Araucariaceae

Araucaria araucana Apenboom, Slangenden

Afkomstig uit het zuidelijk deel van de Andes. De breed piramidale, zeer open kroon is opgebouwd uit in kransen staande hoofdtakken. Bij oude exemplaren wordt de top van de kroon ronder, staat de ver… Lees meer

Belangrijke eigenschappen
Hoogte: 20 - 30 (50) m
Kroon: breed piramidaal, open kroon, grillig groeiend
Blad: leerachtig, glanzend groen, driehoekig met een zeer scherpe punt, groenblijvend
Bloemen: onopvallend
Hoogstam conifeer Solitaire conifeer Veengrond Zandgrond Verdraagd geen verharding Lichtminnend Bestand tegen wind Breed Piramidiaal 1ste grootte, boom hoger dan 12m Open kroon Groen Geel Gemiddelde groeisnelheid Niet giftig (gewoonlijk) Grillig groeiend Alle soorten Ja
Araucaria Araucana
Araucaria Araucana 1
Araucaria-araucana

Araucaria araucana

Afkomstig uit het zuidelijk deel van de Andes. De breed piramidale, zeer open kroon is opgebouwd uit in kransen staande hoofdtakken. Bij oude exemplaren wordt de top van de kroon ronder, staat de vertakking dichter opeen en gaan takken meer doorhangen. Het is een tweehuizige boom waarbij de vrouwelijke exemplaren zeer hoog kunnen worden en de mannelijke bomen slechts tot circa 18 m hoogte uitgroeien. De bast is aan de onderzijde sterk geplooid en vertoont gelijkenis met een olifantspoot. Jonge twijgen hebben een groene kleur, later worden ze bruin. De brede driehoekige naalden staan radiaal rond de tak, zijn zeer stevig en voorzien van een scherpe punt. De levensduur van een naald kan 10 tot 15 jaar zijn. De bruine opstaande kegels zijn vrijwel rond en zijn circa 15 cm in doorsnede. De boom is moeilijk verplantbaar. Araucaria araucana is vernoemd naar de Araucanen, een indianenstam uit Zuid-Chili. In hun woongebied vormde deze decoratieve Araucaria-soort grote wouden.
Specificaties
Hoogte:
20 - 30 (50) m
Kroon:
breed piramidaal, open kroon, grillig groeiend
Schors en takken:
donkergrijs, horizontaal geplooide schubben
Blad:
leerachtig, glanzend groen, driehoekig met een zeer scherpe punt, groenblijvend
Bloemen:
onopvallend
Vruchten:
opstaande bolvormige kegels, bruin, Ø circa 15 cm
Stekels/doorns
Ja
Giftigheid:
gewoonlijk niet giftig voor mensen, (grote) huisdieren en vee
Grondsoort:
leemhoudend, liefst iets vochtig
Blad:
leerachtig, glanzend groen, driehoekig met een zeer scherpe punt, groenblijvend
Verharding:
verdraagt geen verharding
Winterhardheid:
7b (-14,9 tot -12,3 °C)
Windbestendigheid:
goed
Overige bestendigheden:
bestand tegen wind
Toepassing:
parken, begraafplaatsen, grote tuinen
Vorm:
hoogstam conifeer, solitaire conifeer
Oorsprong:
Chili, zuidwest Argentinië
Synoniemen:
Araucaria imbricata
Veelgestelde vragen

Een boom weegt al snel enkele tientallen tot honderden kilo’s. Het bezorgen en lossen van (grote) bomen is specialistisch werk en daarom werken we met eigen chauffeurs en speciaal door ons geselecteerde transportbedrijven. Het is ook mogelijk om uw bestelling zelf af te halen op de kwekerij. U kunt dit aangeven tijdens het bestellen van uw bomen. Zodra de boom klaarstaat om afgehaald te worden, ontvangt u van ons bericht. De bomen worden gelost naast de vrachtwagen. Is de plantlocatie eenvoudig te bereiken dan is het in overleg met de chauffeur mogelijk om de bomen naast het plantgat te lossen. Dit wordt ter plekke beoordeeld door onze chauffeur.

In veel gevallen combineren wij de webshopbestellingen en plannen een logische rijroute. Zo kunnen we voorkomen dat de transportkosten onnodig hoog worden en sparen we het milieu.
Er is tijdens het bestellen van bomen de mogelijkheid om een voorkeur op te geven. We proberen daar rekening mee te houden. Wij communiceren altijd vooraf de exacte leverdatum. Mocht de voorgestelde datum of tijd niet uitkomen, neemt dan direct contact met onze logistieke afdeling op zodat we gezamenlijk naar een alternatief kunnen kijken. Bij de keuze voor directe levering, streven wij ernaar om bestellingen binnen 7 werkdagen te bezorgen.

Voor particulieren bestellingen via de webshop houden wij onderstaande bezorgkosten aan. Voor groenprofessionals staan de bezorgkosten apart vermeld op de offerte en kunnen afwijken van onderstaande tarieven.

Bezorging particulieren Nederland (exclusief Waddeneilanden):
Orderbedrag > 1000 euro: geen transportkosten
Orderbedrag < 1000 euro: 49,95 euro transportkosten
Orderbedrag < 300 euro: 99,95 euro transportkosten>

Bezorging particulier België:
Orderbedrag > 1000 euro: geen transportkosten
Orderbedrag < 1000 euro: berekening vindt plaats o.b.v uw regio:
Regio Antwerpen, Limburg, Vlaams-Brabant:
99,95 euro verzendkosten
Regio West- en Oost-Vlaanderen:
149,95 euro verzendkosten
Wallonië :
199,95 euro verzendkosten

Bomen zijn levende organismen. Wij kweken deze met veel zorg en aandacht en wij kunnen garanderen dat de bomen van goede kwaliteit zijn. Omdat wij echter niet kunnen controleren of de bomen op de juiste manier worden geplant en de juiste verzorging krijgen, kunnen wij helaas geen garantie geven op de aangroei van bomen. Eventueel is deze garantie, tegen een percentage van het totaalbedrag, wel bij te kopen. Neem voor meer informatie contact op met onze verkoopafdeling.

Een boom t/m maat 18-20 is met de hand te planten. Bij heesters ligt de grens op ongeveer maat 250-300. Een boom/heester, inclusief kluit weegt al snel meer dan 125 kg. Om een boom/heester op een juiste en zorgvuldige manier in het plantgat te krijgen, raden wij aan om bij bomen vanaf maat 20-25 of maat 300-350 (heesters) hulp van een groenprofessional in te schakelen. Zij beschikken over de juiste werktuigen om de boom zorgvuldig en goed in het plantgat te krijgen.