Esdoorn, een veelzijdige boomsoort

Het assortiment aan esdoorns (Acer) is zeer uitgebreid en bevat zowel forse bomen geschikt voor parken, lanen en pleinen als langzaam groeiende struiken en kleine bomen die ook geschikt zijn voor de tuin. Voor elke plek is er wel een mooie esdoorn!

Grote variatie

De keuze aan esdoorns is enorm groot; er zijn honderden verschillende soorten en cultivars verkrijgbaar. Onderling variëren ze in onder meer groeivorm, bladvorm en -kleur, herfstverkleuring en voorkeur voor standplaats. Een esdoorn bloeit in april-mei, vaak al voordat het blad zich heeft ontwikkeld. De bloei is niet spectaculair, maar de talloze bloempjes bevatten veel nectar en worden dan ook druk bezocht door bijen.

Wil je veel verschillende esdoorns bij elkaar zien, bezoek dan eens een Aceretum ofwel esdoorntuin. Vooral in het najaar is een bezoek aan een Aceretum een feest, want veel esdoorns krijgen schitterende herfstkleuren. Befaamd is de Indian Summer in Canada en delen van de Verenigde Staten, waar in de bossen grote aantallen Acer saccharum (suikeresdoorn) en Acer rubrum (rode esdoorn) staan. Beide verkleuren in het najaar naar fel oranje en rood, een spectaculair gezicht. De suikeresdoorn is daarnaast bekend van de maple syrup, die wordt gemaakt van het suikerhoudende sap dat uit zijn stam wordt afgetapt. Vooral voor Canada is deze esdoorn siroop een belangrijke bron van inkomsten. Niet voor niets is het nationale symbool van dat land een maple leaf.

Het asortiment esdoorns bevat veel soorten die oorspronkelijk uit Noord-Amerika en Europa komen; het gaat dan vooral om soorten die uitgroeien tot robuuste bomen. De soorten die fraaie struiken en kleine bomen vormen hebben hun oorsprong veelal in Oost-Azië, zoals de Japanse esdoorn.

Maarten Romme

Verkoop & advies

maarten@vdberk.nl
+31 (0) 413 480 421
+31 (0) 6 5706 5754
LinkedIn

Neem contact op
Acer Palmatum Pink Filigree Bonsai Nr 259 Pob 2
Acer Rubrum Brandywine 30-35 Ve 2
Acer Rubrum Red Sunset 4
Medium Acer Rubrum Brandywine
Medium Acer Griseum-2

Een esdoorn kopen voor in de tuin?

Bij het kiezen van een esdoorn boom heb je dus een grote keuze. Of je nu een boom kiest voor een straat, park, plein of een tuin, je zult altijd rekening moeten houden met de uiteindelijke hoogte, breedte,  grondsoort en standplaats. Niet alle esdoorns zijn bijvoorbeeld even windbestendig. Voor een gemiddelde tuin zijn bomen zoals Acer platanoides (Noorse esdoorn) en Acer pseudoplatanus (gewone esdoorn of bergesdoorn) niet geschikt, want ze worden op den duur meer dan 20 m hoog. Pas ze ook niet toe in smalle straten, want op den duur worden ze erg breed.

Gelukkig zijn er ook esdoorns met een wat slankere kroon, zoals Acer rubrum ’Brandywine’Deze heeft een schitterende herfstkleur, zijn bladeren verkleuren in het najaar eerst rood, daarna diep purperrood. Een prachtige warme tint! Deze boom wordt niet hoger dan 8-10 m waardoor hij ook heel geschikt is voor de tuin. Wil je mooie herfsttinten dan zit je met Acer rubrum altijd goed. De namen van de cultivars verwijzen hier vaak ook naar zoals bij Acer rubrum RED SUNSET (‘Franksred’). Zijn oranje en rode herfstkleuren lijken inderdaad op die van de ondergaande zon. Een waar kleurenspektakel in het najaar! Deze fraaie esdoorn wordt 15-18 m hoog.Vanwege zijn opvallende herfstkleur wordt Acer rubrum in de volksmond ook wel rode esdoorn genoemd, ’s zomers is deze soort echter gewoon groen. Bedenk wel dat Acer rubrum van vochtige grond houdt en beslist niet van kalk. Op kalkhoudende grond stagneert zijn groei en krijgt hij minder mooie herfsttinten, net als op erg droge grond.

Uitgelicht: Acer negundo 'Sensation'

Acer negundo 'Sensation' is een kleine tot middelgrote esdoorn met een geweldige symmetrische vorm en een opgaande groeiwijze. Nieuwe bladeren hebben een groene tot roodachtige tint, herfstbladeren zijn aantrekkelijke felrode, oranje en gele tinten. Geschikt voor landschappen, parken of straatbeplanting

Welke esdoorns zijn mooi in de herfst?

Wil je een boom die in de herfst prachtig geel verkleurt, dan zit je met Acer campestre ’Baronne’ goed. Deze veldesdoorn heeft een dichte, zuilvormige kroon en past daarom goed in smalle straten en in (grote) tuinen. Deze sterke boom is goed bestand tegen wind. Dat geldt ook voor Acer griseum ofwel papieresdoorn. Met zijn roodbruine, fraai afschilferende bast is dit een van de mooiste esdoorns en door deze bijzondere bast is hij ook ’s winters zeer decoratief. De drietallige, donkergroene bladeren zijn eveneens erg mooi, vooral in de herfst als ze oranje tot karmijnrood kleuren. De papieresdoorn komt het beste tot zijn recht als solitair, bijvoorbeeld in een vak met bodembedekkers. Meerstammige papieresdoorns worden ook veel in de tuin toegepast. Ze ogen erg natuurlijk en zorgen voor een extra boeiend winterbeeld.

