 25 m groeiend, in cultuur echter vaak kleiner blijvend. Jong… Lees meer

Belangrijke eigenschappen
Hoogte: 20 - 25 m
Kroon: rond tot zuilvormig, halfopen kroon
Blad: langwerpig tot eirond, matglanzend groen, 5 - 10 cm
Bloemen: katjes, geelgroen, ? ± 1,5 cm half april, ? april
Herfstkleur: geel
Hoogstam boom Meerstammige boom Zure grond Lemige grond Veengrond Zandgrond Verdraagd geen verharding Lichtminnend Bestand tegen vorst (WH 1 t/m 6) 1ste grootte, boom hoger dan 12m Halfopen kroon Groen Geelgroen Vroege uitloop Gemiddelde groeisnelheid Alle herfstkleuren Niet giftig (gewoonlijk)
Betula Lenta-1
Betula-lenta
Betula Lenta

Betula lenta

Inheems in delen van oostelijk Noord-Amerika waar de boom in berggebieden op vruchtbare gronden groeit. Van nature tot een hoogte van circa 25 m groeiend, in cultuur echter vaak kleiner blijvend. Jonge bomen hebben een zuilvormige kroon. Later, wanneer de takken meer gaan afstaan, wordt de kroonvorm breder en dichter. De oude bast kleurt naar donkerbruin en de schors schilfert niet af. Twijgen en bladeren worden in de cosmetica gebruikt voor etherische olie. De jonge bast heeft een bruinrode kleur. Het blad is langwerpig eivormig en matglanzend groen met een geelgroene onderzijde. De bladrand is scherp dubbelgezaagd. Opvallend is de zeer mooie, goudgele herfstverkleuring. Een goed waterdoorlatende bodem is gewenst. Is oppervlakkig wortelend met een fijne vertakking en veel haarwortels. Sterk verwant aan B.alleghaniensis en B. grossa.
Specificaties
Hoogte:
20 - 25 m
Kroon:
rond tot zuilvormig, halfopen kroon
Schors en takken:
bruin, niet afbladderend
Blad:
langwerpig tot eirond, matglanzend groen, 5 - 10 cm
Herfstkleur:
geel
Bloemen:
katjes, geelgroen, ? ± 1,5 cm half april, ? april
Vruchten:
2 - 3 cm lang, ongesteeld, opstaand
Stekels/doorns
Geen
Giftigheid:
gewoonlijk niet giftig voor mensen, (grote) huisdieren en vee
Grondsoort:
humusrijke losse grond
Blad:
langwerpig tot eirond, matglanzend groen, 5 - 10 cm
Verharding:
verdraagt geen verharding
Winterhardheid:
3 (-40,0 tot -24,5 °C)
Windbestendigheid:
matig tot goed
Overige bestendigheden:
bestand tegen vorst (WH 1 t/m 6)
Toepassing:
parken, begraafplaatsen, grote tuinen
Vorm:
hoogstam boom, meerstammige boom
Oorsprong:
oostelijk Noord-Amerika
Veelgestelde vragen

Een boom weegt al snel enkele tientallen tot honderden kilo’s. Het bezorgen en lossen van (grote) bomen is specialistisch werk en daarom werken we met eigen chauffeurs en speciaal door ons geselecteerde transportbedrijven. Het is ook mogelijk om uw bestelling zelf af te halen op de kwekerij. U kunt dit aangeven tijdens het bestellen van uw bomen. Zodra de boom klaarstaat om afgehaald te worden, ontvangt u van ons bericht. De bomen worden gelost naast de vrachtwagen. Is de plantlocatie eenvoudig te bereiken dan is het in overleg met de chauffeur mogelijk om de bomen naast het plantgat te lossen. Dit wordt ter plekke beoordeeld door onze chauffeur.

In veel gevallen combineren wij de webshopbestellingen en plannen een logische rijroute. Zo kunnen we voorkomen dat de transportkosten onnodig hoog worden en sparen we het milieu.
Er is tijdens het bestellen van bomen de mogelijkheid om een voorkeur op te geven. We proberen daar rekening mee te houden. Wij communiceren altijd vooraf de exacte leverdatum. Mocht de voorgestelde datum of tijd niet uitkomen, neemt dan direct contact met onze logistieke afdeling op zodat we gezamenlijk naar een alternatief kunnen kijken. Bij de keuze voor directe levering, streven wij ernaar om bestellingen binnen 7 werkdagen te bezorgen.

Voor particulieren bestellingen via de webshop houden wij onderstaande bezorgkosten aan. Voor groenprofessionals staan de bezorgkosten apart vermeld op de offerte en kunnen afwijken van onderstaande tarieven.

Bezorging particulieren Nederland (exclusief Waddeneilanden):
Orderbedrag > 1000 euro: geen transportkosten
Orderbedrag < 1000 euro: 49,95 euro transportkosten
Orderbedrag < 300 euro: 99,95 euro transportkosten>

Bezorging particulier België:
Orderbedrag > 1000 euro: geen transportkosten
Orderbedrag < 1000 euro: berekening vindt plaats o.b.v uw regio:
Regio Antwerpen, Limburg, Vlaams-Brabant:
99,95 euro verzendkosten
Regio West- en Oost-Vlaanderen:
149,95 euro verzendkosten
Wallonië :
199,95 euro verzendkosten

Bomen zijn levende organismen. Wij kweken deze met veel zorg en aandacht en wij kunnen garanderen dat de bomen van goede kwaliteit zijn. Omdat wij echter niet kunnen controleren of de bomen op de juiste manier worden geplant en de juiste verzorging krijgen, kunnen wij helaas geen garantie geven op de aangroei van bomen. Eventueel is deze garantie, tegen een percentage van het totaalbedrag, wel bij te kopen. Neem voor meer informatie contact op met onze verkoopafdeling.

Een boom t/m maat 18-20 is met de hand te planten. Bij heesters ligt de grens op ongeveer maat 250-300. Een boom/heester, inclusief kluit weegt al snel meer dan 125 kg. Om een boom/heester op een juiste en zorgvuldige manier in het plantgat te krijgen, raden wij aan om bij bomen vanaf maat 20-25 of maat 300-350 (heesters) hulp van een groenprofessional in te schakelen. Zij beschikken over de juiste werktuigen om de boom zorgvuldig en goed in het plantgat te krijgen.