Acer platanoides ’Globosum’ (bolesdoorn) heeft een totaal andere groeivorm. Aanvankelijk heeft deze een strakke, ronde kroon, later groeit deze meer de breedte in. Door het dichte bladerdek vormt deze boom dan een prima parasol, waaronder je op warme zomerdagen heerlijk koel kunt zitten. In tegenstelling tot een bolcatalpa hoef je een bolesdoorn niet te snoeien. Snoei hem alleen als de kroon te breed wordt. Let er wel op dat je een esdoorn alleen tussen juli en november mag snoeien; door hun sterke sapstroom zullen ze anders gaan bloeden.

Japanse esdoorn

Binnen de esdoorns vormt Acer palmatum (Japanse esdoorn) een aparte groep met eindeloos veel verschillende cultivars. Deze variëren onder meer in groeivorm, bladvorm en bladkleur. De bladeren zijn groen, geel of purperrood en altijd erg sierlijk: handdelig of gelobd, en soms diep ingesneden. Japanse esdoorns groeien langzaam en vormen op den duur grote struiken of kleine, meerstammige bomen met vaak een fraaie, waaiervormige kroon. Wil je een Japanse esdoorn kopen, houd er dan rekening mee dat ze het liefst in de halfschaduw staan. En dat ze houden van goed doorlatende, humeuze zandgrond die niet te droog is. Door zijn sierlijke groeiwijze is een Japanse esdoorn schitterend als solitair, zoals Acer palmatum ’Garnet’. Geef hem wel de ruimte want een volwassen exemplaar kan even breed als hoog worden. Een Japanse esdoorn snoeien is niet nodig, dat zou alleen maar ten koste gaan van zijn natuurlijke groeivorm. Haal zo nodig - tussen juni en november - alleen dode, zieke en beschadigde scheuten weg.

.

Bomen voor deze toepassing
Veelgestelde vragen

Een boom weegt al snel enkele tientallen tot honderden kilo’s. Het bezorgen en lossen van (grote) bomen is specialistisch werk en daarom werken we met eigen chauffeurs en speciaal door ons geselecteerde transportbedrijven. Het is ook mogelijk om uw bestelling zelf af te halen op de kwekerij. U kunt dit aangeven tijdens het bestellen van uw bomen. Zodra de boom klaarstaat om afgehaald te worden, ontvangt u van ons bericht. De bomen worden gelost naast de vrachtwagen. Is de plantlocatie eenvoudig te bereiken dan is het in overleg met de chauffeur mogelijk om de bomen naast het plantgat te lossen. Dit wordt ter plekke beoordeeld door onze chauffeur.

In veel gevallen combineren wij de webshopbestellingen en plannen een logische rijroute. Zo kunnen we voorkomen dat de transportkosten onnodig hoog worden en sparen we het milieu.
Er is tijdens het bestellen van bomen de mogelijkheid om een voorkeur op te geven. We proberen daar rekening mee te houden. Wij communiceren altijd vooraf de exacte leverdatum. Mocht de voorgestelde datum of tijd niet uitkomen, neemt dan direct contact met onze logistieke afdeling op zodat we gezamenlijk naar een alternatief kunnen kijken. Bij de keuze voor directe levering, streven wij ernaar om bestellingen binnen 7 werkdagen te bezorgen.

Voor particulieren bestellingen via de webshop houden wij onderstaande bezorgkosten aan. Voor groenprofessionals staan de bezorgkosten apart vermeld op de offerte en kunnen afwijken van onderstaande tarieven.

Bezorging particulieren Nederland (exclusief Waddeneilanden):
Orderbedrag > 1000 euro: geen transportkosten
Orderbedrag < 1000 euro: 49,95 euro transportkosten
Orderbedrag < 300 euro: 99,95 euro transportkosten>

Bezorging particulier België:
Orderbedrag > 1000 euro: geen transportkosten
Orderbedrag < 1000 euro: berekening vindt plaats o.b.v uw regio:
Regio Antwerpen, Limburg, Vlaams-Brabant:
99,95 euro verzendkosten
Regio West- en Oost-Vlaanderen:
149,95 euro verzendkosten
Wallonië :
199,95 euro verzendkosten

Bomen zijn levende organismen. Wij kweken deze met veel zorg en aandacht en wij kunnen garanderen dat de bomen van goede kwaliteit zijn. Omdat wij echter niet kunnen controleren of de bomen op de juiste manier worden geplant en de juiste verzorging krijgen, kunnen wij helaas geen garantie geven op de aangroei van bomen. Eventueel is deze garantie, tegen een percentage van het totaalbedrag, wel bij te kopen. Neem voor meer informatie contact op met onze verkoopafdeling.

Een boom t/m maat 18-20 is met de hand te planten. Bij heesters ligt de grens op ongeveer maat 250-300. Een boom/heester, inclusief kluit weegt al snel meer dan 125 kg. Om een boom/heester op een juiste en zorgvuldige manier in het plantgat te krijgen, raden wij aan om bij bomen vanaf maat 20-25 of maat 300-350 (heesters) hulp van een groenprofessional in te schakelen. Zij beschikken over de juiste werktuigen om de boom zorgvuldig en goed in het plantgat te krijgen.